Back to top

Heti egy nap megváltoztathatja a világot

Az új trend az étkezésben a flexitarizmus, azaz a rugalmas vegetarianizmus. Egyre gyakrabban kutatják azokat az étrendeket, amelyek hozzásegítik az embereket az egészségesebb életmódhoz, az alapanyagok tekintetében pedig az minél kímélőbb termeléshez. Ez gyakran együtt jár a húsfogyasztás csökkentésével.

A flexitarianizmus követőit nevezhetjük rugalmas vagy könnyű vegetáriánusoknak. A koncepció nem teljesen újkeletű, de manapság ismét felfigyeltek rá. Közel egy évtizeddel ezelőtt Dawn Jackson Blatner dietetikus könyvet írt a flexitarian étrendről, amely az Egyesült Államokban gyorsan bestseller lett. Az angol rugalmas és a vegetarianizmus szavakból összemixelt elnevezés rámutat a módszer lényegére.  

Eszerint az étkezés alapja a vegetáriánus étrend betartása, kiegészítve alkalmankénti húsevéssel. A hús viszont nem lehet akármilyen, hanem feldolgozatlan, jó minőségű, lehetőleg biogazdaságokból származó.

A rugalmas vegetarianizmus divatját sztárok és pénzemberek népszerűsítik, élükön Jamie Olivier séffel, Richard Branson milliárdossal, és a színésznő Emma Thompsonnal. A csupán heti egyszeri húsevést reklámozó szlogen így hangzik: heti egy nap megváltoztathatja a világot.

Az rugalmas vegetáriánusok a húsfogyasztás csökkentését hangsúlyozzák, hiszen egyre több információ áll rendelkezésünkre a húsfogyasztás, elsősorban a feldolgozott hústermékek negatív hatásairól. Kutatások szerint napi 80 gramm feldolgozott vörös hús fogyasztása 18% -kal növeli a vastagbél, a hasnyálmirigy és a prosztata rák kockázatát. A feldolgozott húsok konzerválószereket, sót, zsírt és cukrot tartalmaznak. Ezen felül a hús tömegtermelése szennyező hatással van a környezetre és károsan befolyásolja  az éghajlatváltozást.  

A flexitarianizmus segíti azokat az embereket, akik változtatni szeretnének az étrendjükön, de nem hajlandók teljes mértékben lemondani a húsról.

A változás azzal kezdődik, hogy legalább a felére csökkentik az elfogyasztott hús mennyiségét, illetve változtatnak a húsfajtákon is, marha helyett baromfit, sertés helyett halat választanak.

Mivel pótolható a hús az étkezések során? Fogyasszunk humuszt, zöldségpitét, tofut, tojást, hüvelyeseket, magvakat.  Minden étkezésnek tartalmaznia kell egy rész zöldséget, lehet nyers, sült, grillezett vagy párolt formában. A minőségi változás azt is jelenti, hogy előtérbe kell helyezni a teljes kiőrlésű gabonaféléket, például a barna rizst, vagy a teljes kiőrlésű kenyeret, tésztát. Egészítsük ki az étrendet kiváló minőségű étolajakkal, natúr kefírrel, joghurttal és fermentált zöldségekkel.

A következő lépés a feldolgozott termékek elhagyása, és ez vonatkozik a vegetáriánus termékekre is.

Fogyasszunk friss, a saját konyhánkban készült ételeket, az alapanyagokat pedig a lehető legközelebbi termelőtől szerezzük be.

A rugalmas vegetarianizmus jó döntés az egészségünk és bolygónk  érdekében, hangoztatják a követői.  A zöldség és a húsfogyasztás arányának megváltoztatásával hozzájárulunk a koleszterinszint és a magas vérnyomás csökkentéséhez, az anyagcsere stimulálásához, az érszűkület és a szívbetegségek, valamint a különféle daganatos betegségek kockázatának csökkentéséhez.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kinek a húsos, kinek a zsíros: házias ízekkel jövedelmezőbb a vállalkozás

Horváth Zoltán szerint a hozzáadott munka jelenti az igazi értéket, és úgy találta, hogy ez a sertésfeldolgozásra is igaz. Ugyanis amikor különböző termékeket készített a húsból, jövedelmezőbbnek bizonyult a vállalkozás.

