Back to top

A szárnyas csirkemellek kiskapun érkeznek az EU-ba

Az EU baromfi feldolgozói tiltakoznak az egyre nagyobb arányú ukrán csirkemell beáramlása ellen. Azt állítják, az ukránok kiskaput találtak, hogyan növeljék az exportjukat. Az európai termelők szervezetei tiltakoznak.

Néhány hónapja ismert tény, hogy trükkös megoldást találtak ki az ukrán baromfiexportőrök annak érdekében, hogy növeljék beszállításukat az Európai Unióba. A Közösség korábban bizonyos kvótamennyiségig biztosított vámmentes behozatali lehetőséget az ukrán baromfi exportőröknek. Ezt a mennyiséget úgy próbálják megnövelni, hogy találtak egy kiskaput, ami szerint olyan terméket hoztak létre, amelyre nincs vámtarifakód.

A csirkéket úgy darabolják, hogy együtt marad a szárny a mellhússal, és ezt a termékeket szállítják az Unióba, ahol további feldolgozás után csirkemellel árasztják el a piacot.

Az ukrán baromfiágazat képviselői elutasítják az európai szervezetek vádjait, amelyek szerint egyre nagyobb veszélyt jelentenének az EU-ban működő baromfitermelő üzemekre. Az ukrán Nemzeti Baromfi- és Takarmánytermelők Kamarája azzal érvel, hogy az Európába irányuló baromfi-exportjuk az EU teljes baromfitermék piacának mindössze 1%-át teszi ki. Továbbá a vállalatok képviselői azt is állítják, hogy a gyenge termelési minőség, az EU jóléti előírásainak be nem tartása és a burkolt állami támogatások vádjai is hamisak velük szemben.

A nemkívánatos ukrán térhódítás megakadályozásáért a legbefolyásosabb szakmai szervezetek szálltak harcba,

az Európai Bizottság pedig tárgyalásokat kezdeményezett az Ukrajnát érintő szállítási kvóták újraszabályozásáról.

Az aggodalmakat az is táplálja, hogy az ukrán szárnyas csirkemell behozatala egyes statisztikák szerint már egy évvel ezelőtt megközelítette az 50 ezer tonnát, és az ágazat résztvevői további folyamatos növekedéstől tartanak. Ukrajna most a „sértett fél”  pozíciójából próbálja az újratárgyalások során a baromfikvótát évi 70 ezer tonnára emelni. Az eddigi vámmentes limit évi 50 ezer tonna volt.

Forrás: 
agropolska.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szigorodó antibiotikum-használati szabályok az állattenyésztésben

Néhány évtizede az állattartók még betegségmegelőzésre vagy hozamfokozóként is használták az antibiotikumokat. Ott volt például a „kakasos por” néven ismert csodaszer, amit mindenható gyógyszerként használtak a háztáji sertés-, baromfi- és nyúlállományokban, bármiféle javallat vagy kontroll nélkül.

Időkapszula a Gabonakutatóban

Február 18-án időkapszulát helyeztek el a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kht. új beruházásának alapjában Nagy István agrárminiszter és Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója jelenlétében.

A szakma világtalálkozója

A sokéves hagyományt folytatva, február első hetében újra összegyűlt a berlini vásárközpontban a gyümölcs- és zöldségszakma színe-java: termelők, export- és importőrök, nagy- és kiskereskedők, a nemesítés, a növényvédelem, a csomagolás, szállítás, logisztika, marketing és a tanúsítóhelyek szakértői – ezúttal a fenntarthatóság, az innováció és a jobb kilátások jegyében.

Árutőzsde: mozgolódó olajos magok

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéséről.

A csehek nem bíznak saját élelmiszereikben

A csehek többsége nagyítóval jár vásárolni, mert mániákusan tanulmányozza, hogy milyen összetevőkből áll, amit megvesz. Bizonyos termékeket sokan külföldről szereznek be, mert úgy vélik, Csehországban ugyanabban a dobozban más minőséget kapnak.

Stagnált a mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt évben

A mezőgazdaság termelése az állattenyésztési ágazat 1,7 százalékos növekedése és a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának ugyanekkor csökkenése következtében 0,3 százalékkal elmaradt az előző évitől.

Átmeneti időszak lesz 2021 az uniós agrártámogatásokban

Átmeneti időszak lesz a 2021-es év az uniós agrártámogatásokban, de ebben az évben is biztosított lesz a támogatások folyamatossága a magyar mezőgazdasági termelők számára - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken egy háttérbeszélgetésen, Budapesten.

Magyarország több mint 40 millió euró értékben exportál halat

Magyarország évente több mint 40 millió euró értékben exportál édesvízi halat - írja szombati számában a Magyar Hírlap.

Napfényt pótló tojás

Tél végére nagyon sokan szenvednek D-vitamin hiányban. Az Egyesült Királyság vezető tojásmárkájának forgalmazója, a Happy Egg Co a hiánypótlás egyik legjobb természetes forrására, a tojásra hívja fel legújabb TV-kampányában a nézők figyelmét.

Húsadót vezetnének be az EU zöldjei

Egyre nagyobb lobbierőt képviselnek a húsfogyasztás csökkentését szorgalmazó szervezetek. Számos tanácsadó arra biztatja az embereket, hogy a környezetvédelem érdekében egyenek kevesebb húst. Az európai zöldek most a hús megadóztatását tervezik, hogy a beérkező adóból a gazdálkodók fenntarthatóbbá tehessék állattenyésztésüket, és ebből támogatnák a növényi alapú étrendekre való áttérést is.