Back to top

Magyar tea?! Igen!

Két, de akár bő egy évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, hogy a „tea” szó hallatán magyarországi, és ne egy több ezer kilométerre lévő növényre gondoljunk, Varga Marianna azonban realitássá tette a magyar teát. A Dunakanyarban, egy váci telken már gőzerővel folynak az előkészületek, itt nyit ugyanis jövőre a Kamélia kert, az ország első bemutató teakertje – magyar cserjékkel.

Varga Marianna a Kertészeti Egyetemen végzett gyümölcskertészként, majd a borászatba is belekóstolt, de végül mégis a teákba szeretett bele igazán, és Angliában teaszakértővé képezte magát. Tavaly itthon vágott bele a próbatermesztésbe, és a Magyar Mezőgazdaságnak mesélt az első év tapasztalatairól, örömeiről, kudarcairól.

Fotó: Dobó János

2018. július 13-án ültették el az első, mintegy 500 teacserjét Galgahévízen, vagyis a Kínában őshonos Camellia sinensist. Ez már önmagában egyedülálló vállalkozás volt,

mert előtte Magyarországon még senki nem próbálkozott ezzel. Marianna felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarországon sok növényből készítünk teát, de itt egy Kínából származó teacserjéről, annak is egy holland nemesítésű, hidegtűrő változatáról van szó.

Rajta kívül még 14 termelő ültette el tavaly a teacserjéket, összesen több mint 2000 tövet, és várták az első telet, ekkor derült ugyanis ki, hogy hogyan bírja a magyar telet a növény. Marianna azt mondja,

a téli hónapokat viszonylag szépen átveszélték a növények – fólia alatti és szabadföldi átteleltetéssel egyaránt kísérleteztek a termelők, illetve fagyvédelmi céllal mulcsozták is -, a hideg tavasz, a fagyok azonban megviselték a növényeket, sok elfagyott.

Galgahévízen kívül Nagymaroson, Pilismaróton, Kaposfőn, Szentendrén, Alsónémediben, Kecelen és Dabason telepítettek teát. Úgy tervezte, hogy márciusban – ahol volt, ott - leszedik a fóliát, kitakarják a töveket, amennyire szükséges visszametszik az elfagyott hajtásvégeket, és beindulhat a zöld növekedés, majd az első teaszüret. A teát tavasztól nagyjából októberig lehet szedni. A tavasz azonban nagyon hideg és esős volt, és májusban is sokszor csak 10-12 fok volt a nappali hőmérséklet, ami a nagyon nem tett jót a télen egyébként is legyengült növényeknek. Sajnos nem minden teakert maradt meg, de sokhelyütt egy „mentőakció” keretében visszametszették a visszafagyott hajtásokat, talajt savanyítottak, tápoldatozták a növényt, hogy erősödjön és beinduljon a növekedés. Volt olyan kert is, ahol kiderült, hogy a nem megfelelő fekvés és talajviszonyok miatt szenvedett, itt cserepekbe ültették át a megmaradt növényeket, és a következő télen itt is telelnek át a tervek szerint.

Fotó: Dobó János

Végül március helyett május végén tudták elkezdeni a leveleket szedni, de Marianna nem csalódott: mint mondja, erről szól a próbatermesztés,

kellettek az adatok, a tapasztalatok, folytatják a teatermesztést. Idén két új teakertet is telepítettek, Maglódon és Esztergomban.

Marianna rendszeresen tart teakóstoló workshopokat, ezeken már az általa szedett és feldolgozott magyar teát kóstolják a résztvevők, ami nagy öröm számára – mondja. Ezenkívül az első, május végi szedésből egy natúrkozmetikum-gyártó egy antioxidánssal teli, nyári, zöld teás arckrémet és szemkörnyék ápolót készített, ami limitált kiadásban már elérhető. Marianna kiemeli, hogy

dísznövényként remekül helytáll a növény. Cserépben, lakásban tartva meghálálja a gondoskodást, és októbertől egészen február végéig hozza az illatos fehér virágait.

Marianna most folytatja a termelők toborzását, és tovább vizsgálják a növény igényeit, számos kísérletet állított be. Mindezeken kívül

Vác-Törökhegyen, a Dunakanyarban már készül a bemutató teakert, a Kamélia kert, ahol a látogatók végigkísérhetik majd a tealevelek útját a cserjétől a csészéig.

