Back to top

November 1-jétől karantén károsító az úgynevezett Jordán vírus az EU-ban

Az e napon hatályba lépett rendelet értelmében az Európai Unió területén felderített vírusfertőzési eseteket kötelező jelenteni. A Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) bejutását, terjedését megakadályozandó speciális intézkedések bevezetésére van szükség a paradicsom- és paprikatermesztésbe, tette közzé a hírt a FuitVeB a Holland Élelmiszerbiztonsági és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NVWA) nyomán.

A Jordán-vírusként is emlegetett paradicsom barna termésráncosodás vírus (Tomato brown rugose fruit virus,ToBRFV) karantén státuszának kérdése virológus szakértők körében már egy jó ideje heves vita tárgyát képezte.

Karantén károsító ugyanis csak az a kórokozó vagy kártevő lehet, amelynek felszámolása vagy terjedésének megakadályozása pusztán hatósági intézkedésekkel kivitelezhető.

Ez az új kórokozó esetében azonban nem egyértelműen állítható. A fertőzött termelőegységeknél szükséges a növényállomány megsemmisítése, ez azonban nehezen kivitelezhető és nagyon nagy költségekkel jár. A vírus egyébként emberre és állatokra nem jelent veszélyt. E két utóbbi ok miatt a Holland Élelmiszerbiztonsági és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NVWA) nem támogatta a karantén státusz megadását.

Az uniós szintű döntés a karantén státusz megadásáról a vírustól még mentes tagállamok nyomására született meg, és azt a célt szolgálja, hogy a vírus ne terjedjen tovább. Figyelembe vették ugyanakkor a tavalyi évi németországi példát is, ahol a vírust sikeresen felszámolták a fertőzött termelőknél. Hollandiában szigorú higiéniai protokoll van érvényben.

Az intézkedés a paprika- és a paradicsomtermesztésben is november 1-jén lépett életbe, és a vetőmagtermelőkre és palántanevelőkre is érvényes. 

A paradicsom és paprika vetőmagoknak vírusmentesnek kell lenniük vagy vírusmentes területről kell származniuk. A Jordán-vírus fertőzését minden tagországban az erre kijelölt hatósági szervénél kell jelenteni. A vírusfertőzés megállapítása után a tagállamok saját hatáskörben jogosultak dönteni a szükséges intézkedésekről.

Az Európai Bizottság kérésére a Holland Élelmiszerbiztonsági és Fogyasztóvédelmi Hatóság szeptember végéig több mint száz paradicsom- és paprikatermelő üzemet vizsgált meg. A vírust addig az időpontig hivatalosan nem mutatták ki, így az Európai és Mediterrán Országok Növényvédelmi Szervezete (EPPO) szerint mind Hollandia, mind Belgium vírusmentes volt. De mivel a jelentési kötelezettség sem élt még, ez az állítás megkérdőjelezhető volt, főként miután az NVWA azt közölte, vannak a vírus jelenlétére utaló jelek, de bizonyítékkal nem tudtak szolgálni.

Később, október 1-jén egy westlandi 2,8 hektáros üvegházi paradicsomállományban a növény-egészségügyi ellenőrzés során a felügyelők a vírus jelenlétére utaló tüneteket találtak.

A felügyelőknek először az tűnt fel, hogy egyes növényeken a bogyók érése nem volt szinkronban a többi növényével. Ezért tüzetesebben is átnézték az üvegházat. A vizsgálat során készített felmérés szerint a növények mintegy 8 százaléka mutatott tobamovírusra utaló tüneteket.

A Jordán-vírus tünetei látszólag nagyon hasonlóak a pepino mozaik vírus okozta tünetekre, ezért az állomány vizsgálatakor minden gyanús növényről levélmintát vettek, majd azokat laboratóriumban DAS-ELISA teszttel, majd real-time PCR-rel vizsgálták. A tesztek igazolták a ToBRFV jelenlétét, és a növények pepino mozaik vírussal is fertőzöttek voltak. A nyomon követési vizsgálat még tart, hogy megállapítsák, honnan érkezett a ToBRFV.

A vírus jelenléte miatt életbe lépett növény-egészségügyi intézkedések értelmében a fertőzött üzem növényállományát megsemmisítették, majd azt teljes körű fertőtlenítés követte.

Az üzemet folytonos megfigyelés alatt tartják majd. Kiegészítő intézkedésként a fertőzési góc környezetében dolgozó paradicsom- és paprikatermelőket, valamint a fertőzött üzem termékeit csomagoló logisztikai központtal kapcsolatban álló hajtatóüzemeket is monitorozzák majd. 

