Back to top

Büntetést kap, aki műtrágyát használ

India északkeleti részén Szikkim államban 1400 dollár büntetést kell fizetni, vagy 3 évi börtönnel sújtják azt, aki vegyszereket és műtrágyát használ. Az ökotermeléssel viszont még nem mindenki elégedett.

Szikkim államban 2003-ban hatóságilag betiltották a növényvédő szerek, a műtrágyák, valamint a GMO palánták és vetőmagok használatát. Az intézkedés nem aratott osztatlan sikert. A mezőgazdasági termelők nagyon elégedetlenek voltak. Küzdöttek a termésátlag jelentős csökkenésével és a gazdálkodási rendszer megváltoztatásának kényszerével. Viszont  

három év után a terméshozamok kezdtek visszatérni az előző szintre, és most még magasabbak, mint az előző hagyományos termesztési rendszerben voltak.

A mintegy 66 000 gazda növényi rovarriasztókat, szerves trágyákat vagy komposztot használ. 2016 óta az egész állam ökológiai tanúsítvánnyal rendelkezik.

A növényeket beporzó rovarok és madarak száma gyarapodni kezdett, a termőtalaj regenerálódása megkezdődött, a természeti környezet stabilizálódott. Ez lehetővé tette a gyümölcsök hozamának átlagosan 5% -os növekedését valamint, és az egyik meghatározó és kedvelt indiai fűszerből, a kardamomból  23% -kal tudnak többet termelni. Megjelentek a ritka vadon élő állatok, például a vörös panda, a himalájai medve és a hópárduc is. Az új módszer egyre több olyan turistát vonz, akik a természet érintetlen szépségéért látogatnak el Szikkimbe.

Ezért komolyan veszik a rendszer fenntartását, és aki megszegi az erre vonatkozó előírásokat, szigorú büntetésre számíthat,  1400 dollár bírságot vagy három év börtönbüntetést is kiszabhatnak a hatóságok.

Ahogyan Sikkim állam mezőgazdasági minisztere megjegyezte: "Az intézkedések a talaj egészségének fenntartása, a jó minőségű ételek előállítása, vegyi anyagoktól mentes levegő és víz biztosítása, valamint az állam gazdag biodiverzitásának megőrzése érdekében történtek".

Igaz, vannak kétkedők is, főként a fogyasztók részéről. Szikkim folyamatosan importál még gyümölcsöt és zöldséget más régiókból is, főként a hagyományos termesztésből. Ezek a termékek gyakran nagyobbak, színesebbek, szebbek és olcsóbbak, mint a helyi biogyümölcsök. Ezért sok vásárló még az importált gyümölcsöket és zöldségeket részesíti előnyben. Így néhány gazdálkodóban felvetődik a kérdés, hogy az ökológiai gazdálkodás hosszú távon valóban eredményes lehet-e.  De a hatóságok egyelőre nem akarnak változtatni a rendszeren, bíznak abban, hogy a fogyasztók is belátják, ez értük is történik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/bezpluga.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kimérák a kertünkben… Miért oltunk növényeket?

A növények oltása elég misztikusnak tűnhet, hiszen két külön növény összenövesztésével jön létre egy harmadik. A művelet fontos célja, hogy az így létrehozott új növény, mindkét eredeti példány jó tulajdonságait ötvözze, egymást segítve…

Ez a krumpli kevésbé hizlal

A burgonya az egyik legnépszerűbb élelmiszer Németországban, sok fogyasztó számára azonban túl magas a szénhidráttartalma. A Kaufland áruházak most alternatív termékújdonságot kínálnak a diétázó burgonyakedvelőknek.

Éledezik a kínai almapiac a koronavírus-járvány után

A koronavírus-fertőzés következtében 30 százalékkal apadt a kínai almaforgalom az utóbbi két hónapban. A piaci árak pedig annak ellenére csökkennek, hogy a nagy almatermesztő körzetben, Sanhsziban már emelkednek a termelői árak.

Elmaradhatatlan feladatok a zöldülő erdőben

Beköszöntött a szeszélyes tavasz. Egyszer 20 fok körüli bársonyos meleggel kecsegtet minket, majd egy hirtelen fordulat után, viharos széllel és havazással kacsintunk vissza a télbe. A járványügyi helyzet mellett, sajnos ezek a hektikus időjárási változások is nagy kihívást jelentenek az erdőfelújítási munkák kivitelezésében az EGERERDŐ Zrt.-nél.

Együtt élő növények

A természet sokszínű. A növények és az állatok együttélésének mintájára miért ne lehetne ugyanilyen sokszínű a kertünk is? A dísznövényeknek, zöldség- és gyümölcsféléknek egyaránt lehet benne helyük, de nem elkülönítve, díszkertben, veteményes- és gyümölcsöskertben, hanem együtt, egy ágyásban, hogy közösen örvendeztessenek meg bennünket színekkel, illatokkal, ízekkel.

Szőlészeti melléktermékből sikeres vállalkozás

A Kertészet és Szőlészet 14. heti számában azon kívül, hogy fontos híreket olvashatnak a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről és változásokról, bemutatunk többek között három sikeres vállalkozást. a néhány hete Szegeden megrendezett Zsendülés kertészeti konferenciáról szóló tudósításunkban.

Már kaphatók a hazai immunerősítők a piacokon és boltokban

Válassza a friss hazait, segítse ezzel is a magyar gazdákat – hangsúlyozza a fogyasztók számára az agrárgazdasági kamara. A piacokon, üzletekben már nagy mennyiségben kaphatók hazai termelésű, friss primőr zöldségek: paprika, paradicsom, retek, uborka, fejes saláta, zöldhagyma.

A kertészek így segítenek. Köszönjük!

Nemcsak a Dél-pesti Centrumkórházba, hanem más egészségügyi intézmény dolgozóinak is szállítanak ingyen friss és felfoldozott zöldséget és gyümölcsöt a kertészek, hogy hozzájáruljanak egészségük megőrzéséhez és megköszönjék fáradságos munkájukat.

Korai burgonya három hónap alatt

Farkas Győző a Szegedhez közeli Domaszéken gazdálkodik, édesapjával és Gábor öccsével összesen 60 hektárt művelnek. A Homokhátság közepén található termőföldjük minősége egyenetlen, zömmel gyenge termőképességű. Egy részén a hektáronkénti aranykorona-érték éppen csak eléri a 4-et, míg a szegedi csónakázó tónál 18-20 aranykoronás földek is vannak, igaz, csak mutatóba.

Visszatértek a magyartarkák az őrségi legelőkre

Az elmúlt években észrevehetően megnőtt a szarvasmarhatartás iránti kedv az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság (ŐNPI) területein tevékenykedő gazdák körében. Mindez nem a véletlennek, hanem sokkal inkább annak a kezdeményezésnek köszönhető, melynek alkalmával az igazgatóság magyartarka üszőket helyezett ki a tartási feltételeknek megfelelő jelentkezők gazdaságába.