A több, mint 1000 négyzetméteres területen már elkezdődtek a talajmunkák, a teacserjéket jövő tavasszal ültetik ki és ezután tervezik a nyitást. A bemutató teakertben Marianna a holland tea mellett más variánsokkal is kísérletezik majd, így például nepáli, grúz és török teával. Lesznek olyan növények is a kertben, amelyekből kiváló teafőzet készíthető: hárs, bodza, citromfű, levendula. A kertben felépítendő épületben a tea feldolgozását is bemutatják, és lesz egy kóstolószoba, ahol a teakóstolás mellett teás workshopokat és előadásokat is tartanak majd.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiskunsági préselt malacarc lett idén Magyarország étele

Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata nyert a Magyarország étele 2023 szakácsverseny döntőjében szombaton Felcsúton.

Az eukaliptusztól az áfonyáig

A német Heinje faiskola korszerű, innovatív fajtáiról, valamint különleges értékesítési módszereiről híres. Kínálatában olyan klasszikusok találhatók meg, mint a díjnyertes Rosy Boom rózsafajta, a Three Sisters és a Switch hortenziák, valamint a Lucky Berry áfonyafajta. Az ismert faiskola az IPM kiállításon mutatta be idei piaci újdonságait.

A dió sekély kéregrákja

Hazánkban tíz éve azonosították a diófák új, veszélyes baktériumos betegségét. A sekély kéregrák a tengerentúlról érkezett Európába, és az utóbbi harminc évben terjed földrészünkön.

Paradicsom: várható mennyiségek, árak

A paradicsom-feldolgozókat tömörítő WPTC (World Processing Tomato Council) február közepi, Sacramentóban megrendezett ülésén kiadta a 2023-as évre vonatkozó első hivatalos előrejelzését. A szervezet szerint a világon összesen várhatóan 41,8 millió tonna paradicsomot dolgoznak fel, 10%-kal többet, mint tavaly.

Az Amerikában csomagolt élelmiszerek több mint fele tartalmaz káros adalékanyagokat

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az amerikai háztartások által vásárolt előre csomagolt élelmiszerek közel 60%-a tartalmaz mesterséges színezéket, aromákat, tartósítószereket és édesítőszereket.

Szennyezett teljes kiőrlésű lisztet hívtak vissza

Magas tropán alkaloid szennyezettség (atropin, szkopolamin) miatt visszahívta a Bauck Hof márka teljes kiőrlésű lisztjét a Bio Partner Kft. - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétvégén az MTI-t.

Sugárzóan okos megoldás – egyelőre kihasználatlanul

Ha valakitől megkérdeznénk, hogy evett-e már sugárkezelt élelmiszert, valószínűleg habozás nélkül rávágná, hogy nem. Pedig senki nem lehet biztos benne. Akadnak ugyanis olyan termékek, amelyeket nagy valószínűséggel ezzel az eljárással szabadítottak meg a nem kívánatos mikroorganizmusoktól. Ilyen például a fahéj, a kesudió, a kurkuma vagy a pisztácia.

A génszerkesztés nem fér össze az ökológiai gazdálkodással

Köztudott, hogy az ökológiai gazdálkodás elutasít mindennemű génmódosítást. Ökológiai gazdálkodó nem termeszt génmódosított növényeket, nem tenyészt ilyen állatot, és nem használ genetikai módosítással vagy genetikailag módosított szervezet által előállított terméket. A génszerkesztés témakörét körbejárva azonban egy érdekes cikkre bukkantam, amiben Urs Niggli a zöld géntechnológiáról ír.

Növényorvos a közterületen - a rügypattanással ébrednek a kártevők is

A rügypattanással, tehát a táplálék megjelenésével párhuzamosan ébrednek fel téli álmukból a kéregrepedésekben, az ágvillákon a rovarok és az atkák. Néhány faj a rügypikkelyek alatt telel át, most szabaddá válik az út előttük, kijöhetnek a téli búvóhelyükről. Ekkor csíphetjük el a lemosópermetezéssel a rügypikkelyek alól kibújókat és a kéregrepedésekből a zöld levélkék felé vándorló éhes kártevőket is.

Árspirálban a vöröshagyma

Már a 2022/23-as szezon elején látható volt, hogy a nyári hőség és aszály Európa nagy részén befolyásolta a hagyma mennyiségét és minőségét. Az EU-ban és az Egyesült Királyságban mindössze 6,3 millió tonna termést takarítottak be, 13%-kal kevesebbet az előző évinél.