Back to top

A szárnyas csirkemellek kiskapun érkeznek az EU-ba

Az EU baromfi feldolgozói tiltakoznak az egyre nagyobb arányú ukrán csirkemell beáramlása ellen. Azt állítják, az ukránok kiskaput találtak, hogyan növeljék az exportjukat. Az európai termelők szervezetei tiltakoznak.

Néhány hónapja ismert tény, hogy trükkös megoldást találtak ki az ukrán baromfiexportőrök annak érdekében, hogy növeljék beszállításukat az Európai Unióba. A Közösség korábban bizonyos kvótamennyiségig biztosított vámmentes behozatali lehetőséget az ukrán baromfi exportőröknek. Ezt a mennyiséget úgy próbálják megnövelni, hogy találtak egy kiskaput, ami szerint olyan terméket hoztak létre, amelyre nincs vámtarifakód.

A csirkéket úgy darabolják, hogy együtt marad a szárny a mellhússal, és ezt a termékeket szállítják az Unióba, ahol további feldolgozás után csirkemellel árasztják el a piacot.

Az ukrán baromfiágazat képviselői elutasítják az európai szervezetek vádjait, amelyek szerint egyre nagyobb veszélyt jelentenének az EU-ban működő baromfitermelő üzemekre. Az ukrán Nemzeti Baromfi- és Takarmánytermelők Kamarája azzal érvel, hogy az Európába irányuló baromfi-exportjuk az EU teljes baromfitermék piacának mindössze 1%-át teszi ki. Továbbá a vállalatok képviselői azt is állítják, hogy a gyenge termelési minőség, az EU jóléti előírásainak be nem tartása és a burkolt állami támogatások vádjai is hamisak velük szemben.

A nemkívánatos ukrán térhódítás megakadályozásáért a legbefolyásosabb szakmai szervezetek szálltak harcba,

az Európai Bizottság pedig tárgyalásokat kezdeményezett az Ukrajnát érintő szállítási kvóták újraszabályozásáról.

Az aggodalmakat az is táplálja, hogy az ukrán szárnyas csirkemell behozatala egyes statisztikák szerint már egy évvel ezelőtt megközelítette az 50 ezer tonnát, és az ágazat résztvevői további folyamatos növekedéstől tartanak. Ukrajna most a „sértett fél”  pozíciójából próbálja az újratárgyalások során a baromfikvótát évi 70 ezer tonnára emelni. Az eddigi vámmentes limit évi 50 ezer tonna volt.

Forrás: 
agropolska.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A hobbi virágvetőmagokat vizsgált a Nébih

Számos hibát feltárt a Nébih tavaszi hobbi virágvetőmag ellenőrzés-sorozata. Az 50 megvizsgált vetőmagtétel közül 11-gyel volt probléma, többek között 6 tétel csírázóképességével, egynek pedig a tisztaságával voltak gondok. A nem megfelelő csírázóképesség miatt két kis- és középvállalkozással szemben figyelmeztetést, míg két áruházlánc esetében minőségvédelmi bírságot szabott ki a hatóság.

A magyarok után a francia gazdák is az olcsó lengyel alma miatt panaszkodnak

Európa legnagyobb agrárgazdaságában sem tudják lassan felvenni a versenyt az almatermesztők Lengyelországgal, mely immár a világ második legnagyobb almatermesztő ország lett. Már csak Kína előzi meg, az Egyesült Államokat leszorította a harmadik helyre.

Még több marokkói paradicsom

Az Euroestacom (Icex-Eurostat) statisztikai szolgálat adatai szerint az elmúlt nyolc évet figyelembe véve Hollandia és Spanyolország is kevesebb paradicsomot értékesített az EU-n belül, ugyanakkor a marokkói import folyamatosan nőtt.

Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben

Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben, egyre szítva azokat az aggodalmakat, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a gyengülő belső kereslet hatásait nyögő feldolgozóipar lassulása tovább fékezi a világ második legnagyobb gazdaságának növekedését.

Megváltozott a KTF-kérelmezés menete

Elengedhetetlen, hogy a gazdálkodó pontosan tudja, hogy az általa gyártott vagy forgalmazott termék milyen vámtarifaszám alá tartozik, fokozottan igaz ez, ha export-import ügyletről van szó, ugyanis a vámeljárások során ennek megadása kötelező.

Erős keresletre támaszkodhat a faipar

Kreatív iparág lett a faipar Magyarországon, de az olcsó ázsiai import nagy kihívás. Az európai fogyasztókhoz hasonlóan a magyarok is gyakran vásárolnak drágább nyugat-európai termékek helyett például kínait.

A tojástermelés kihívásai

Tévhitek helyett a tudatos, fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vevő tojásvásárlásra ösztönöz a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) – hangzott el az október 11-én megtartott Tojás Világnapja alkalmából szervezett tanácskozáson.

Súlyos termelői veszteségek az Egyesült Államokban

Az amerikai gazdálkodóknak és agrárvállalkozásoknak egyre nagyobb exportveszteséggel kell szembenézniük, mivel folytatódik Donald Trump elnök, Kínával „vívott” kereskedelmi háborúja – figyelmeztet a Boston Consulting Group (BCG) egy friss elemzésében, amelyről a Bloomberg hírügynökség számolt be.

18 ezer magyar méhész helyzete válságos

Uniós megoldást sürgetnek a méhészek, akik a közös piacon jóval a termelői ár alatt, megalázó összegekért tudják csak értékesíteni a mézet. A hazai mézexportőrök már leálltak a vásárlással. Ha ennek hatására a méhészek is beszüntetik a tevékenységüket, komoly, kontinens szintű ökológiai válság alakulhat ki.

Lesz új szarvasi sajt

Rövidesen akár csúcsminőségű szarvasi érlelt sajtot is vásárolhatunk a boltokban – derült ki azon az avató ünnepségen, amelyen a Szarvasi Agrár Zrt. új tejfeldolgozó üzemét adták át rendeltetésének. A tejüzem létrejötte akár példája is lehet a teljes termelési vertikum kiépítésének, vagyis annak a törekvésnek, hogy minél nagyobb hozzáadott értéket képviseljenek az agrárüzemekből piacra kerülő termékek.