Back to top

Az aranyat érő tejsavó

A tejsavó a túrókészítés, sajtgyártás mellékterméke. De ennél sokkal komolyabb szerepet is szánhatunk neki, ugyanis nagyon sokoldalú és az egészségünkre nézve aranyat ér.

A tej legértékesebb része

A sárgás színű, áttetsző folyadék, amit a sajt lecsöpögtetése során nyerünk, maga a tejsavó, és ezzel találkozunk akkor is, ha aludttejet vagy túrót készítünk. Tehát a gyártási folyamat mellékterméke, viszont a melléktermék megnevezés kicsit lenéző vele szemben, ha tudjuk, hogy milyen jótékony hatást fejt ki a szervezetben. Ugyanis ez a tej legértékesebb része.

Az oly régen elfeledett tejsavó a népi gyógyászat egyik régóta ismert és a mindennapokban jól bevált készítménye.

Továbbá klinikai vizsgálatok támasztják alá, hogy fogyasztása megelőzi az emésztő-, ér-, csont-, idegrendszeri megbetegedéseket, és elősegíti gyógyulásukat. Probiotikus hatású, azaz segít az egészséges bélflóra fenntartásában, valamint a kiválóan erősíti a szervezet immunrendszerét. Az ókori Rómában a bőr kezelésére, fiatalító és szépítő fürdőkhöz használták. Manapság pedig a testépítők „csodaszere”, mert  értékes esszenciális és nem esszenciális aminosavakat tartalmaz, ami az izmok fejlődéshez elengedhetetlent, ezért tartalmaznak a sportolók izomtömeg-növelő szerei tejsavó fehérjét.

Fogyókúrázóknak is ajánlott, mert egyfelől a zsírégetést segíti elő, másfelől nem engedi az izomszövetet lebontani, nem utolsósorban pedig 100 gr mindössze 26 kcal-t tartalmaz.

Összetételét tekintve a tejsavó a tej ásványianyag tartalmának 80% -át tartalmazza, magnéziumot, cinket, vasat, foszfort, kalciumot, rezet és szelént, és akkor ott van még bőséges C-, B-, H vitamintartalma.

Mire használják?

Amerikában és Nyugat-Európában több területen is felhasználják az aranyat érő mellékterméket. Készül a savóból is sajt, de üdítőital gyárak és pékek is használják, a kecsketej savójáért a kozmetikai ipar rajong. A keleti népek is előszeretettel fogyasztják.

Nálunk többnyire az állatokat itatják vele, pedig

vétek kiönteni, és ezt nagyszüleink is jól tudták, sütöttek, főztek vele. Ínséges időszakban, élelmiszerhiány idején sok embert a tejsavó fogyasztása védett meg a különböző betegségektől.

A leghatásosabb, ha egyszerűen iszunk belőle naponta egy-két pohárral, lehűtve a nagy melegben kitűnő üdítő ital. De kiváló alap, legyen szó sütésről vagy főzésről .

  • Készülhet belőle a gyümölcsturmixot.
  • Felhasználható levesek, vagy pörkölt levének.
  • Lehet benne főzni tésztát, rizst, de akár krumplit is.
  • Rendkívül finom és omlós lesz a savóban pácolt hús. (főleg fehér húsokhoz javasolt)
  • Sütésnél kiváltható vele a víz és tartósabb, jobb állagot kaphat tőle a pogácsa, kenyér, sütemények, tészták, a pizza, kalács.
  • Használhatjuk főzelékek habarásához
  • Még sajtkészítésre is alkalmas, zsendice, ricotta lesz belőle.

A tejsavó hűtőben egy hétig eláll, de ha éppen nem tudjuk felhasználni,  le is fagyasztható..

Natúr tejsavóval a kereskedelemben nem találkozunk, érdemes a piacokon a házi sajtokat árulóktól kérni, vagy szétnézni a sajtkészítők on-line oldalain.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A McDonald's nem kis tételben vásárol magyar alapanyagokat

A KPMG hatástanulmánya szerint a magyarországi McDonald's teljes GDP-hatása 2014 és 2018 között elérte a 153,4 milliárd forintot. Különböző adók és járulékok formájában 2009 és 2018 között a vállalat és franchise partnerei 82,6 milliárd forintot fizettek be a magyar államháztartásba, miközben több mint 27 milliárd forint értékben végeztek beruházásokat - közölte az étteremlánc az MTI-vel.

Idén is félmillió gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz és tejtermékhez az iskolaprogramokban

Több százezer gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz, valamint tejtermékhez az iskolatej-, valamint az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programokon keresztül, amelyre a kormány ebben a tanévben összesen 7,81 milliárd forintot fordít. Az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programban 2309 általános iskola 536 ezer tanulója, az iskolatej programban pedig 2678 iskola 435 ezer diákja vesz részt.

Kecskesajt sült dióval, áfonyával

Tusz Emese élete alapjaiban megváltozott, amikor otthagyta tanári állását, és kecskesajtkészítéssel kezdett foglalkozni. Azt mondja, nem bánta meg a döntést, imádja a szabadságot és a kreativitást, amit az új munkája nyújt.

A stresszhatás jót tesz a növényeknek?

Sokáig a tökéletes és sértetlen növények termesztésén volt a hangsúly. Egy új kutatás szerint azonban nem baj, ha egy kicsit megsérülnek és stresszhatás éri őket. Sőt, előnyü(n)kre válhat! Egészségesebb lesz a termésük.

Már dolgoznak a "vegán csirkén"

Az Egyesült Királyság legnagyobb pékséglánca már dolgozik egy csirkehúst helyettesíteni kívánó vegán terméken. A vásárlók imádták a növényi "kolbásszal" töltött péksüteményüket, ezért tovább bővítik az izgalmas ízvilágú vegán menüt.

A ginkgo biloba fák soha nem halnak meg - A kutatók azt hiszik, tudják miért

Egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre, és egész életében a betegségek, valamint az aszály okozta betegségek leküzdését segítő kemikáliákat termel a páfrányfenyő - állapították meg amerikai és kínai kutatók, megfejtve a fafaj hosszú életének titkát. A prehisztorikus korból származó növény maradványait 200 millió éves kövületekben is megtalálták.

KSH: a sertés- és a gyümölcsárak felpörgették a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedését

Tavaly novemberben elsősorban a gyümölcsök és a sertés felvásárlási árának jelentős emelkedése miatt az októberi 2,3 százalékosról 5,2 százalékosra ugrott a mezőgazdasági termelői árak éves növekedése - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Ismét útnak indította iskolai edukációs roadshowját a Tej Terméktanács

„Van itthon tej” elnevezéssel ismét útnak indította iskolai edukációs kampányát a Tej Terméktanács, amelynek célja a tejfogyasztás népszerűsítése, valamint a tej pozitív élettani hatásainak bemutatása a gyermekek számára.

Jobb árakért tüntettek az ír gazdák

Magasabb húsmarha-átvételi árak nélkül nem lehet fenntartani a vidéki életet Írországban – állítják a termelők, akik csütörtökön lezárták Dublin legfontosabb útjait.

Forralt bor: egy igazi lélekmelengető ital

A tél mindezidáig megtréfált bennünket. Az igazi forraltborfogyasztók legnagyobb bánatára nem jöttek igazán a hidegek, az arcra piros színt festő, a kezünket gémberítő zimankó. Pedig a forraltborhoz nem csak megfelelő alapanyagok, hanem megfelelő külső körülmények is szükségeltetnek.