Back to top

Ezért nem szabad kidobni az alma héját!

Ha szeretnénk maximálisan kihasználni az alma jótékony hatását, ne dobjuk ki a héját, tele van értékes tápanyagokkal. És így még felesleges hulladékot sem termelünk.

Az egyik legegészségesebb gyümölcsünk az alma. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat. Ezeknek legjava a héjában található, ezért sem szabad kidobni. Amire még figyelni kell: alaposan mossuk meg az almát fogyasztás előtt, és ha megoldható, vegyünk bio gyümölcsöt, szakemberek szerint az a legbiztonságosabb. Ezáltal is csökkenthetjük a környezetbe és a szervezetünkbe kerülő vegyszerek mennyiségét.

Az almahéj jótékony tulajdonságai:

Gazdag rostokban

Az alma rosttartalmának körülbelül kétharmada a héjban található. Ez a természetes élelmi rost támogatja az emésztőrendszer, valamint a szív- és érrendszer egészséges működését. A rost hosszú időre megtelíti a gyomrot, csökkenti az éhségérzetet. Megfelelő étrend és testmozgás mellett hozzájárulhat a testsúly csökkentéséhez.

Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat

Az almahéj gazdag polifenolokban és flavonoidokban. Ezek az antioxidánsok harcolnak a káros szabad gyökökkel, segítenek az oxidatív stressz leküzdésében, ezáltal védenek a rák ellen, de az ízületek egészségét is őrzik.

Kiváló A-, és C-vitamin forrás

Az A-, és C-vitamin is erőteljes antioxidánsok, ezért kiváló gyulladáscsökkentők és immunerősítők. A vitaminok nagy része a héjban vagy a héj alatt található. Még eggyel több ok, hogy ne dobjuk ki.

Ha valamilyen oknál fogva mégis héj nélkül ennénk az almát, akkor se kerüljön hulladékba az almahéj.

Felhasználható kozmetikumként is, bőrradír vagy arcpakolás formájában. Megszárítva pedig almacsipsz vagy tea készíthető belőle; mindkettő finom és egészséges. Az alma héja tele van pektinnel, ezért használhatjuk sűrítőanyagként, például lekvárokhoz.
Forrás: 
food.news

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

KSH: áprilisban 10,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom

Áprilisban 10,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az előző év azonos időszakához képest - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Dinnyetermelők: a húsvét utáni fagyok ellenére van ok a bizakodásra

A húsvét utáni fagyok megtizedelték a görögdinnye ültetvényeket, de a gazdák újraültettek, és így már van ok a bizakodásra a dinnyetermést illetően – mondta Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke szerdán a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Szamóca, a bogyósok királynője

A szamóca belföldi termőtermőterülete 2008 - 2015 között 500 hektárról 800 hektárra emelkedett, azonban az utóbbi években folyamatos, évenkénti kismértékű területcsökkenés tapasztalható. Ezekhez a folyamatokhoz jelentősen hozzájárul a munkaerő hiánya és az olcsó, importált termékek által kikényszerített árverseny is.

Más-e a paradicsom íze?

Vajon más-e az éretten leszedett, betakarítását követően a feldolgozá­si láncon végigmenő paradicsom íze, ha a hűtőben tárolják 7 °C-on és ha szobahőmérsékleten, 20 °C-on?

A kórokozók is a csapadékra várnak – növényvédelmi előrejelzés 23. hét

Az aszály nem kedvez a kórokozók terjedésének, a rovarkártevők egy része viszont erőteljesen szaporodik. Az általánosságban mérsékelt termést ezektől kell megvédenünk.

Parlagfű-mentesítési társadalmi célú kampányt indít a Nébih

A parlagfű irtása nemcsak az allergiásoknak fontos, hanem a termelőknek is, hiszen a parlagfűvel szennyezett területeken jelentős terméskieséssel lehet számolni. A parlagfű elleni eredményes harchoz a gyomnövény és a megfelelő irtási módszerek alapos ismerete egyaránt nélkülözhetetlen.

Lassan éledeznek a kisüzemi sörfőzdék

Tíz korsó sörből legalább hetet békeidőben a vendéglátóiparnak értékesítenek a kisüzemi sörfőzdék, amelyek az éttermek, kocsmák bezárásával kieső bevételek 20-30 százalékát webshopos eladásokkal pótolták az elmúlt két hónapban.

Online térben népszerűsíti a tejfogyasztást a Tej Terméktanács

Idén rendhagyó módon, a koronavírus-járvány miatt a digitális térben rendezi meg a Tej Terméktanács hagyományos, tej világnapi, fogyasztást ösztönző programját - közölte a terméktanács az MTI-vel. (Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) június 1-jét jelölte meg a Tej világnapjának.)

A járványhelyzetben is segíti a különleges ellátást igénylő gyermekeket a COOP

Csaknem 90 tonnányi alapélelmiszereket tartalmazó adományt nyújt a Coop Segély Alapítvány és a CO-OP Hungary Zrt. az állami gondozásban nevelkedő 8268 különleges ellátást igénylő gyermekeknek.

Pelikán elvtárs magyar narancsa - helyett...

A tanú című film magyar narancsa szállóigévé vált, ám az idők során több, sikeresebb új növény került be hazánkba. Ilyen a vadcitrom, vagy télálló citrom is, amely szép is, fagyálló is, és citromot is terem… Kicsit kisebbet, kicsit savanyúbbat és a kelleténél több maggal…