Két-három héttel korábban elindulhat a biológiai tavasz

A bogyós gyümölcsök rügye már duzzad, és van olyan gazda, aki azt mesélte, hogy a napos, szélárnyékos, déli lejtőn lévő szőlőjében a szőlőfajták egy része már könnyezik. Ez pedig csak akkor történik meg, ha a talaj hőmérséklete 8-10 C-foknál melegebb már. A gazdák aggódnak, vajon lesz-e ennek böjtje?

Szedjük rendbe a pázsitot – Növényvédelmi előrejelzés 9. hét

A viszonylag enyhe téli időjárást a kerti pázsit eléggé megsínylette. Bár nem volt tartós hóborítás sehol sem az országban, a gyepek állapota már első ránézésre is siralmas. Itt az ideje, hogy akcióba lépjünk. Mindeközben pedig folytassuk a metszést, és számoljunk vele, hogy a tavaszias időjárás sok rovart felébreszt, köztük a poloskákat is.

A koronavírus miatt felesleges felhalmozni, élelmiszerhiánytól sem kell tartani az OKSZ szerint

Bár egyes tartós élelmiszerek iránt megnőtt a kereslet, nem kell áruhiányra számítani, és indokolatlan a lakossági felhalmozás - hívja fel a figyelmet az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Magyar borászati bemutatót tartottak Varsóban

Magyar borászati bemutatót tartottak szerdán Varsóban, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) rendezvényén a legutóbbi országos borversenyen díjazott huszonhat pincészet mutatkozott be a lengyel üzleti partnerek előtt.

Szeretnék, ha Lenny Kravitz is megkóstolná a balatoni borokat

Az amerikai rocksztár képviselői mellett, világhírű magyar akrobaták, harcművészek és balett – táncosok is licitálhatnak majd azokra a dedikált borokra, amelyeket Balatonfüreden árvereznek el február 29-én a GasztroPikniken .

Így metsszük a szilvafát, hogy szép termést szüreteljünk

Ugyan a szilvafa nem igényli a drasztikus metszést minden tavasszal, ám a fiatal korban megfelelően kialakított forma után évről-évre el kell végeznünk a tavaszi fenntartó metszést, ha nem akarjuk, hogy a termés elaprózódjon.

Maggal, mag nélkül - mi lesz a magyar dinnyével?

A Magyarországon nagy felületen görögdinnyét termesztőket és a termékláncban érdekelt szakembereket hívta össze a BASF Vegetable Seeds Nunhems Hungary Kft. A cég továbbra is velük együtt építené a dinnyeágazat jövőjét, a közös gondolkodást szorgalmazza, hogy a résztvevők megőrizzék versenyképességüket és a vásárlók kiváló árut kapjanak.

A méhek képesek „kiszimatolni” a betegségeket

A méhek megfelelően kell kondicionálni, hogy felismerjék a betegségeket. Susanna Soares portugál származású dizájner tudományos vizsgálatokra alapozva alkotta meg azt az üvegből készült szerkezetet, mellyel méheket lehet felhasználni különböző súlyos betegségek (köztük a rák legelterjedtebb változatainak) korai diagnosztizálására.

Így metsszük az almafát, ha jó termést akarunk

Tavasszal két hibát is elkövethetünk, ha almafánk van: az egyik, hogy nem metsszük meg, a másik pedig, hogy nagyon megmetsszük - szögezi le Szili Ferenc a Nébih Pölöskei Fajtakísérleti Állomásának vezetője, akinek a segítségével most videón is bemutatjuk az almafa metszését, hogy segítsük a hobbikertészek vagy éppen a szakemberek tavaszi, kerti munkáját.