A vírus terjedésének hírére a hazai paradicsomhajtató kertészek májusban a FruitVeB-hez fordultak. A termelőket képviselve a FruitVeB a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal segítségét kérte, annak érdekében, hogy a magyarországi helyzetről képet kapjanak. A Nébih termelői és áruforgalmi mintavételezést és laboratóriumi vizsgálatokat javasolt, hogy a vírus hazai jelenléte kizárható legyen.

A termelők együttműködésének köszönhetően a nyár végére lezajlott vizsgálatok megállapították, Magyarország egyelőre mentes az új vírustól.

A vizsgálatok költségeit a Nébih viselte.

Az összeállítást a hortidaily.com; és a Holland Élelmiszerbiztonsági és Fogyasztóvédelmi Hatóság jelentése nyomán Hunyadi István készítette.

 

Forrás: 
FruitVeB

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Esős napok után – Növényvédelmi előrejelzés 28. hét

Az elmúlt hetek változékony, de jobbára csapadékos időjárása nem maradt növényvédelmi következmények nélkül. A nyáriasan meleg időjárás a bőségesebb csapadékellátottsággal párosulva nemcsak a kártevőknek kedvezett, hanem a nedvességkedvelő kórokozóknak is.

Növényvédelem növényi levekkel

A vegyszermentes kertészkedés során többféle módszerrel oldhatjuk meg, hogy megóvjuk növényeinket a kórokozók, vagy kártevők támadásától. Egyik lehetőségünk az, hogy növényekből készíthető permetleveket alkalmazunk.

Növényvédelmi Szakmérnök képzés a Georgikon Keszthelyen, a Balaton fővárosában

A Növényvédelmi Szakmérnöki szakirányú továbbképzési szak magyar nyelvű négy félévet felölelő levelező képzés. Különösen jelentős az érdeklődés a már munkahellyel rendelkező szakemberek részéről. A felvételi követelménye agrártudományok területén osztatlan egyetemi vagy MSc képzésben szerzett végzettség.

Olcsó húsnak sok a koronavírus-fertőzöttje

A döbbenetesen sok koronafertőzött vágóhídi munkásra és az emiatt újra bevezetett karanténra tekintettel a német médiát hetek óta foglalkoztatja az ágazat működési modellje, valamint a vendégmunkások és az átvevő nélkül maradt állattartók helyzete. A súlyos fejlemények nemcsak arra irányították rá a figyelmet, hogy miért pont a vágóhidakon képes ilyen villámgyorsan terjedni a fertőzés, hanem távlatibb dolgokra is. Magyarán, hogy mégis mi folyik ebben az egész ágazatban?

Ez a titka a zöldmunkának a szőlőben

A nagyszerű minőségű, optimális mennyiségű termés és a hatékony növényvédelem titka a szakszerű zöldmunka elvégzése. Erre évente akár 4-5 alkalommal is szükség van a szőlőben. Most megmutatjuk mi a titka mindennek.

Új sertésinfluenza-törzset azonosítottak Kínában

A kutatók szerint egy új sertésinfluenza-vírus törzset fedeztek fel Kínában, amely újabb járványhoz vezethet.

A cirok sikeres gyomirtásának titka

A cirok termesztése megéri, mert alacsony költség mellett jó gazdasági eredményt lehet elérni. Ugyanakkor sok múlik azon, hogy a vetés és a korai gyomirtás hogyan sikerül. De ha erre az érzékeny időszakra odafigyelünk, akkor szinte garantált a megtérülés.

A kis farágó tömeges csapdázása

Az utóbbi években egyre többen panaszkodnak, hogy a nagy és kis farontó lepke (Cossus cossus, illetve Zeuzera pyrina) hernyói komoly kárt tesznek a gyümölcsösökben. Mindkét kártevő a fák, cserjék fás részében károsít. Cikkünkben a kis farágó kártételével, az esetleges környezetkímélő védekezés módjával foglalkozunk.

Kórokozók paradicsoma – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

Az elmúlt időszakban jelentős változás állt be az időjárásban, a korábbi tartós aszály elmúlt, ami kihatással van a növényegészségügyi helyzetre is. A folyamatos nedvességborítás és a magas hőmérséklet számos gombás betegségnek, de egyebek között a baktérium okozta tűzelhalásnak is kedvez. A rovarok közül az almafa-vértetűt kell kiemelni, valamint az amerikai szőlőkabócát, amelynél a lárvák fejlettsége hamarosan indokolttá teszi a védekezések elindítását.

Burgonya a Herpenyő völgyében

Ez évben jár le a Kámi Mezőgazda Kft. földszerződéseinek 80 százaléka, így válaszút elé kerülnek, hogyan tudják az eddigi gazdálkodásukat tovább vinni.