Back to top

Magyar tea?! Igen!

Két, de akár bő egy évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, hogy a „tea” szó hallatán magyarországi, és ne egy több ezer kilométerre lévő növényre gondoljunk, Varga Marianna azonban realitássá tette a magyar teát. A Dunakanyarban, egy váci telken már gőzerővel folynak az előkészületek, itt nyit ugyanis jövőre a Kamélia kert, az ország első bemutató teakertje – magyar cserjékkel.

Varga Marianna a Kertészeti Egyetemen végzett gyümölcskertészként, majd a borászatba is belekóstolt, de végül mégis a teákba szeretett bele igazán, és Angliában teaszakértővé képezte magát. Tavaly itthon vágott bele a próbatermesztésbe, és a Magyar Mezőgazdaságnak mesélt az első év tapasztalatairól, örömeiről, kudarcairól.

Fotó: Dobó János

2018. július 13-án ültették el az első, mintegy 500 teacserjét Galgahévízen, vagyis a Kínában őshonos Camellia sinensist. Ez már önmagában egyedülálló vállalkozás volt,

mert előtte Magyarországon még senki nem próbálkozott ezzel. Marianna felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarországon sok növényből készítünk teát, de itt egy Kínából származó teacserjéről, annak is egy holland nemesítésű, hidegtűrő változatáról van szó.

Rajta kívül még 14 termelő ültette el tavaly a teacserjéket, összesen több mint 2000 tövet, és várták az első telet, ekkor derült ugyanis ki, hogy hogyan bírja a magyar telet a növény. Marianna azt mondja,

a téli hónapokat viszonylag szépen átveszélték a növények – fólia alatti és szabadföldi átteleltetéssel egyaránt kísérleteztek a termelők, illetve fagyvédelmi céllal mulcsozták is -, a hideg tavasz, a fagyok azonban megviselték a növényeket, sok elfagyott.

Galgahévízen kívül Nagymaroson, Pilismaróton, Kaposfőn, Szentendrén, Alsónémediben, Kecelen és Dabason telepítettek teát. Úgy tervezte, hogy márciusban – ahol volt, ott - leszedik a fóliát, kitakarják a töveket, amennyire szükséges visszametszik az elfagyott hajtásvégeket, és beindulhat a zöld növekedés, majd az első teaszüret. A teát tavasztól nagyjából októberig lehet szedni. A tavasz azonban nagyon hideg és esős volt, és májusban is sokszor csak 10-12 fok volt a nappali hőmérséklet, ami a nagyon nem tett jót a télen egyébként is legyengült növényeknek. Sajnos nem minden teakert maradt meg, de sokhelyütt egy „mentőakció” keretében visszametszették a visszafagyott hajtásokat, talajt savanyítottak, tápoldatozták a növényt, hogy erősödjön és beinduljon a növekedés. Volt olyan kert is, ahol kiderült, hogy a nem megfelelő fekvés és talajviszonyok miatt szenvedett, itt cserepekbe ültették át a megmaradt növényeket, és a következő télen itt is telelnek át a tervek szerint.

Fotó: Dobó János

Végül március helyett május végén tudták elkezdeni a leveleket szedni, de Marianna nem csalódott: mint mondja, erről szól a próbatermesztés,

kellettek az adatok, a tapasztalatok, folytatják a teatermesztést. Idén két új teakertet is telepítettek, Maglódon és Esztergomban.

Marianna rendszeresen tart teakóstoló workshopokat, ezeken már az általa szedett és feldolgozott magyar teát kóstolják a résztvevők, ami nagy öröm számára – mondja. Ezenkívül az első, május végi szedésből egy natúrkozmetikum-gyártó egy antioxidánssal teli, nyári, zöld teás arckrémet és szemkörnyék ápolót készített, ami limitált kiadásban már elérhető. Marianna kiemeli, hogy

dísznövényként remekül helytáll a növény. Cserépben, lakásban tartva meghálálja a gondoskodást, és októbertől egészen február végéig hozza az illatos fehér virágait.

Marianna most folytatja a termelők toborzását, és tovább vizsgálják a növény igényeit, számos kísérletet állított be. Mindezeken kívül

Vác-Törökhegyen, a Dunakanyarban már készül a bemutató teakert, a Kamélia kert, ahol a látogatók végigkísérhetik majd a tealevelek útját a cserjétől a csészéig.

A több, mint 1000 négyzetméteres területen már elkezdődtek a talajmunkák, a teacserjéket jövő tavasszal ültetik ki és ezután tervezik a nyitást. A bemutató teakertben Marianna a holland tea mellett más variánsokkal is kísérletezik majd, így például nepáli, grúz és török teával. Lesznek olyan növények is a kertben, amelyekből kiváló teafőzet készíthető: hárs, bodza, citromfű, levendula. A kertben felépítendő épületben a tea feldolgozását is bemutatják, és lesz egy kóstolószoba, ahol a teakóstolás mellett teás workshopokat és előadásokat is tartanak majd.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Népszerű a török paprika

Törökország tavaly 35%-kal több paprikát szállított külföldre, annak ellenére, hogy 111 Európába érkező tételt kifogásoltak a határérték feletti rovarölőszer-maradvány miatt.

Intelligens metszőrobot

A szórványgyümölcsösök Közép-Európában a fajokban leggazdagabb biotópok közé tartoznak. Az állományok nagy részét azonban a pusztulás fenyegeti, mivel az idős, beteg fák fenntartása épp hogy gazdaságos, a gyümölcsösök túlnyomó többségét nem, vagy nem megfelelően ápolják. Ennek eredményeképpen a fák megbetegszenek, elpusztulnak.

Varázsoljunk tavaszt: március elsejei népszokás

A március elsején beköszöntő naptári tavaszt egy kedves hagyománnyal várhatjuk, illetve marasztalhatjuk. Mivel egyébként is kicsit szeszélyes időszakról van szó, egy kis „varázslás” csak segíthet.

Harmincezer gyertyánnal ültették be az épületet

Több mint 30.000 gyertyánnal ültették be a Düsseldorf központjában, a jól ismert Königsallee közelében található üzlet-, és irodaházként működő Kö-Bogen II épületegyüttes homlokzatát és tetőterét. A város zöld szíveként jellemzett új Kö-Bogen II projekt fő célja, hogy példát mutasson: így is lehet küzdeni az éghajlatváltozás ellen.

Tarolt a szalmonellás csirke Nagy-Britanniában

Több százan, köztük sok kisgyerek súlyosan megbetegedett, miután szalmonellával fertőzött lengyel import baromfihúst evett, és egy halálos áldozatot is követelt az olcsó panírozott csirke.

Versenyben a fás betegségekkel

Az utóbbi évtizedekben mind több korai tőkepusztulás következik be a szőlőkben. A fás betegségek ellen egyelőre nem tudunk növényvédő szerrel védekezni, de más segítséget adhatunk a tőkéknek. Erről szólt a Malagrow Kft. webináriuma, ahol egy új készítményt mutattak be, amely serkenti a szállítónyalábok fejlődését.

Műmajonézt gyártottak, nem lett rossz

A Wageningen Egyetem kutatócsoportja mikroorganizmusok segítségével készített majonézt. Bár a termékük állítólag finom lett, nem az áruházak polcaira szánják, sokkal inkább az élelmiszeripar érdeklődését szeretnék felkelteni az állati fehérjét helyettesítő megoldások iránt.

Karantén károsítók a szőlőben, avagy mit is jelent a növényegészségügyi zárlat

Az elmúlt évtizedben már megismerkedhettünk a növény­egészségügyi zárlat fogalmával, ennek lényegét nagyjából minden szakmabeli ismeri. A köznapibb kifejezések, például a „borvidék zárlata” azonban számos tévhitnek, rémhírnek adtak táptalajt, így nem árt, ha egy szakfolyóirat hasábjain újra tisztázzuk, mit jelent a bejelentési kötelezettség és a hatósági zárlat.

Csokorköltemények minden fokon - I. Flora Kupa virágkötészeti verseny

Flora Hungaria Nagybani Virágpiac hosszú éveken keresztül adott otthon hazánk legrangosabb kertészeti rendezvényének. A Hortus Hungaricus Nemzetközi Kertészeti Kiállításon bemutatkoztak a meghatározó kertészeti termékcsoportok, szolgáltatók, helyet adott a szakember-találkozóknak, illetve a termékek, szolgáltatások, kertépítészet mellett a virágkötészetnek is.

Étel-itallal monitoron át ismerkedni nem ideális, de jól sikerült

A többi év eleji nagy szakkiállításhoz hasonlóan online eseményként zajlott le a biovilág legnagyobb találkozója, a nürnbergi vásárközpont által szervezett Biofach is. Majdnem 14 ezren követték az igen színesre összeállított programok valamelyikét, és a szervezők is elégedettek, de azért mindenki várja már a jövő februári élő találkozást.