Back to top

Nyersen is csoda finomak ezek a zöldségek

A legtöbb zöldséget feldolgozva fogyasztjuk, de vannak olyanok, amelyek nyersen is kiválóak, mégsem szoktuk főzés-sütés nélkül enni. Próbálja ki a cukkinit, karfiolt, a brokkolit vagy a gombát nyersen!

A karfiol, a gomba vagy a cukkini nemcsak finom, hanem az egészséges étrend alkotóelemei is. Általában csak főzés-sütés után fogyasztjuk őket, és nem mindenki tudja, hogy nyersen is tálalhatóak, főként salátákban, előételként vagy mártásokkal.

Köztudott, hogy a zöldséget és a gyümölcsöt a főzés és a sütés megfosztja a legértékesebb alkotórészektől, a vitaminok nagy részétől. Emellett sokkal kevesebb kalóriát viszünk a szervezetünkbe a nyers zöldségek fogyasztásával.

Mielőtt hozzákezdünk a saláta készítéséhez, érdemes meggyőződni arról, hogy milyen zöldségek ehetők nyersen, a burgonyát és a padlizsánt például egyáltalán nem ajánlják a táplálkozási szakemberek, viszont néhány olyan zöldséget, amit még általában nem fogyasztunk főzés nélkül, igen, ilyen például a cukkini, karfiol és a brokkoli és néhány gombafajta is. Emellett figyeljünk arra is, hogy lehetőleg ellenőrzött helyről, vegyszermentesen termelt zöldséget együnk nyersen.

Cukkini. A cukkini olyan zöldség, amelyet szeretünk grillezni vagy sütni, hússal, mártással fogyasztani, de nyersen is felszolgálható.

A grillezett ételek kiváló kiegészítése a cukkini saláta.

Csak vágjuk szeletekre, rudakra vagy hasítsunk vékony szalagokat a hámozóval, locsoljuk olívaolajjal, citromlével, keverjünk hozzá finomra vágott petrezselymet, kaprot vagy mentát, halmozzunk a tetejére feta sajtot.  A klasszikus uborkasaláta érdekes alternatívája lehet a cukkini. Vágjuk vékony szeletekre, öntsünk fel tejföllel, vagy joghurttal adjunk hozzá friss kaprot, és ízesítsük sóval és borssal. Ezekhez a fogásokhoz apró, friss cukkiniket válasszunk.

Karfiol. Levesben, rántva, grillezve széles körben elterjedt és mindenki szívesen fogyasztja.

Viszont  ha nyersen esszük, nem csak időt takarítunk meg, hanem konyhánkat és orrunkat is megkíméljük a kellemetlennek vélt illatoktól.

A kemény és ropogós zsenge karfiol kiválóan alkalmas önálló salátának is. Hogyan készítsük el? A karfiol fejet vágjuk apró darabokra, vagy tegyük szeletelő gépbe, öblítsük át, szárítsuk le,  keverjük el  joghurttal vagy  majonézzel, amit ízesítsünk fokhagymával, sóval, csilivel és apróra vágott kaporral, esetleg petrezselyemzölddel, snidlinggel.  Egy ilyen saláta ideális például grillezett ételekhez.

Brokkoli. A brokkolit általában főzzük vagy blansírozzuk, de szintén fogyasztható nyersen. A karfiolhoz hasonlóan készülhet belőle saláta.

Emellett egyre népszerűbb turmixolva más zöldségekkel, gyümölcsökkel.

Miket jó kombinálni a brokkolival egy ilyen italban? Lehet narancs, banán, kivi, ananász, adhatunk hozzá menta vagy spenót levelet, társíthatjuk uborkával vagy zellerrel is. Igazi frissítő vitaminbomba lesz belőle.

Csiperke gomba. A szokásos szendvicset feldobhatjuk egy-két szelet gombával, vajjal és sóval. 

