Back to top

Nyersen is csoda finomak ezek a zöldségek

A legtöbb zöldséget feldolgozva fogyasztjuk, de vannak olyanok, amelyek nyersen is kiválóak, mégsem szoktuk főzés-sütés nélkül enni. Próbálja ki a cukkinit, karfiolt, a brokkolit vagy a gombát nyersen!

A karfiol, a gomba vagy a cukkini nemcsak finom, hanem az egészséges étrend alkotóelemei is. Általában csak főzés-sütés után fogyasztjuk őket, és nem mindenki tudja, hogy nyersen is tálalhatóak, főként salátákban, előételként vagy mártásokkal.

Köztudott, hogy a zöldséget és a gyümölcsöt a főzés és a sütés megfosztja a legértékesebb alkotórészektől, a vitaminok nagy részétől. Emellett sokkal kevesebb kalóriát viszünk a szervezetünkbe a nyers zöldségek fogyasztásával.

Mielőtt hozzákezdünk a saláta készítéséhez, érdemes meggyőződni arról, hogy milyen zöldségek ehetők nyersen, a burgonyát és a padlizsánt például egyáltalán nem ajánlják a táplálkozási szakemberek, viszont néhány olyan zöldséget, amit még általában nem fogyasztunk főzés nélkül, igen, ilyen például a cukkini, karfiol és a brokkoli és néhány gombafajta is. Emellett figyeljünk arra is, hogy lehetőleg ellenőrzött helyről, vegyszermentesen termelt zöldséget együnk nyersen.

Cukkini. A cukkini olyan zöldség, amelyet szeretünk grillezni vagy sütni, hússal, mártással fogyasztani, de nyersen is felszolgálható.

A grillezett ételek kiváló kiegészítése a cukkini saláta.

Csak vágjuk szeletekre, rudakra vagy hasítsunk vékony szalagokat a hámozóval, locsoljuk olívaolajjal, citromlével, keverjünk hozzá finomra vágott petrezselymet, kaprot vagy mentát, halmozzunk a tetejére feta sajtot.  A klasszikus uborkasaláta érdekes alternatívája lehet a cukkini. Vágjuk vékony szeletekre, öntsünk fel tejföllel, vagy joghurttal adjunk hozzá friss kaprot, és ízesítsük sóval és borssal. Ezekhez a fogásokhoz apró, friss cukkiniket válasszunk.

Karfiol. Levesben, rántva, grillezve széles körben elterjedt és mindenki szívesen fogyasztja.

Viszont  ha nyersen esszük, nem csak időt takarítunk meg, hanem konyhánkat és orrunkat is megkíméljük a kellemetlennek vélt illatoktól.

A kemény és ropogós zsenge karfiol kiválóan alkalmas önálló salátának is. Hogyan készítsük el? A karfiol fejet vágjuk apró darabokra, vagy tegyük szeletelő gépbe, öblítsük át, szárítsuk le,  keverjük el  joghurttal vagy  majonézzel, amit ízesítsünk fokhagymával, sóval, csilivel és apróra vágott kaporral, esetleg petrezselyemzölddel, snidlinggel.  Egy ilyen saláta ideális például grillezett ételekhez.

Brokkoli. A brokkolit általában főzzük vagy blansírozzuk, de szintén fogyasztható nyersen. A karfiolhoz hasonlóan készülhet belőle saláta.

Emellett egyre népszerűbb turmixolva más zöldségekkel, gyümölcsökkel.

Miket jó kombinálni a brokkolival egy ilyen italban? Lehet narancs, banán, kivi, ananász, adhatunk hozzá menta vagy spenót levelet, társíthatjuk uborkával vagy zellerrel is. Igazi frissítő vitaminbomba lesz belőle.

Csiperke gomba. A szokásos szendvicset feldobhatjuk egy-két szelet gombával, vajjal és sóval. 

