Back to top

Büntetést kap, aki műtrágyát használ

India északkeleti részén Szikkim államban 1400 dollár büntetést kell fizetni, vagy 3 évi börtönnel sújtják azt, aki vegyszereket és műtrágyát használ. Az ökotermeléssel viszont még nem mindenki elégedett.

Szikkim államban 2003-ban hatóságilag betiltották a növényvédő szerek, a műtrágyák, valamint a GMO palánták és vetőmagok használatát. Az intézkedés nem aratott osztatlan sikert. A mezőgazdasági termelők nagyon elégedetlenek voltak. Küzdöttek a termésátlag jelentős csökkenésével és a gazdálkodási rendszer megváltoztatásának kényszerével. Viszont  

három év után a terméshozamok kezdtek visszatérni az előző szintre, és most még magasabbak, mint az előző hagyományos termesztési rendszerben voltak.

A mintegy 66 000 gazda növényi rovarriasztókat, szerves trágyákat vagy komposztot használ. 2016 óta az egész állam ökológiai tanúsítvánnyal rendelkezik.

A növényeket beporzó rovarok és madarak száma gyarapodni kezdett, a termőtalaj regenerálódása megkezdődött, a természeti környezet stabilizálódott. Ez lehetővé tette a gyümölcsök hozamának átlagosan 5% -os növekedését valamint, és az egyik meghatározó és kedvelt indiai fűszerből, a kardamomból  23% -kal tudnak többet termelni. Megjelentek a ritka vadon élő állatok, például a vörös panda, a himalájai medve és a hópárduc is. Az új módszer egyre több olyan turistát vonz, akik a természet érintetlen szépségéért látogatnak el Szikkimbe.

Ezért komolyan veszik a rendszer fenntartását, és aki megszegi az erre vonatkozó előírásokat, szigorú büntetésre számíthat,  1400 dollár bírságot vagy három év börtönbüntetést is kiszabhatnak a hatóságok.

Ahogyan Sikkim állam mezőgazdasági minisztere megjegyezte: "Az intézkedések a talaj egészségének fenntartása, a jó minőségű ételek előállítása, vegyi anyagoktól mentes levegő és víz biztosítása, valamint az állam gazdag biodiverzitásának megőrzése érdekében történtek".

Igaz, vannak kétkedők is, főként a fogyasztók részéről. Szikkim folyamatosan importál még gyümölcsöt és zöldséget más régiókból is, főként a hagyományos termesztésből. Ezek a termékek gyakran nagyobbak, színesebbek, szebbek és olcsóbbak, mint a helyi biogyümölcsök. Ezért sok vásárló még az importált gyümölcsöket és zöldségeket részesíti előnyben. Így néhány gazdálkodóban felvetődik a kérdés, hogy az ökológiai gazdálkodás hosszú távon valóban eredményes lehet-e.  De a hatóságok egyelőre nem akarnak változtatni a rendszeren, bíznak abban, hogy a fogyasztók is belátják, ez értük is történik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/bezpluga.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rejtelmes sziget

Verne Gyula se kívánhatna ideálisabb helyszínt egy titokzatos hős számára, mint a rejtett, ám könnyen elérhető, a főutakhoz közeli terület.

Jöhet a Jordán-vírus ellen rezisztens paradicsom

A Bayer sajtóközleménye szerint Mexikóban akár már a jövő évben kereskedelmi forgalomba kerülhet a paradicsom barna termésráncosodás vírus (ToBRFV) ellen közepes rezisztenciával rendelkező paradicsomfajta, majd sorban a többi fontos piacon is bevezethetik.

Fejlesztés, munkahelyvédelem - Támogatás a kertészeteknek

Október közepén indul az az új fejlesztési támogatás, amely 30 milliárd forintot biztosít a kertészeti ágazat versenyképességet és hatékonyságot szolgáló beruházásaihoz.

Drágább, de finomabb a spanyol

Elkezdődött a spanyolországi man­gószezon a Natural Tropic cégnél. A cég hagyományos és ökológiai termesztésből származó mangót is forgalmaz.

Akár életveszélyes is lehet az almaallergia

Sok embert érint az almaallergia, amelynek a tünetei általában enyhék, bizonyos esetekben azonban a torok dagadásával és légszomj kialakulásával is járhat.

Ez még nem a természetes őszi lombhullás – Növényvédelmi előrejelzés 40. hét

Növényvédelmi szempontból a késő nyarat idéző, mintegy három hétig csapadékmentes időjárás inkább a kártevők fellépésének kedvezett, míg a kórokozók tevékenysége háttérbe szorult. Ezzel együtt a címben is említett korai lombhullásért két gombabetegség a felelős, ahogy a korai dióhullás okát is kórokozók támadásában kell keresnünk.

Bugac csodái

A nyaralás vagy a hétvégi kiruccanások tervezésekor az idén talán az eddiginél is többen nézegetik Magyarország térképét. Lapozgatják az útikönyveket, böngészik az internetet a hosszú, kényszerű bezártság után. Számtalan szebbnél szebb természeti látnivaló, építészeti és kulturális kincs felfedezése közül választhatnak.

150 éve segítik mindennapjainkat

150 év. Ennyi idő telt el, hogy 1870-ben Magyar Királyi Meteorológiai és Földdelejességi Intézet néven, a mai Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) jogelődjeként megalakuljon az intézményesített időjárás-előrejelzés. Ennek évfordulójára emlékeztek meg a szakemberek, politikusok, valamint a Meteorológiai Világszervezet elnöke szeptember 25-én, a Várkert Bazár előadótermében.

Csesznák Elemér: az ökoszosztéma legmagasabb megnyilvánulása az erdő

Gyakorlatban eltöltött 14 év, majd 27 esztendő a Soproni Egyetem katedráján - ebből öt év tanszékvezetőként -, számtalan szakmai cikk és egyetemi jegyzet szerzője. Csak néhány adat, ami a 95 éves Csesznák Elemért minősíti. A mai napig szellemileg és testileg friss szakembert a Pilisi Parkerdő Zrt. vezetése hívta meg visszaemlékező területbejárásra.

Olasz konzorcium apró almával növelné a fogyasztást

Új kezdeményezést indított három nagy olasz almatermelő- és forgalmazó, hogy lendületet adjon az ígéretes snackalma-szektornak. Francia nemesítésű, természetesen apró, de jóízű, könnyen fogyasztható fajtákat vezetnek be a piacra. A Snacking Project nevű szervezetet a VOG és a VI.P termelői szervezetek, valamint a Rivoira G.&F.lli nagykereskedő alapította.