Előételként tálalható majonézmártással vagy salátával, nyers brokkolival, fetasajttal és napraforgómaggal.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a gomba nehezen emészthető, ezért csak kis adagot együnk belőle egyszerre. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rózsatanfolyam és növényvásár a Füvészkertben

Újra látogatható a budapesti Füvészkert, sőt, július 17-én egy különleges programmal is készülnek, a rózsák nyári szaporításáról tanulhatnak az érdeklődők. Aki lemaradt, annak a július 22-én kezdődő és öt napig tartó növényvásárt ajánljuk figyelmébe.

Miért nincs több fokhagyma?

A fokhagyma a magyar konyha megkerülhetetlen alapanyaga, az év nagy részében azonban csak külföldi árut találunk a boltok polcain, a piacokon. Az éves magyar termelésből ugyanis mindössze bő négy hónapig elégíthető ki a kereslet. A termesztésben a hazai fajtákat megelőzték a spanyol és francia nemesítésű fokhagymák, mert nagyobb fejet nevelnek, többet teremnek.

Beszélő rózsacsokor

A hongkongi székhelyű Cooltec Electronics cég kifejlesztett egy intelligens, virágcsokorban elhelyezhető készüléket, amelyre közvetlenül, vagy okostelefon segítségével lehet szerelmes üzeneteket letölteni.

Merre tart a hazai agrárium? - A hét legérdekesebb témái

Kézi aratók versenye, burgonya fajtabemutató Berzencén, az öntözés hazai helyzete, a távérzékelés szerepe a precíziós gazdálkodásban - a hét legfontosabb témái a Magyar Mezőgazdaságban. A lapban ezeken kívül megtalálhatók a szokásos heti; a tőzsdei árakat, a piaci információkat, valamint a jogszabályokat, pályázatokat és közleményeket ismertető rovatok.

Azt kell termelni, ami eladható a piacon - heti kertészeti körkép

A koktélparadicsomra szakosodott, 1 hektáros nagyszénási Styecz kertészetben már készítik a termálkút alapját, hogy a szénfűtésről áttérjenek a termálvíz-fűtésre, de az idei év Borászok Borásza, Áts Károly, valamint egy pályázatnak köszönhetően országos hírnévre szert tett Wagner Kert áruda is bemutatkozik a legújabb Kertészet és Szőlészetben.

Egységes akkumulátorszabványt vezetnek be kéziszerszámgép gyártó vállalatok

Közös akkumulátorszabvány alkalmazása érdekében technológiai együttműködésre lépett számos szerszámgép, kéziszerszám és kertigép gyártó vállalat a német Bosch technológiai konszern vezetésével.

Átfogó zöldség-gyümölcs ellenőrzést tartott a budapesti piacokon a Nébih

271 forgalmazót ellenőriztek a 16 legnagyobb budapesti piacon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az elmúlt fél évben lezajlott ellenőrzéssorozat során a zöldség-gyümölcs forgalmazás követelményeinek betartását, valamint az őstermelők „valódiságát” vizsgálták a hivatal szakellenőrei.

Együttműködési megállapodást kötött a NAK és az MNGSZ

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ). A megállapodás szorosabbra fűzi és intézményesíti a két szervezet közötti kapcsolatot, ezzel hozzájárul a hazai agrárium és gasztronómia egymás kölcsönös segítésén alapuló fejlődéséhez.

Sok mindennek kedvez a párás meleg

Állandó az alma-, körte- és birsfák tűzelhalás-fenyegetettsége, de rovarkártevőkből is sok van. A kaliforniai pajzstetű ellen egészen mostanáig védett a téli lemosó permetezés, ám most már azzal is számolni kell. Ne feledkezzünk meg a lombvédelemről, nehogy idő előtt lombjukat veszítsék a gyümölcsfáink!

Gyógynövények gyűjtésébe kezdők figyelmébe ajánljuk

Évről évre egyre többen kapnak kedvet a gyógynövények gyűjtéséhez. Számukra lehetnek hasznosak az alábbi gondolatok, melyeket Dr. Csiszár Ágnes egyetemi docenssel (Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar, Növénytani és Természetvédelmi Intézet) történt beszélgetésünk után vetettünk "papírra".