Back to top

Már Franciaországot is fenyegeti a vírus

Egy különösen pusztító vírus fenyegeti a paradicsomot és a paprikát Franciaországban, miután hat európai országban már lecsapott, akárcsak Törökországban, az Egyesült Államokban és Kínában – adta hírül a francia élelmiszerbiztonsági hivatal (ANSES).

Az ESM Magazine cikke szerint a Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) ártalmatlan az emberre nézve, azonban egy egész termőterületet képes elpusztítani, legyen az üvegházban, zöldségkertben vagy ökológiai területen.

Ahogy arról korábban írtunk, a 2019. november 12-én hatályba lépett rendelet értelmében kötelező jelenteni az Európai Unió területén felderített vírusfertőzéseket.

A vírus terjedhet fertőzött vetőmaggal, növényekkel, gyümölcsökkel, akárcsak egyszerű érintkezéssel, ráadásul hosszú ideig képes életben maradni anélkül, hogy veszítene az erejéből.

Jelenleg nincs kezelés vagy rezisztens fajta a vírus ellen, ami nem mellesleg 2014-ben jelent meg először a Közel-Keleten, majd 2018-ban végigsöpört Európán.

Az ANSES megerősítette, hogy a vírus bejutása és terjedése nagy kockázatot jelent Franciaországra nézve.

A vírus sárga vagy barna foltok megjelenését okozza a leveleken, illetve a gyümölcs deformálódását idézi elő, amely komoly gondot okoz a termés értékesítésében.

A hatóság azt javasolja, hogy fertőzött területeken lévő növényeket távolítsák és égessék el, illetve hogy a termelők csak olyan magvakat vásároljanak, amelyek ellenőrzöttek, és lehetőleg olyan helyről származzanak, amelyek nem tartoznak a fertőzött európai országok közé.

Forrás: 
ESM Magazine

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Allergiásnak is lehet kertje

Akik allergiások, bizonyos pollenek kapcsán úgy érezhetik, hogy házhoz mennek a pofonért, ha kertészkedni kezdenek. Némi tervezéssel azonban lehet olyan kertet kialakítani, ami nem rontja az ott élők egészségi állapotát.

Ez a krumpli kevésbé hizlal

A burgonya az egyik legnépszerűbb élelmiszer Németországban, sok fogyasztó számára azonban túl magas a szénhidráttartalma. A Kaufland áruházak most alternatív termékújdonságot kínálnak a diétázó burgonyakedvelőknek.

A kertészek így segítenek. Köszönjük!

Nemcsak a Dél-pesti Centrumkórházba, hanem más egészségügyi intézmény dolgozóinak is szállítanak ingyen friss és felfoldozott zöldséget és gyümölcsöt a kertészek, hogy hozzájáruljanak egészségük megőrzéséhez és megköszönjék fáradságos munkájukat.

Az abszurditás csúcsa, avagy mi közük a középkori határvitáknak a koronavírushoz

Vigyázzon, a boltnak az a fele Belgium, és zárva kell tartani, úgyhogy jobban teszi, ha a holland felébe áll – ilyen, és ehhez hasonló párbeszédek hangzanak el a híresen kusza belga–holland határ által átszelt Baarle-Hertog belvárosában manapság. Míg Belgiumban ugyanis kijárási tilalom van, addig Hollandiában lényegesen megengedőbb módon állnak a helyzethez.

Korai burgonya három hónap alatt

Farkas Győző a Szegedhez közeli Domaszéken gazdálkodik, édesapjával és Gábor öccsével összesen 60 hektárt művelnek. A Homokhátság közepén található termőföldjük minősége egyenetlen, zömmel gyenge termőképességű. Egy részén a hektáronkénti aranykorona-érték éppen csak eléri a 4-et, míg a szegedi csónakázó tónál 18-20 aranykoronás földek is vannak, igaz, csak mutatóba.

Nagy István: a vendéglátók, közétkeztetők is válasszák a hazait!

A helyi termelők termékeinek választásával a vendéglátók, közétkeztetők is sokat tehetnek a vidék fennmaradásáért – hívta fel a figyelmet Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium keddi közleményében.

Szőlőlével a pettyesszárnyú muslica ellen

A biotermesztők számára akart olcsó csapdát kifejleszteni a Massachusetts Egyetem szaktanácsadó professzora, Jaime Piñero. Azt tapasztalta, hogy a hígított szőlőlével töltött csapdák több pettyesszárnyú muslicát fogtak, mint a kereskedelemben kaphatók. Ez alapján pedig tömegcsapdázásra alkalmas eszköz kifejlesztésébe fogott.

Biztonságos vásárlás koronavírus idején

A koronavírus járvány megváltoztatja a vásárlási szokásokat is. Ahhoz, hogy minél kevesebb fertőzésforrás legyen a bevásárlás, be kell tartanunk néhány fontos szabályt.

Árutőzsde: emelkedő árak

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel.

Fontos a repce tápanyag-utánpótlása a tavaszi vegetációs periódusban

A repce tavaszi fejtrágyázása több helyen már megtörtént, azonban sokan két részletben, osztott fejtrágyázást végeznek, a kiegyenlítettebb tápanyag-utánpótlás érdekében. Az intenzív repcetermesztésnek ma már szinte kihagyhatatlan eleme a lombtrágyázás is.