0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

A „Panelpék” vidékre költözött

Cseperkáló József egyáltalán nem akart pék lenni. Most egyike azon kevés pékeknek, akik természetes kovászból, adalékmentes kenyereket készítenek.

A vásárlók sorban állnak és türelmesen megvárják, amíg kisül a kenyér, a kifli vagy a croissant. A pék saját kezűleg dagasztja, formázza, süti, csomagolja, átadja termékeit, miközben kedvesen elbeszélget a vásárlókkal.

A pék éjszaka, ünnepnapon is dolgozik, leginkább akkor, amikor az emberek általában pihenni szoktak

Tél végén nyílt meg az egri piacon az Egy falat kenyér kézműves pékség. Szinte azonnal berobbant a köztudatba, sikere azóta is töretlen. Cseperkáló József Budapest mellől költözött Eger környékére. Az első hetekben járta a várost, intézte az ügyes-bajos dolgait, közben bevásárolt a családnak. Csak éppen egy rendes kenyeret nem tudott venni sehol.

Meg is állapította, úgy kellene ennek a városnak egy rendes pékség, mint egy falat kenyér.

Rövid ideig gondolkodott csupán, aztán cselekedett.

A kenyereket tradicionális technikával, kizárólag természetes kovásszal készíti, élesztőt egyáltalán nem használ

Útkeresés

Ez most itt a történet vége, az eleje több mint 26 évvel ezelőtt kezdődött, vagy még korábban. Felmenői a pékségek környékén élték az életüket: a dédapja kemencefűtőként, az édesanyja árukiadóként, az édesapja dagasztóként, a nevelőapja szállítóként dolgozott. Éppen ezért nem akart pék lenni.

– A pék éjszaka, ünnepnapon dolgozik, leginkább akkor, amikor az emberek általában pihenni szoktak. A gyermekkorom karácsonyai például abból álltak, hogy a szüleim szenteste hazajöttek fáradtan és lefeküdtek aludni. Ezért nekem ez nem volt az életcélom, mondja két kenyérsütés közötti kávészünetben, az egri piac egyik standjának támaszkodva.

Milyen szakma vonzotta végül? Ács-állványozó szeretett volna lenni, de oda nem vették fel, így villanyszerelőnek kezdett tanulni, de egy szerelmi csalódás miatt otthagyta az iskolát.

Ekkor elkezdődött egy hosszú és bonyolult útkeresés. Először ügynöknek állt, egy idő után viszont mégis egy pékségben vállalt munkát, először árukiadóként dolgozott, később megtanulta a szakma fogásait, és pékként dolgozott. A rendszerváltáskor az embereket elvarázsolta a hipermarketek világa, Józsi is otthagyta a hagyományos, fárasztó, három műszakos munkarendet, és beállt az egyik kereskedelmi lánc sütödéjébe. Egy idő után azt gondolta, az mégsem az ő világa, és visszament ügynöknek. Egy véletlen találkozásnak köszönhetően az egyik vidéki pékség üzletkötője lett. Egyre jobban ment, a kis pékségből nagy pékség lett, belőle pedig régióvezető. Rengeteget tanult itt. A cég nagyra növekedett, egyre több boltot láttak el, idővel a minőség is változott. Úgy érezte, innen is menni kell.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: