0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Legjobb a legjobbak között

Természetvédelem kategóriában a 2016-2017. éves időszak legjobb LIFE projektjei közé választották a Kisalföldi Homokpuszta projektet. A rangos elismeréssel járó díjat május 23-án ünnepélyes keretek között adták át Brüsszelben.

A Kisalföldi Homokpuszta egyedüli magyar természetvédelmi projektként jutott be a 62 legjobb pályázó közé, amelyek közül 28 szállt versenybe a Legjobb a legjobbak között címért. Az elismerést az Európai Unió tagállamainak értékelése alapján az első három legmagasabb pontszámot elért projekt kaphatta meg. A pályázat a győrszentiváni gyakorló- és lőtér területén található kiemelt fontosságú Pannon homoki élőhelyek helyreállítását és megőrzését célozta meg.

Az Európai Unió LIFE+ programja (LIFE08 NAT/H/000289) keretében 2010-ben indult és 2015. december 31-én zárult projekt a környezetvédelmi, erdőgazdálkodási és katonai szakértők közös munkája. A program mintául szolgál más katonai használatú területek esetében mind Magyarországon, mind az Európai Unióin belül.

A sikeres megvalósítást végző konzorcium vezetője a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatala, a terület kiemelt erdőgazdálkodója a Budapesti Erdőgazdasági Zrt., a projekt környezetvédelmi és természetvédelmi felelőse a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága.

A Kisalföldi Homokpuszta LIFE+ projekt ékes bizonyítéka annak, hogy a természeti értékek megőrzése érdekében végzett természetvédelmi intézkedések és a katonai tevékenység kiválóan megférnek egymás mellett, és csak szoros összefogás eredményezhet hosszú távú eredményeket a tájvédelem, az ott élő védett állat- és növényvilág sokszínűségének megőrzésében.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu