Back to top

Irodai szerves hulladékból komposzt

A kanadai Wastenot Farms gazdaság különös módon tartja fent magát: gilisztákat tenyésztenek, de nem azért, hogy csalinak adják el őket. A "jószágaik" nagyon is fontos munkát végeznek: a városi irodákban keletkezett szerves hulladékból készítenek komposztot.

Jocelyn Molyneux akkor állt elő az ötletével, amikor egy hulladék feldolgozó vállalatnál kezdett dolgozni frissdiplomásként. Hamar rájött, hogy a cég komposztálható és újrahasznosítható anyagokat is a szeméttelepre küldi - szinte semmit sem kezeltek fenntartható módon.

"Ez a hatalmas hulladék feldolgozó vállalat csak abban volt érdekelt, hogy a lehető legolcsóbb módon működjön, és szinte mindent egy michigani hulladéktelepre küldött" - mondta Molyneaux.

A lány azonban tudta, hogy számos olyan cég működik Torontóban, melyek örülnének neki, ha a lehető legjobb módon hasznosulna a náluk keletkezett szemét. Elmondása szerint a legnagyobb akadálya a komposztáló gazdaság beindításának az volt, hogy olyan irodákat találjon, akik hajlandóak fizetni a szerveshulladék elszállításáért.

Számos próbálkozás és bukás után azonban az évek alatt csak

sikerült felépítenie a Wastenot Farms nevű vállalkozását, melynek komposztgyűjtő edényeit nagyjából 6000 ember használja Toronto szerte.

Molyneux földigilisztái mindent elfogyasztanak a kávézacctól, narancshéjtól, ebédmaradéktól kezdve egészen a fapálcikákig. Ez pedig a lány szerint különösen értékessé teszi a végterméket, mivel többféle mikrobiológiai összetevő kerül a komposztba - ellentétben azzal, melyet olyan giliszták termelnek, amik egyféle táplálékot kapnak, például szójalisztet.

Amíg a legtöbb földigilisztákat tenyésztő gazdaság fő bevételi forrása a giliszták horgászcsaliként való értékesítése, addig Molyneux egyáltalán nem tervez effélét.

Már 6 éve üzemel a farm, és több, mint egy millió csúszómászónak "ad munkát".

A lány tervei között szerepel a kapacitás bővítése. A Wastenot Farms jelenleg egy kb. 75 négyzetméteres istállóban működik, Molyneux egyik barátjának lovas tanyáján Torontótól 45 mérföldre, de hamarosan egy nagyobb, ipari méretű komplexumba költözik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Modern Farmer

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kitart a vírushatás a tojáspiacon

Számottevően emelkedett az étkezési tojás csomagolóhelyi ára az idei év első 28 hetében: az egy évvel ezelőtti állapothoz képest az M+L méretkategóriában 12,5 százalékos a drágulás. Ez 27,1 forintos darabonkénti ár – írja jelentésében a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet.

A helyi termelés és szezonális étkezés jelenthet megoldást

A mezőgazdaságban komoly kihívást jelent az éghajlatváltozás, amelynek előidézői között szerepet játszik az áruszállítás is. Környezetünk védelméért így az élelmiszertranszport visszaszorításával és a helyi termelés elősegítésével is sokat tehetünk– mutat rá pályamunkájában Huber Anita, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat egyik díjazottja.

Ne hiányozzon portánkról!

Bütykös orrú lúdnak vagy sisakos lúdnak is nevezik. Szibériából, illetve Észak-Ázsia más területeiről származik; Kínában és Japánban már évszázadok óta tartják a nagyon ízletes, porhanyós, zsírban szegény húsa és jó tojáshozama miatt, amely évente 60-70 darabot jelent, körülbelül 120 grammos átlagsúllyal.

Rovarliszt felhasználása a takarmányozásban

A gazdasági állatfajok takarmányozásban egyre gyakrabban merül fel a szójadara és a halliszt helyettesítése más fehérjeforrásokkal. A szarvasmarha szivacsos agyvelőgyulladása (BSE) miatt hozott rendeletek tiltják, vagy jelentősen korlátozzák az állati eredetű takarmányok felhasználását a gazdasági állatok takarmányozásában. Ezért az elmúlt években fokozódott az érdeklődés a rovarliszt takarmányokba történő keverésére, a szójadara és a halliszt teljes vagy részleges kiváltása céljából.

Több mint harmadával nőtt az online vásárlások összértéke egy felmérés szerint

A tavalyi azonos időszakhoz képest a második negyedévben 34 százalékkal nőtt, és elérte a 188 milliárd forintot az online vásárlások összege Magyarországon - derül ki a Jófogás internetes kereskedelmi portál, és a GKI Digital tanácsadó cég csütörtökön közölt összesítéséből.

Almamagból értékes olaj

Az alma feldolgozásakor a gyümölcs körülbelül 20 százaléka melléktermékként megmarad, ennek csökkentésére a bolzanói NOI Techpark élelmezési laboratóriumának kutatócsoportja kidolgozott egy új módszert.

MAZARS: Jó, ha tudjuk, melyek a legfontosabb Tbj. törvény változások

A júliustól életbe lépett, új társadalombiztosítási törvényben kodifikált változások jelentős mértékben könnyítenek az élőmunka közterhein, többek között érintik a családosokat, a nyugdíjasokat és a kiküldetésben élőket is. A MAZARS összefoglalójában azokról a fontos változásokról olvashat, amikre érdemes odafigyelni.

Ételallergia, élelmiszeradományozás, higiénia - változik a szabályozás

Változnak a közeljövőben az európai uniós élelmiszerhigiéniai szabályozások. A módosítások az élelmiszer-biztonság erősítését, az élelmiszer-pazarlás csökkentését célozzák, egyben támogatják a jótékony célú élelmiszer-adományozásokat. Ugyancsak cél az egyre gyakoribb ételallergiák elleni küzdelem, az élelmiszer-ellátási lánc során a keresztszennyeződések kiküszöbölése.

Nébih: szalmonella miatt visszahívja tojásait az Aranykorona Zrt.

Szalmonella kórokozó jelenléte miatt visszahívja az Aranykorona Zrt. a tojótyúk-tartó telepéről június 26. és július 24. között kikerült, 28 napos szavatossági időn belüli tojásokat - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

Leleplezték a gyulai kolbász megalkotója, Stéberl András szobrát Gyulán

A hagyományok és értékek őrzése és továbbvitele viheti sikerre a magyar mezőgazdaságot - mondta az agrárminiszter csütörtökön Gyulán, ahol leleplezte a gyulai kolbász megalkotójáról, Stéberl Andrásról készített szobrot.