0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 5.

A kipusztulás szélére kerültek nagyanyáink tyúkjai

Kendermagos, fehér, sárga, fogoly színű, élénk mozgású, hangosan kotkodácsoló és kokorékoló baromfiak. Nagyanyáink udvarán kapirgáltak, rajzfilm főszereplők voltak. Napjaikra azonban már a dédszülők udvarán se találkozhatunk velük, a kipusztulás szélére kerültek. Ám egy egyetemista fiatalember úgy döntött, hogy aktívan részt vesz a nemesített magyar tyúk fajta megmentésében.

Kovács Máté a Debreceni Egyetem harmad éves agrármérnök hallgatója 6 éves kora óta foglalkozik a nemesített magyar tyúk tartásával. Ez alatt az idő alatt több fajta is megfordult a portájukon, de az igazi kedvencei a hazai fajták lettek. Egyrészt azért mert ezek azok a genotípusok, amelyek leginkább alkalmazkodtak hazánk klimatikus, földrajzi adottságaihoz, tartási- takarmányozási viszonyainkhoz. Másik ok erkölcsi eredetű: ragaszkodás a magyar fajtákhoz.

A magyar nemesített tyúk históriájáról és mai helyzetéről számol be a Kistermelők Lapja decemberi számában Kovács Máté:

„A fajta tenyésztése a 19. század második felében kezdődött. A Kárpát-medencében található parlagi tyúk állományokból, szigorú szelekcióval és külföldi fajták tenyésztésbe vonásával kialakított fajta. Gyakorlatilag a nemesített magyar tyúk története ott kezdődik ahol a magyar parlagié véget ért.

Egyéb jelentős különbség mutatkozik a testméretben, ugyanis a parlagi tyúk csupán 1,25-1,5 kg-os volt, ami csaknem a fele a nemesített változat testtömegének. Tojástermelésben a parlagi változat mindössze évi 50-80 db tojás termelésére volt képes, melyek tömege is csak 65-70% -a volt a nemesített tyúkok tojástömegének.

Az 1960-as években történő baromfiipari változásoknak köszönhetően a fajta sorsa megpecsételődött. Az ipari állattartás előretörése miatt a kiváló vitalitás, élelemkereső képesség, tartási- takarmányozási körülményekkel szembeni viszonylagos igénytelenség helyett más gazdasági értékmérő tulajdonságok kerültek a tenyésztés középpontjába. A parlagi jellegű baromfik helyére egyoldalú hús- és tojástermelő fajták illetve hibridek kerültek. Ezért a magyar nemesített tyúk egyedeinek száma évről-évre rohamosan csökkent.

Jelenleg szinte kizárólag génmegőrzési célból tartják fenn.

A fajta fenntartása kulturális szempontból igen jelentős. Ezek a madarak történelmi múltunkhoz tartoznak, épp úgy, mint a magyar szürke, a hortobágyi racka, vagy a mangalica. E mellett esztétikai értéket képeznek, hozzátartoznak a táj képéhez. Vannak olyan különleges fogyasztói igények is, amelyek kizárólag hazai fajtáinkkal, jelen esetben a magyar nemesített tyúkkal elégíthetőek ki.

A tudomány fejlődésével az is elképzelhető, hogy a jövőben a fajta felhasználható lesz modern tenyészcélok megvalósításában (akár hagyományos genetikai módszerekkel, akár a biotechnológia segítségével).

Jelenleg a fajtában rejlő lehetőségek nincsenek megfelelően kihasználva. A génmegőrzésnek minden kétséget kizáróan a 21. században óriási jelentősége van, de nem szabad, hogy a fajta megőrzése kizárólagos tenyészcéllá váljon. A génbanki állományok mellett szükség volna nemesítő tenyészetek kialakítására is, ahol a gazdasági értékmérő tulajdonságok javítása céljából. Hiszen amelyik fajta nem termel hasznot, nem találja meg az adott helyen és időben a feladatát, az előbb vagy utóbb kihal.

Érdemes lenne bevinni ezeket a rendkívül dekoratív madarakat a kiállítások világába is. Ám azt sose tévesszük szem elől, hogy alapvetően egy haszonállatról van szó, a küllem nem mehet a gazdasági értékmérők rovására!”

Forrás: Kistermelők Lapja