Back to top

Heti egy nap megváltoztathatja a világot

Az új trend az étkezésben a flexitarizmus, azaz a rugalmas vegetarianizmus. Egyre gyakrabban kutatják azokat az étrendeket, amelyek hozzásegítik az embereket az egészségesebb életmódhoz, az alapanyagok tekintetében pedig az minél kímélőbb termeléshez. Ez gyakran együtt jár a húsfogyasztás csökkentésével.

A flexitarianizmus követőit nevezhetjük rugalmas vagy könnyű vegetáriánusoknak. A koncepció nem teljesen újkeletű, de manapság ismét felfigyeltek rá. Közel egy évtizeddel ezelőtt Dawn Jackson Blatner dietetikus könyvet írt a flexitarian étrendről, amely az Egyesült Államokban gyorsan bestseller lett. Az angol rugalmas és a vegetarianizmus szavakból összemixelt elnevezés rámutat a módszer lényegére.  

Eszerint az étkezés alapja a vegetáriánus étrend betartása, kiegészítve alkalmankénti húsevéssel. A hús viszont nem lehet akármilyen, hanem feldolgozatlan, jó minőségű, lehetőleg biogazdaságokból származó.

A rugalmas vegetarianizmus divatját sztárok és pénzemberek népszerűsítik, élükön Jamie Olivier séffel, Richard Branson milliárdossal, és a színésznő Emma Thompsonnal. A csupán heti egyszeri húsevést reklámozó szlogen így hangzik: heti egy nap megváltoztathatja a világot.

Az rugalmas vegetáriánusok a húsfogyasztás csökkentését hangsúlyozzák, hiszen egyre több információ áll rendelkezésünkre a húsfogyasztás, elsősorban a feldolgozott hústermékek negatív hatásairól. Kutatások szerint napi 80 gramm feldolgozott vörös hús fogyasztása 18% -kal növeli a vastagbél, a hasnyálmirigy és a prosztata rák kockázatát. A feldolgozott húsok konzerválószereket, sót, zsírt és cukrot tartalmaznak. Ezen felül a hús tömegtermelése szennyező hatással van a környezetre és károsan befolyásolja  az éghajlatváltozást.  

A flexitarianizmus segíti azokat az embereket, akik változtatni szeretnének az étrendjükön, de nem hajlandók teljes mértékben lemondani a húsról.

A változás azzal kezdődik, hogy legalább a felére csökkentik az elfogyasztott hús mennyiségét, illetve változtatnak a húsfajtákon is, marha helyett baromfit, sertés helyett halat választanak.

Mivel pótolható a hús az étkezések során? Fogyasszunk humuszt, zöldségpitét, tofut, tojást, hüvelyeseket, magvakat.  Minden étkezésnek tartalmaznia kell egy rész zöldséget, lehet nyers, sült, grillezett vagy párolt formában. A minőségi változás azt is jelenti, hogy előtérbe kell helyezni a teljes kiőrlésű gabonaféléket, például a barna rizst, vagy a teljes kiőrlésű kenyeret, tésztát. Egészítsük ki az étrendet kiváló minőségű étolajakkal, natúr kefírrel, joghurttal és fermentált zöldségekkel.

A következő lépés a feldolgozott termékek elhagyása, és ez vonatkozik a vegetáriánus termékekre is.

Fogyasszunk friss, a saját konyhánkban készült ételeket, az alapanyagokat pedig a lehető legközelebbi termelőtől szerezzük be.

A rugalmas vegetarianizmus jó döntés az egészségünk és bolygónk  érdekében, hangoztatják a követői.  A zöldség és a húsfogyasztás arányának megváltoztatásával hozzájárulunk a koleszterinszint és a magas vérnyomás csökkentéséhez, az anyagcsere stimulálásához, az érszűkület és a szívbetegségek, valamint a különféle daganatos betegségek kockázatának csökkentéséhez.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Repceméz gyomorpanaszok ellen - Miért egészségesebb a méz a cukornál (3. rész)

A repce- és a gesztenyeméz remek választás gyomorpanaszokra. Az okok teljes kiküszöböléséhez propolisz-kúra és életmódváltás is szükséges.

Egy kenyéren vagyunk – a búzaösszeöntés az összefogást jelképezi

A Szarvasi Szárazmalom udvarán tartották csütörtökön a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program sajtótájékoztatóját. Július 31-én a Kárpát-medencei magyar gazdák által felajánlott búza összeöntésének Szarvas lesz a helyszíne, és ebben a lóvontatású szárazmalomban őrlik meg egy részét. A lisztadományokat – az eddigiekhez hasonlóan – rászorulók között osztják majd szét.

Meglepetés zöldborsóból, de küzdelmes a betakarítás

Az Agro Marketing ’95. Kft. 1500 hektáron integrál zöldborsótermelést. Ez a 12 ezer hektárra tehető hazai vetésterület 12-13 százaléka, tehát meghatározó része. Évek óta szervezik a zöldborsó és a csemegekukorica előállítását, munkájuk nélkülözhetetlen, a szakma elismeri. Kis József tulajdonos ügyvezetővel a termesztés idei feltételeiről, nehézségeikről és küzdelmeikről beszélgettünk.

Szőlőár-előrejelzés: segítség a termelőnek

A piacszervezési intézkedésként az elmúlt években meghonosodott intézkedéscsomag eredeti célja nem változott: a piac átláthatóságát és kiszámíthatóságát szeretné biztosítani.

Segíthet a nyers tej az allergia megelőzésében?

Több kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy aki kora gyermekkorában feldolgozatlan tehéntejet iszik, az védetté válik az allergiás tünetekért felelős E-immunglobulinok kialakulásával szemben. Egy új osztrák kutatás szerint egy tehéntejben is előforduló fehérje, a béta-laktoglobulin kulcsszerepet játszik az allergiák kialakulását megelőző, úgynevezett „farmhatásban”.

Gyümölcsöskertbe várják a gyerekeket a Minipoliszban

Gyerekkorban lenne fontos megalapozni az egészséges táplálkozást azzal, hogy friss zöldség és gyümölcs kerül a kicsik elé. Ezt szolgálja az iskolagyümölcs program, most pedig két tész közreműködésével a Minipoliszban nyílt új, gyümölcsös játszóhely, ahol madárcsicsergés mellett követhetik végig a gyümölcs útját az ültetvénytől az árusítóhelyig.

Szépen fejlődnek a burgonyák

Burgonyás körökben mindig várva várt esemény a nyáron Berzencén szervezett fajtabemutató. A Solanum Kft. területén nem csak állományban lehet látni a több tucatnyi kísérleti anyagokat, hanem az esemény fontos helyszíne a szakmai tapasztalatcserének is.

Esős napok után – Növényvédelmi előrejelzés 28. hét

Az elmúlt hetek változékony, de jobbára csapadékos időjárása nem maradt növényvédelmi következmények nélkül. A nyáriasan meleg időjárás a bőségesebb csapadékellátottsággal párosulva nemcsak a kártevőknek kedvezett, hanem a nedvességkedvelő kórokozóknak is.

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzés a kereskedelmi törvény módosítása következtében

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzési szektor a parlament által múlt pénteken elfogadott kereskedelmi törvény következtében, eszerint ugyanis megszűnik a vendéglátóhelyeken a termékkizárólagosságot biztosító szerződések rendszere - mondta Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Madárinfluenza - A járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból a belföldi piacon

A madárinfluenza-járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból az idén a belföldi piacon, ugyanakkor az ágazat helyzetét nehezítették az exportkorlátozások és a koronavírus-járvány - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI érdeklődésére.