Back to top

Ezért nem szabad kidobni az alma héját!

Ha szeretnénk maximálisan kihasználni az alma jótékony hatását, ne dobjuk ki a héját, tele van értékes tápanyagokkal. És így még felesleges hulladékot sem termelünk.

Az egyik legegészségesebb gyümölcsünk az alma. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat. Ezeknek legjava a héjában található, ezért sem szabad kidobni. Amire még figyelni kell: alaposan mossuk meg az almát fogyasztás előtt, és ha megoldható, vegyünk bio gyümölcsöt, szakemberek szerint az a legbiztonságosabb. Ezáltal is csökkenthetjük a környezetbe és a szervezetünkbe kerülő vegyszerek mennyiségét.

Az almahéj jótékony tulajdonságai:

Gazdag rostokban

Az alma rosttartalmának körülbelül kétharmada a héjban található. Ez a természetes élelmi rost támogatja az emésztőrendszer, valamint a szív- és érrendszer egészséges működését. A rost hosszú időre megtelíti a gyomrot, csökkenti az éhségérzetet. Megfelelő étrend és testmozgás mellett hozzájárulhat a testsúly csökkentéséhez.

Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat

Az almahéj gazdag polifenolokban és flavonoidokban. Ezek az antioxidánsok harcolnak a káros szabad gyökökkel, segítenek az oxidatív stressz leküzdésében, ezáltal védenek a rák ellen, de az ízületek egészségét is őrzik.

Kiváló A-, és C-vitamin forrás

Az A-, és C-vitamin is erőteljes antioxidánsok, ezért kiváló gyulladáscsökkentők és immunerősítők. A vitaminok nagy része a héjban vagy a héj alatt található. Még eggyel több ok, hogy ne dobjuk ki.

Ha valamilyen oknál fogva mégis héj nélkül ennénk az almát, akkor se kerüljön hulladékba az almahéj.

Felhasználható kozmetikumként is, bőrradír vagy arcpakolás formájában. Megszárítva pedig almacsipsz vagy tea készíthető belőle; mindkettő finom és egészséges. Az alma héja tele van pektinnel, ezért használhatjuk sűrítőanyagként, például lekvárokhoz.
Forrás: 
food.news

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az alma a nyerő

Az optimisták szerint a beregi táj hamarosan a határ mindkét oldalán egységes arcot mutat. Merész álmainkban a térség mindkét részén szakszerűen gondozott, bőven termő gyümölcsösök húzódnak majd, és a jövőben ilyenek alkotják a kultúrtáj jelentős részét. Természetesen sok még a teendő, mire eljutunk idáig, rengeteg kihívással kell szembenézni, állítják a kárpátaljai gazdák.

Hamisított mézekkel is neveztek a nemzetközi versenyre

Az idei, Montrealban megrendezett nemzetközi méhészeti kongresszuson, az Apimondia mézversenyén a mézeknek csaknem a felét kizárták. Ennek nem más volt az oka, mint hogy ezek hamisítványok voltak, vagy olyan szermaradványokat tartalmaztak, melyek nem megengedettek.

Továbbra is a tej a legjobb választás

A tej és a tejtermékek a kiegyensúlyozott táplálkozás részei, számos olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak megfelelő összetételben, amiket más forrásból nehéz pótolni. Számos kutatás alátámasztotta, hogy a tej olyan komplex ásványi anyag és vitamin forrás a szervezet számára, aminek a helyettesítése mindennapos odafigyelést igényel, ha valaki csökkenteni szeretné a fogyasztását.

Néhány egyetemista rájött, hogyan lehet "műmézet" készíteni méhek nélkül

Az Izraeli Műszaki Egyetem (Technion) diákjai kifejlesztettek egy új technológiát, amellyel méhek közreműködése nélkül készítettek mézhez nagyon hasonló terméket egy genetikailag módosított baktérium felhasználásával.

Sok-sok alma és egy kevés szőlő

Naturalma Rozella, Naturalma Luna, Idared, valamint háromfajta szőlő: Olaszrizling, Ezerfürtű és Ezerjó. Hoffman Krisztián szépen gondozott lesencetomaji birtokán teremnek ezek a gyümölcsök. A fiatalember azt mondja, öröm látni a termést, és bár a napi munkát követően is meglehetősen sokat kell dolgozni ennek érdekében, de megéri.

Több termelő árult a nagybanin, mint tavaly

Eredményes évet zárt a budapesti Nagybani Piac. Az év első kilenc hónapjában mintegy 240 ezer vásárlói, valamint közel 130 ezer termelői belépést regisztráltak.

Elkelt a Cargill maláta-részlege

Az Axereal megveszi a Cargill maláta-leányvállalatát, és a Boortmalthoz csatolja azt – közölte a cég. A Boortmalt, az Axereal leányvállalata ezzel globális szinten piacvezető malátatermelő szereplő lesz.

Férfi meddőség: segíthet a paradicsom?

Az eddigiek mellett egy újabb érv is szól a paradicsom fogyasztása mellett. A nagy-britanniai Sheffield Egyetemen végzett kutatások szerint a benne található likopin színanyag számottevően javítja a sperma minőségét, így növeli a meddő párok esélyeit a gyermekfogantatásra.

Felkészülés a klímaváltozásra a szőlőtermesztésben

A 2016 decemberében a HNT által elfogadott ágazati stratégia alapvető célkitűzésként fogalmazta meg a szőlőtermesztés biológiai alapjainak fejlesztését és megőrzését. Bár a génmegőrzés és a genetikai alapok fejlesztése alapvetően állami feladat lenne, a rendszerváltozás óta eltelt időszakban a borszőlő-kutatások személyi és tárgyi feltételei folyamatosan szűkülnek.

Tovább bővül a kereskedelem

Idén tizenötödik alkalommal rendezték meg az Európai Kereskedelem Napját, a kereskedelmi szektor legjelentősebb szakmai ünnepét. Az eseményen elhangzott: a kereskedelmi forgalom évek óta folyamatosan nő, és várhatóan az idei év is kiváló eredményekkel zárul majd.