Back to top

Amivel érdemes kiváltani a krumplit

Régen a szegények krumplija volt, ma a nagyvilág elegáns éttermeiben homár, lazac, fésűkagyló, szarvasgomba társaságában tálalják. A teljesen igénytelen, olcsó zöldséget csodanövénynek tartják. Ez a csicsóka.

Könnyen termeszthető, kevés törődést igénylő növény, ínséges időkben a krumpli helyett fogyasztották, bizonyíték erre számos népi elnevezése is: csókapityók, földialma, tótrépa. Valójában Észak-Amerikában őshonos, az indiánok fogyasztották. Európába a 17. századba került, először Franciaországban és Olaszországban termesztették, majd nálunk is elterjedt. Manapság egyre többen fedezik fel újra a krumplihoz hasonló. de édesebb íz világú gumókat, és

a bio zöldségtermesztés egyik legfontosabb növénye lett.

Mivel érdemlik ki a figyelmet ezek a göcsörtös, barnás sárgás gumók? A könnyű termesztés mellett főként az élettani hatásokkal. Csodazöldségnak tartják, fogyasztásának nagy szerepe van a cukorbetegek és diétázók étrendjében.

Sokkal kevésbé hizlal, mint a krumpli, viszont nagymértékben laktat, ez pedig a benne lévő inulin formájú szénhidrátnak köszönhető, amely vízben nem oldódó nagy méretű rost, gyakorlatilag emésztetlenül halad át a szervezeten. Az ezekből keletkező fruktóz, azaz gyümölcscukor lassabban növeli meg a vércukor szintet, mint a szőlőcukor. A cukorbetegek így inzulint spórolnak, a fogyni vágyók pedig lelkiismeret furdalás nélkül lakhatnak jól. Miközben áthalad a bélrendszeren, az abban megtalálható védő baktériumokat (probiotikumokat) táplálja, így immunerősítő hatással is rendelkezik.

További pozitívumként írható a számlájára, hogy a szív- és érrendszeri betegségek ellen is véd, mert segít csökkenteni a vér zsírtartalmát és húgysavszintjét.

A csicsókának közel ötször akkora a rosttartalma, mint a burgonyáé, így serkenti az emésztést. Emellett rengeteg értékes vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz: kálium-, kalcium-, magnézium-, foszfor-, cink-, valamint C-, B1-, B2-vitamin és béta-karotin tartalma is magas.

Egyedül a megpucolása okozhat némi nehézséget a göcsörtös, szabálytalan alakja miatt. De nem muszáj mindig meghámozni, mert a héja nagyon vékony, sütéskor, főzéskor megpuhul. Előtte alaposan meg kell mosni és a szennyeződés dörzsszivaccsal eltávolítható.

Bármilyen étel elkészíthető belőle, csak a fantázia kérdése, mire szeretnénk használni.

Mivel keményítőtartalma jóval alacsonyabb, mint a krumplié, íze pedig gazdagabb, üdén édeskés, ezért nyersen is finom, saláta, vagy levét kifacsarva turmix italok összetevője is lehet. Remek krémleves, sült köret, főzelék készíthető belőle. Íze jól harmonizál almával, naranccsal és céklával.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tekintélyes mennyiségű olajbogyó kell egyetlen üveg olívaolaj előállításához

Az olívaolaj évezredek óta a mediterrán gasztronómia, kultúra és kereskedelem alapvető alkotóeleme. Az ókori görög költő, Homérosz "folyékony aranyként", Hippokratész pedig "a nagy gyógyírként" jellemezte. Az olívaolajat évezredek óta használják különböző célokra, mint például gyógyászati kenőcsökhöz és nemesek balzsamozási rituáléjához is. Ám napjainkban számos recept fontos összetevőjének számít.

Mi történik a testünkkel, ha körtét eszünk?

A körtét évszázadok óta előszeretettel fogyasztják nagyszerű íze és állítólagos egészségügyi előnyei miatt. Az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyümölcs, amely sós vagy édes receptek része lehet. Ahhoz, hogy a körte minden egészségügyi előnyét élvezhessük, mindenképpen együk meg az egész gyümölcsöt, mivel a magas antioxidáns mennyisége a színes héjában koncentrálódik.

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

A chilei gyümölcstermesztők az anyagi összeomlás szélén

Tízből kilenc chilei gyümölcstermelő aggódik amiatt, hogy költségei növekedése és a globális logisztikai válság miatt nem tud felkészülni a 2022–23-as szezonra, derül ki a chilei gyümölcstermelők szövetsége, a Fedefruta felméréséből.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

Intenzív zöldtető hétezer négyzetméteren

A Néprajzi Múzeum új épületét májusban adták át a budapesti Városligetben, az Ötvenhatosok terén. A zöldfelülettel foglalkozó szakemberek számára a munka igazi különlegessége a 7000 négyzetméteres zöldtető lett, melynek legmagasabb pontjáról szép kilátás nyílik a környékre.

Új színes narancsfajta

A citrus tristeza virus (CTV) megjelenése nagyon súlyosan érintette a citrusfélék termesztését Szicíliában. Nincs olyan régió, ahol ne fertőzött volna meg szinte teljes ültetvényeket a kórokozó, a gazdák bevételei meredeken zuhannak.

Hatezer éve is népszerű volt a dinnye, de nem a húsát fogyasztották

A legrégibb dokumentált dinnyeféle magjai 6000 évesek, és egy neolitikum kori ásatásról kerültek elő Líbiában. Susanne S. Renner, a Washingtoni Egyetem biológusa különös dolgokat tárt fel ezekkel a magokkal kapcsolatban, amiről a Molecular Biology and Ecolution című lapban számolt be.

A jövőben többször várható egyszerre aszály és hőség

A klímaváltozás hatására egyre gyakrabban várható egyszerre hőség és szárazság, ha nem mérsékeljük a globális kibocsátásokat. Ez azt jelenti, hogy a világ népességének 93-95 százaléka a jelenlegi száraz és forró események számának több mint kétszeresét fogja tapasztalni a 21. század végére - hívja fel a figyelmet Kis Anna meteorológus, az ELTE tudományos munkatársa.