Back to top

Magyar tea?! Igen!

Két, de akár bő egy évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, hogy a „tea” szó hallatán magyarországi, és ne egy több ezer kilométerre lévő növényre gondoljunk, Varga Marianna azonban realitássá tette a magyar teát. A Dunakanyarban, egy váci telken már gőzerővel folynak az előkészületek, itt nyit ugyanis jövőre a Kamélia kert, az ország első bemutató teakertje – magyar cserjékkel.

Varga Marianna a Kertészeti Egyetemen végzett gyümölcskertészként, majd a borászatba is belekóstolt, de végül mégis a teákba szeretett bele igazán, és Angliában teaszakértővé képezte magát. Tavaly itthon vágott bele a próbatermesztésbe, és a Magyar Mezőgazdaságnak mesélt az első év tapasztalatairól, örömeiről, kudarcairól.

Fotó: Dobó János

2018. július 13-án ültették el az első, mintegy 500 teacserjét Galgahévízen, vagyis a Kínában őshonos Camellia sinensist. Ez már önmagában egyedülálló vállalkozás volt,

mert előtte Magyarországon még senki nem próbálkozott ezzel. Marianna felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarországon sok növényből készítünk teát, de itt egy Kínából származó teacserjéről, annak is egy holland nemesítésű, hidegtűrő változatáról van szó.

Rajta kívül még 14 termelő ültette el tavaly a teacserjéket, összesen több mint 2000 tövet, és várták az első telet, ekkor derült ugyanis ki, hogy hogyan bírja a magyar telet a növény. Marianna azt mondja,

a téli hónapokat viszonylag szépen átveszélték a növények – fólia alatti és szabadföldi átteleltetéssel egyaránt kísérleteztek a termelők, illetve fagyvédelmi céllal mulcsozták is -, a hideg tavasz, a fagyok azonban megviselték a növényeket, sok elfagyott.

Galgahévízen kívül Nagymaroson, Pilismaróton, Kaposfőn, Szentendrén, Alsónémediben, Kecelen és Dabason telepítettek teát. Úgy tervezte, hogy márciusban – ahol volt, ott - leszedik a fóliát, kitakarják a töveket, amennyire szükséges visszametszik az elfagyott hajtásvégeket, és beindulhat a zöld növekedés, majd az első teaszüret. A teát tavasztól nagyjából októberig lehet szedni. A tavasz azonban nagyon hideg és esős volt, és májusban is sokszor csak 10-12 fok volt a nappali hőmérséklet, ami a nagyon nem tett jót a télen egyébként is legyengült növényeknek. Sajnos nem minden teakert maradt meg, de sokhelyütt egy „mentőakció” keretében visszametszették a visszafagyott hajtásokat, talajt savanyítottak, tápoldatozták a növényt, hogy erősödjön és beinduljon a növekedés. Volt olyan kert is, ahol kiderült, hogy a nem megfelelő fekvés és talajviszonyok miatt szenvedett, itt cserepekbe ültették át a megmaradt növényeket, és a következő télen itt is telelnek át a tervek szerint.

Fotó: Dobó János

Végül március helyett május végén tudták elkezdeni a leveleket szedni, de Marianna nem csalódott: mint mondja, erről szól a próbatermesztés,

kellettek az adatok, a tapasztalatok, folytatják a teatermesztést. Idén két új teakertet is telepítettek, Maglódon és Esztergomban.

Marianna rendszeresen tart teakóstoló workshopokat, ezeken már az általa szedett és feldolgozott magyar teát kóstolják a résztvevők, ami nagy öröm számára – mondja. Ezenkívül az első, május végi szedésből egy natúrkozmetikum-gyártó egy antioxidánssal teli, nyári, zöld teás arckrémet és szemkörnyék ápolót készített, ami limitált kiadásban már elérhető. Marianna kiemeli, hogy

dísznövényként remekül helytáll a növény. Cserépben, lakásban tartva meghálálja a gondoskodást, és októbertől egészen február végéig hozza az illatos fehér virágait.

Marianna most folytatja a termelők toborzását, és tovább vizsgálják a növény igényeit, számos kísérletet állított be. Mindezeken kívül

Vác-Törökhegyen, a Dunakanyarban már készül a bemutató teakert, a Kamélia kert, ahol a látogatók végigkísérhetik majd a tealevelek útját a cserjétől a csészéig.

A több, mint 1000 négyzetméteres területen már elkezdődtek a talajmunkák, a teacserjéket jövő tavasszal ültetik ki és ezután tervezik a nyitást. A bemutató teakertben Marianna a holland tea mellett más variánsokkal is kísérletezik majd, így például nepáli, grúz és török teával. Lesznek olyan növények is a kertben, amelyekből kiváló teafőzet készíthető: hárs, bodza, citromfű, levendula. A kertben felépítendő épületben a tea feldolgozását is bemutatják, és lesz egy kóstolószoba, ahol a teakóstolás mellett teás workshopokat és előadásokat is tartanak majd.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Horvát hagyományok a Pinka-völgyben

Beékelődve a nyugati határszélbe, Szentpéterfát három oldalról Ausztria határolja. Az első trianoni döntést követően oda is csatolták, ám 1923. március 9-én a falu visszaszavazta magát. Az ezerfős település ugyanakkor máig megőrizte horvátságát nyelvében, az emberek mentalitásában és a gasztronómiájában is.

Sültkrumpli helyett sült tészta

Japánban annyira hiánycikk lett a sütni való burgonya, hogy a Burger King helyi hálózata inkább ramen tészta fogyasztására ösztönzi a vendégeit.

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Üvegház: mindenből a legkorszerűbbet

Tavaly decemberben készült el a Bartucz család 9500 négyzetméteres korszerű üvegháza Kiskunfélegyházán. A hatalmas beruházásukhoz drénvíztisztító berendezés, valamint üvegháztető-mosó és -festő robot is tartozik. Ők is látják, tapasztalják a gazdasági nehézségeket, mégis előre tekintenek.

Összemennek a termékek, az áruk változatlan

Az élelmiszer- és háztartásiszer-gyártók csökkentik a termékeik kiszerelését, anélkül, hogy csökkentenék az árukat. A vécépapírtól a joghurton és kávén át a csipszig világszerte általánossá vált ez a trend. A jelenséget „zsugorflációnak” nevezik.

Bővíti kapacitását a csomagolóanyagokat gyártó Hód Plast Kft. Algyőn

Bővíti termelő- és raktárkapacitását 449 millió forintos beruházással, uniós támogatással a műanyag flakonokat és kannákat gyártó Hód Plast Kft. - tájékoztatta az Algyőn tevékenykedő vállalkozás az MTI-t.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.