Back to top

Érkezik az egészségesebb fehér kenyér? A rák, a cukorbetegség és az elhízás kockázatát is csökkentheti

Öt éven belül a boltok polcaira kerülhet az egészségesebb fehér kenyér, a tudósok ugyanis felfedezték, hogyan duplázható meg a rosttartalma.

Egy kutatócsoport azonosította a búza génállományának azon génjeit, amelyek szabályozzák a fehér liszt rosttartalmát – írja a BBC News.

„A hagyományos nemesítési technikák alkalmazásával ezt a magas rosttartalmú tulajdonságot számos más fajtával kereszteztük" – mondta Dr. Alison Lovegrove, a tanulmány vezető szerzője. Hozzátette: „olyan genetikai markereket fejlesztettünk ki, amelyeket a növénynemesítők könnyen felhasználhatnak annak azonosítására, hogy mely búzafajták rendelkeznek a magas rostgénnel."

A szakértők úgy vélik, hogy a felfedezésnek köszönhetően kifejlesztett új liszt számos egészségügyi előnnyel jár majd, például csökkentheti a rák, a cukorbetegség és az elhízás kockázatát.

Dr. Alison Lovegrove elmondta, hogy a magasabb rosttartalmú kenyér ízben ugyanolyan lesz, mint a normál, fehér kenyér. Ellenben, míg egy hagyományos fehér kenyérszelet körülbelül egy gramm rostot tartalmaz, addig a magas rosttartalmú fehér kenyérszelet esetén ez két gramm is lehet. Összehasonlításképpen: egy teljes kiőrlésű kenyérszelet nagyjából hármat tartalmaz.

A teljes kiőrlésű kenyeret széles körben tekintik egészségesebbnek, ennek ellenére a fehér kenyér még mindig kelendőbb. Az Egyesült Királyságban a napi körülbelül 12 millió eladott kenyér háromnegyedét a fehér kenyér teszi ki.

„Készítettünk néhány kenyeret a magas rosttartalmú búzánkból, és az íze pontosan ugyanolyan"

– mondta Dr. Alison Lovegrove. Hozzátette: a kereskedelmi forgalomban lévő búzafajtáknál hasznosítani kell ezt a magas rosttartalmú tulajdonságot, ami a legjobb esetben öt-hat évbe telhet.

Forrás: 
BBC News

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Töpörtyűre forralt bor

A töpörtyű – elegánsabb nevén tepertő – finom, sokak által kedvelt és kiválóan csúszik rá a forralt bor. Mindez az erről az ételről és italról elnevezett zalaszántói hagyományőrző fesztiválon is beigazolódott, amit negyedik alkalommal rendeztek meg a településen.

Napfényt pótló tojás

Tél végére nagyon sokan szenvednek D-vitamin hiányban. Az Egyesült Királyság vezető tojásmárkájának forgalmazója, a Happy Egg Co a hiánypótlás egyik legjobb természetes forrására, a tojásra hívja fel legújabb TV-kampányában a nézők figyelmét.

A hamisítások miatt bajban vannak a termelők

A Német Méhészújság kisebb csokorba szedte a méz hamisításának és a mézzel kapcsolatos csalásoknak a legkirívóbb eseteit. Egyértelmű, hogy ez ellen nagyon komolyan fel kellene lépniük a hatóságoknak. Döbbenetes, hogy bár évek óta tudnak ezekről, és a nemzeti méhész egyesületek folyamatosan keresik meg az illetékeseket, mégis nagyon lassan érhető el érdemi változás az Eu-s szabályozásban.

Kékfrankos babsterccel - gasztrotúra Sopronban

A természeti környezet legalább annyira lenyűgözi a Sopronba látogatót, mint maga a város. Az ország első, legfelszereltebb parkerdejét évente mintegy egymillió látogató keresi fel, színes programkínálatával egész évben meghatározó eleme a turizmusnak. A gasztronómia szerelmesei sem csalódnak, Sopronban izgalmas, multikulturális gasztronómiával és kiváló vörösborokkal várják őket.

A franciák dolgoznak a vegán „tojáson”. De miből készítik?

Francia vállalkozók fejlesztik a csirketojás növényi alapú alternatíváját, aminek még héja is lesz. A növényi alapú „tojás” teljes helyettesítője szeretne lenni a hagyományos tojásnak.

Szárnyaló ízek, avagy mást érzünk a levegőben, mint a földön

Nézzünk szembe a tényekkel, a repülőgépeken kínált ételek nem vetekszenek a jó éttermekben készített friss fogásokkal. De van tudományos magyarázat arra, hogy miért érzékeljük az ízeket rosszabbaknak a repülőgépen, mint a konyhánkban, vagy egy kellemes étteremben.

Húsadót vezetnének be az EU zöldjei

Egyre nagyobb lobbierőt képviselnek a húsfogyasztás csökkentését szorgalmazó szervezetek. Számos tanácsadó arra biztatja az embereket, hogy a környezetvédelem érdekében egyenek kevesebb húst. Az európai zöldek most a hús megadóztatását tervezik, hogy a beérkező adóból a gazdálkodók fenntarthatóbbá tehessék állattenyésztésüket, és ebből támogatnák a növényi alapú étrendekre való áttérést is.

Egyre pusztítóbb viharok jönnek

A héten ismét fákat döntött, cserepeket röpített, házakat veszélyeztetett, több százmillió forint kárt okozott a pusztító szél, holott alig egy hete, hogy megdőlt az országos szélrekord hazánkban: az orkán erejű, 124 km/h széllökést a fővárosban, a János-hegyen (527 m) regisztrálták. Az extrém időjárási anomáliák, gyakoribb és pusztítóbb viharok hátterében a globális klímaváltozás állhat.

Szuperétel, rendkívül egészséges, mégis gond van vele

Ez a szuperételként is emlegetett gyümölcs rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Évről évre nagyobb az igény rá, ezzel viszont egyre komolyabb gondokat okoz.

Minden sokkal finomabb, ha kézzel-lábbal esszük

Egy amerikai tanulmány azt állítja, hogy azok az emberek, akik magas önkontrollal rendelkeznek, hajlamosabbak többet enni, ha kézzel is megérinthetik az ételt. Sőt, finomabbnak találják, mintha evőeszközökkel fogyasztanák el ugyanazt a fogást.