Előételként tálalható majonézmártással vagy salátával, nyers brokkolival, fetasajttal és napraforgómaggal.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a gomba nehezen emészthető, ezért csak kis adagot együnk belőle egyszerre. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bor és turizmus: sikerre ítélve

„Bor és turizmus – a nyerő páros” címmel rendezett konferenciát Magyarország beregszászi konzulátusa, azzal a céllal, hogy a jó gyakorlat és pozitív példák bemutatásával ötleteket adjon az érintett szakmák itteni képviselőinek.

Poloska ellen még mindig a hagyományos módszer a legjobb?

Egész Olaszországban gondot okoz az ázsiai márványospoloska megjelenése a kertészeti kultúrákban. A telelőre vonuló rovarok ellen hagyományos védekezési módszert is javasolnak. Szerte a világon próbálkoznak ennek az ellenálló és szapora kártevőnek a leküzdésével, a természetes ellenségek bevetésétől kezdve a különböző rovarölő szerekig mindent bevetnek, hogy megvédjék a termést.

Kártevőroham már nem lesz - Növényvédelmi előrejelzés

Akár már az őszi lemosó permetezésen is gondolkozhatunk, ahol lehullott a lomb körülbelül fele. A „klasszikus” kártevőkből már nem kell rohamra számítani – legföljebb a meztelen csigákat érdemes gyéríteni –, azonban meglehetősen aktívak még a poloskák és a harlekinkaticák.

A hobbi virágvetőmagokat vizsgált a Nébih

Számos hibát feltárt a Nébih tavaszi hobbi virágvetőmag ellenőrzés-sorozata. Az 50 megvizsgált vetőmagtétel közül 11-gyel volt probléma, többek között 6 tétel csírázóképességével, egynek pedig a tisztaságával voltak gondok. A nem megfelelő csírázóképesség miatt két kis- és középvállalkozással szemben figyelmeztetést, míg két áruházlánc esetében minőségvédelmi bírságot szabott ki a hatóság.

Még több marokkói paradicsom

Az Euroestacom (Icex-Eurostat) statisztikai szolgálat adatai szerint az elmúlt nyolc évet figyelembe véve Hollandia és Spanyolország is kevesebb paradicsomot értékesített az EU-n belül, ugyanakkor a marokkói import folyamatosan nőtt.

Nő a világ növényi olajtermelése

Az elmúlt öt évben évente átlagosan 6 millió tonnával nőtt a világ növényi olajtermelése. 2013-ban 160 millió tonna növényi olajat állítottak elő világszerte, 2018-ban pedig már 190 millió tonna volt a termelés, és az idén tovább növekszik majd a növényi olaj előállítása.

A természet utat mutat

A természet utat mutat, megadja az utasításokat, és ezekkel élni kell, méghozzá szabadon, erőlködés nélkül – fogalmazott Páli Barna, akivel párja, Lampert Mária társaságában találkoztunk Alsópáhokon, annak is festői vasboldogasszonyfai részében, ahová letelepedett családjával. Állatokat tartanak, egy különleges gyümölcsöst művelnek, ottjártunkkor éppen jurtát építettek, és kertet is terveznek.

Kevesebb szőlő, alacsony árak Szlovákiában

Szlovákiában az idén nagyjából két héttel később kezdődött a szőlőszüret, mint például 1 évvel ezelőtt. Az előzetes becslések szerint 15 százalékkal gyengébb termés várható.

Vitaminbomba élesztő, nem csak pékeknek

Élesztőt nem csak akkor érdemes otthon tartani, ha sütni szeretnék valamit, hanem mindig. Ha minden nap csipegetünk kicsit belőle, megtapasztaljuk, hogy igazi vitaminbomba és még szépít is.

Teremtsük meg a magyar sajt divatját!

Kevés érmet adott ki a zsűri a VII. Magyar Sajtmustrán rendezett sajtversenyen, azonban mind a 120 nevezőnek lehetősége van a rendezvény ideje alatt megtudni, mit találtak a bírálók jónak és miben hibázott a sajtmester. Elvégre „a magyar sajt közös ügyünk” – ahogy azt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára mondta a rendezvény megnyitóján.