Back to top

Nemzetközi élelmiszeripari szakmai találkozó Budapesten

Élelmiszeripari együttműködéseket elősegítő nemzetközi szakmai találkozót rendeznek Budapesten, a csütörtökön kezdődött kétnapos eseményen 14 országból 105 szakember vesz részt - tájékoztatta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az MTI-t.

A rendezvény célja, hogy az élelmiszer-feldolgozás, az infokommunikációs technológiák, valamint a fejlett gyártás és automatizálás üzleti, kutatás-fejlesztési és kormányzati szereplői között olyan együttműködések, közös projektek jöjjenek létre, amelyek

segítik a közép-európai régión belüli ipari fejlesztéseket és a résztvevők bekapcsolódását a már kialakult európai hálózatokba.

A közlemény szerint Szabó István, az NKFI Hivatal elnökhelyettese előadásában kiemelte, hogy az élelmiszer-technológia területén az új megoldások kifejlesztése az ipari és kutatóhelyi együttműködésekre építve lehet eredményes.

Az agrár-élelmiszer témájú projektek támogatása kiemelt cél, miután az S3 Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiában rögzített hat ágazati prioritás közül kettő is kötődik ehhez a területhez. Hazai és uniós forrásokból 2010 óta csaknem 40 milliárd forint gazdaságfejlesztési és innovációs támogatás jutott erre a területre - hangsúlyozta.

Az NKFI Hivatal elnökhelyettese hozzátette:

a hazai vállalkozások és kutatóhelyek nemzetközi kapcsolatainak erősítésére is nagy szükség van.

Az élelmiszer-biztonsághoz, a fenntartható mezőgazdasághoz kapcsolódó területeken a hazai kutatóhelyek és vállalkozások 143 pályázat keretében eddig mintegy 22 millió euró ( több mint 7 milliárd forint) támogatást nyertek el az Európai Unió Horizont 2020 keretprogramjának pályázatain, többnyire nemzetközi konzorciumokhoz csatlakozva. Ezzel a teljesítménnyel az agrár-élelmiszer terület magyar szempontból az egyik legeredményesebb a keretprogram pályázatain.

A 2021-től induló Horizont Európa keretprogram még hangsúlyosabban támogatja majd a különböző szektorok, így például az élelmiszeripar és az infokommunikáció együttműködéseit, ezért fontos az ilyen típusú gondolkodásmód terjesztése és a programra való hazai felkészülés - jelezte.

Sebők András élelmiszeripari innovációs szakértő, a rendezvény szakmai vezetője a közlemény szerint elmondta, hogy

a különböző iparágakban felhalmozott tudás együttes alkalmazásával, az Ipar 4.0 és a digitalizáció területéről származó megoldások beépítésével jelentősen javíthatók az élelmiszer-feldolgozás technológiái,

valamint az élelmiszer-feldolgozási folyamatok hatékonysága, rugalmassága, fenntarthatósága is. Mindez magasabb színvonalú élelmiszerbiztonságot, egyenletesebb élelmiszerminőséget és szélesebb élelmiszerválasztékot eredményez, széles körben elérhető információt biztosítva a fogyasztó számára az élelmiszer eredetéről és előállításáról. Az új megoldások alkalmazása az energia, a víz, a nyersanyagok és csomagolóanyagok hatékonyabb felhasználásához is hozzájárul, így csökkentve a környezeti terhelést - olvasható a közleményben.

Forrás: 
MTI-Eco

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Népszerű réspiaci termék - Cukkinivirág

A cukkinivirág remek hiánypótló termék, fogalmazott Claudio Peiro­ne, az olaszországi Villanova Mon­dovìban (Cuneo megye) működő családi vállalkozás vezetője. A száz éve alapított családi vállalkozás elsősorban alma és körte termesztésére szakosodott, de nyaranta cuk­kinivirágot is értékesítenek.

Németországban is engedélyezték az orvosi kannabisz értékesítését

Néhány európai országban már megengedett a kannabisz gyógyá­szati célú forgalmazása. 2021 júniusától Németország is követi a példát, és elkezdi – egyelőre kizárólag gyógyszertárakban – az orvosi kannabisz értékesítését.

Vasárnaptól megszűnik az elviteles vagy házhoz szállított ételek és italok kedvezményes áfája

Megszűnik a kedvezményes, 5 százalékos áfa augusztus 1-jével az elviteles vagy házhoz szállított ételek és italok esetében - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján.

Adminisztráció csökkentés a brit borimportban

Brit miniszterek július 25-én ígéretet tettek a borimportőröknek a bürokrácia csökkentésére, ezzel évente akár 130 millió fontot is megtakaríthatnak a szigetország fogyasztói.

Helybe jönnek a vevők

Példaértékű, több lábon álló kisgazdaság a zalaszentlászlói Gyógynövények Völgye, ahol a gyümölcs- és gyógynövénytermesztés jól megfér az állattartással, a falusi vendéglátással, szálláshely-szolgáltatással, oktatóprogramokkal. Mindemellett feldolgozó kisüzemük bérmunkát is vállal, így integrátori szerepet is betölt a gazdaság.

A legkeresettebb gyümölcs lesz

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Mezőgazdasági kilátások 2021–2030 jelentése szerint az avokádó 2030-ig a világon a legkeresettebb egzotikus gyümölcs lesz. Akkor várhatóan 12 millió tonna lesz az összes termés, ebből 3,9 millió tonnát exportálnak majd, ami több, mint amennyit ananászból vagy mangóból forgalmaznak.

Rózsás kereskedelmi kapcsolat

Valamivel több mint húsz évvel ezelőtt nyitotta meg piacát Oroszország a vágott virágok importja előtt. Ecuador azóta az orosz virágpiac meghatározó szereplője lett, így az onnan származó virágok sem maradhatnak el a moszkvai FlowersExpo rendezvényről, amit az idén szeptember 14. és 16. között tartanak.

Július 26-tól lehet pályázni a precíziós fejlesztések támogatására

Július 26-tól benyújthatók a támogatási kérelmek a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása elnevezésű pályázati felhívás keretében. A kormány által több, mint háromszorosára emelt vidékfejlesztési forráskeretnek köszönhetően a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 100 milliárd forint - jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Az élelmezési rendszerek fenntarthatóvá tétele az Elő-csúcstalálkozó központi témája

Nagy István agrárminiszter képviselte Magyarországot az Élelmezési Rendszerek Elő-csúcstalálkozóján Rómában. Az António Guterres ENSZ-főtitkár által kezdeményezett eseménysorozat első állomását miniszteri szintű találkozónak szánják, melyet szeptemberben csúcstalálkozó is követ majd.

Bronzérmet hozott az áltejcsokoládé a szegedi egyetemistának

Kókuszos-rizses, mandulás és kesudiós „tejpor” volt az alapanyaga annak a csokoládénak, amelyet Csatári Enikő, a SZTE hallgatója készített a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára. Harmadik lett. Tejcsokoládénak csak azért nem nevezhetjük, mert nem állati eredetű tejszármazék van benne.