0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Speciális kiadványokkal is segíti a szakmai szereplőket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara speciális, ingyenes szakmai kiadványokkal is segíti a mező- és az erdőgazdálkodással foglalkozókat, valamint az élelmiszeriparban tevékenykedőket.

Az elmúlt néhány hónapban hét kiadványt is összeállítottak és megjelentettek a NAK szakértői. Ezek mindegyikét ingyenesen az érdeklődők részére bocsájtja a kamara az internetes portálján. A kötetek témái: Laktózmentes élelmiszerek; A hűtési lánc felügyelete; Élelmiszer-választást befolyásoló tényezők; Erdőtelepítés; Erdészeti nemesített fajták; Kisokos a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadásról; A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar számokban (magyarul és angolul).

A legfrissebb – nyomtatásban is megjelent – kötet a „Laktózmentes élelmiszerek”. A diétázók igényeinek kielégítéséhez az előállítóknak komoly figyelmet kell fordítaniuk az alapanyagokra és a technológiára – ehhez nyújt segítséget a kiadvány. Emellett a laktózmentes táplálkozás orvosi és dietetikai vetületeit is körbejárja. „A hűtési lánc felügyelete” kötet az élelmiszeripar és -kereskedelem valamint a vendéglátóipar szereplői számára hangsúlyozza a hűtés, a fagyasztás és a hűtési lánc fenntartásának jelentőségét, mutatja be gyakorlati tudnivalóit. „Az élelmiszer-választást befolyásoló tényezők” kiadvány fejezetei egy kérdőíves felmérés eredményei alapján vizsgálják, hogy a hazai fogyasztók milyen elvek és szokások mentén hozzák meg döntéseiket, illetve gyakorlati javaslatokat fogalmaz meg ahhoz, hogy hogyan lehet őket befolyásolni termékválasztásukban.

Az Erdőtelepítés – Értékteremtést is biztosító lehetőség a termőföldek védelmére és a klímaváltozás elleni fellépésre” arra világít rá, hogy a mezőgazdasági területeket behálózó erdők és fásítások a termőföldek védelmét is szolgálják.

Hasznos tanácsokkal is szolgál az erdőtelepítésre vállalkozó gazdálkodóknak. Az „Erdészeti nemesített fajták erdősítésekhez, fásításokhoz” az erdősítések és fásítások eredményes kivitelezésével, a mezőgazdasági területek védelmével, és az ország erdősültségének, illetve faállománnyal borítottságának növelésével foglalkozik. A kiadvány – az erdészeti fajtanemesítés és fajtavizsgálat sok évtizedes tapasztalataira alapozva – azokat a nyár, fűz és akác fajtákat mutatja be, amelyek alkalmasnak bizonyultak a hazai köztermesztésben alkalmazásra. Továbbá röviden ismerteti azon fekete nyár, ill. fehér fűz klónkeverékeket is, amelyek a szigorú természetvédelmi előírások mellett alkalmasak a természetvédelmi vagy Natura 2000 területek erdősítésére, fásítására. A „Kisokos a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadásról” a szaktanácsadói rendszert, a szaktanácsadók és a szaktanácsadói szervezetek működését mutatja be, és tájékoztatást ad a támogatási formákról, a kedvezményezettek köréről és az igénybevételi lehetőségekről. „A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar számokban, 2018” – az Agrárminisztériummal közösen készített – kiadvány a hazai agrárium elért eredményeiről ad képet.

Forrás: NAK sajtóközlemény