Back to top

Irodai szerves hulladékból komposzt

A kanadai Wastenot Farms gazdaság különös módon tartja fent magát: gilisztákat tenyésztenek, de nem azért, hogy csalinak adják el őket. A "jószágaik" nagyon is fontos munkát végeznek: a városi irodákban keletkezett szerves hulladékból készítenek komposztot.

Jocelyn Molyneux akkor állt elő az ötletével, amikor egy hulladék feldolgozó vállalatnál kezdett dolgozni frissdiplomásként. Hamar rájött, hogy a cég komposztálható és újrahasznosítható anyagokat is a szeméttelepre küldi - szinte semmit sem kezeltek fenntartható módon.

"Ez a hatalmas hulladék feldolgozó vállalat csak abban volt érdekelt, hogy a lehető legolcsóbb módon működjön, és szinte mindent egy michigani hulladéktelepre küldött" - mondta Molyneaux.

A lány azonban tudta, hogy számos olyan cég működik Torontóban, melyek örülnének neki, ha a lehető legjobb módon hasznosulna a náluk keletkezett szemét. Elmondása szerint a legnagyobb akadálya a komposztáló gazdaság beindításának az volt, hogy olyan irodákat találjon, akik hajlandóak fizetni a szerveshulladék elszállításáért.

Számos próbálkozás és bukás után azonban az évek alatt csak

sikerült felépítenie a Wastenot Farms nevű vállalkozását, melynek komposztgyűjtő edényeit nagyjából 6000 ember használja Toronto szerte.

Molyneux földigilisztái mindent elfogyasztanak a kávézacctól, narancshéjtól, ebédmaradéktól kezdve egészen a fapálcikákig. Ez pedig a lány szerint különösen értékessé teszi a végterméket, mivel többféle mikrobiológiai összetevő kerül a komposztba - ellentétben azzal, melyet olyan giliszták termelnek, amik egyféle táplálékot kapnak, például szójalisztet.

Amíg a legtöbb földigilisztákat tenyésztő gazdaság fő bevételi forrása a giliszták horgászcsaliként való értékesítése, addig Molyneux egyáltalán nem tervez effélét.

Már 6 éve üzemel a farm, és több, mint egy millió csúszómászónak "ad munkát".

A lány tervei között szerepel a kapacitás bővítése. A Wastenot Farms jelenleg egy kb. 75 négyzetméteres istállóban működik, Molyneux egyik barátjának lovas tanyáján Torontótól 45 mérföldre, de hamarosan egy nagyobb, ipari méretű komplexumba költözik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Modern Farmer

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Új búzatermesztési világrekord született

Eric Watson új-zélandi farmer új búzatermesztési világrekordot állított fel 17,398 t/ha hozammal az idén, ami 607 kilogrammal haladta meg a korábbi 16,791 t/ha-os hozamot, amelyet szintén ő tartott. A rekordtermést ez év februárjában takarította be egy 8,6 hektáros táblájáról.

Néhánynapos kultúrák - csírazöldségek

Kevesen nevelnek csírazöldségeket hazánkban, pedig azok már néhány nappal a vetés után betakaríthatók, a megtérülés tehát igen gyors. A növények minőségmegőrzési ideje viszont rövid, tehát csak biztos piaci háttérrel érdemes belefogni. Prázmári Mihály egyéni vállalkozó, valamint Hintalan György, az Ökovital Kft. ügyvezetője osztotta meg velünk tapasztalatait a zöldségtermesztés e különös ágáról.

Glifozátmaradvány a trágyában

Japán fürjekkel végzett korábbi kísérletek kimutatták, hogy miként halmozódik fel a baromfitápban lévő glifozát a madarak ürülékében. Ezekben a kísérletekben a fürjek egyik csoportját glifozáttal szennyezett táppal, a másik csoportot pedig glifozátot nem tartalmazó, organikus takarmánnyal etették.

Az EU-ban betilthatják a kolbász elnevezésű vegán termékeket

E tárgykörben a végső szavazásra várhatóan két hét múlva kerül sor az Európai Parlamentben, melynek tagjai azt szeretnék megakadályozni, hogy a növényi eredetű termékeket gyártók ne használják a hús- vagy tejtermékekkel jellegzetesen kapcsolatos kifejezéseket, ennélfogva betiltanák az olyan szókapcsolatok, mint például a „vegetariánus burger”, „yoghurt stílusú” vagy „sajtpótló” használatát.

A fenntartható termelést meg kell fizetni

Az Európai Bizottság Termelőtől a fogyasztóig stratégiája megalapozhatja a fenntarthatóbb és zöldebb mezőgazdaságot, de a Közös Agrárpolitika ambiciózus reformja mellett arra is szükség van a sikeréhez, hogy méltányosan megfizessék a gazdákat a fenntartható termelésért - hangzott el a Politico online mezőgazdasági és élelmiszer-csúcstalálkozóján.

Díjat nyert a KFC vegán burgere

A KFC gyorsétterem lánc díjat nyert a PETA-tól a vegán ételeket forgalmazó vállalatok versenyén, amiért a tavaly nyári termékbejelentést követően az összes vegán, csirke húspótlóból készült hamburgerét négy nap alatt kiárusította.

Ezt tegyük, hogy többé ne okozzon bosszúságot az őszi avar

Az őszi kerti munkák sokak számára inkább fáradtságot jelentenek, mint gondtalan kikapcsolódást, hiszen a lehullott falevelek folyamatos összegereblyézése kimerítő tevékenység lehet. De nem akkor, ha tudatosan és kreatívan állunk a kerti munkához! A STIHL szakértői szerint ugyanis mindez jelentősen megkönnyíthető, ha néhány egyszerű praktikát alkalmazunk.

Budapesti távol-keleti étteremre csapott le a Nébih

Súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelentő hiányosságokat tártak fel egy budapesti távol-keleti étteremben a Nébih szakemberei október első napjaiban. A vendéglátóipari egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették az ellenőrök az ott tapasztalt általános takarítatlanság, továbbá a nem nyomonkövethető, valamint lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű alapanyagok miatt.

Készüljünk a télre: Wolf András tippjei az egészséges és finom almakompóthoz

A hideg időszak beköszöntével, különös tekintettel a mostani járványhelyzetre, érdemes átgondolni, hogyan biztosíthatunk az egész család számára télen is megfelelő vitaminforrást. Az Európai Friss Kalandok program nagykövete, Wolf András a kompótot ajánlja, amelynek elkészítéséhez néhány tippet is ad.