Back to top

Hideg hagymát ne csomagoljunk

A sikeres tárolás érdekében fontos, hogy mit teszünk a tárolóba. Onnan ugyanis nem tudunk jobb hagymát kitárolni, mint amit beraktunk, legföljebb a héj minőségén javíthatunk drágán és komoly technikai segítséggel, hangsúlyozta Dorcsinecz Balázs, a dombegyházi EURO Tész Kft. ügyvezető igazgatója a ZWF Hortiservice Kft. hagymatermesztési szakmai napján.

A szakember szerint a tárolók egy részét nem is lenne szabad tárolónak nevezni, hiszen amikor az ömlesztett árut, vagy az egymásra rakott, hagymával teli konténereket legföljebb fölülről védjük, és nem szellőztetünk, akkor a hagymát szinte a természetre bízzuk. Ha kegyes hozzánk az időjárás, akkor januárig is eltartható jó minőségben, az azt követő fölmelegedéssel viszont biztos, hogy megindul a csírázás. Ha pedig már ősszel váltják egymást a hideg és meleg napok, hetek, akkor kicsapódik a pára a hagymán, ami rontja az eltarthatóságát.

Szellőztetés

A tárolás sokkal biztonságosabb módja a szívó-, illetve nyomólevegős konténeres technika. Az előbbinél csatornákon keresztül átszívjuk a levegőt a hagymával teli konténereken, az utóbbinál pedig átnyomjuk rajtuk.

A nyomólevegős technikánál a konténerek közti légcsatornák lezárása valamelyest bonyolultabb, viszont pontosabban szabályozhatjuk a befújt levegő hőmérsékletét, páratartalmát, a környezeti tényezők mérésével pedig azt is tudjuk, hogy mennyi víz távozott a hagymából.

A szellőztetett tárolókban a levegőt egy ablakon szívjuk be, és egy másikon nyomjuk ki, a továbbítását ventilátorok segítik. A hosszú tároláshoz fűtőegységet is be kell építeni, hogy a szántóföldről beérkezett hagymáról leszárítsuk a nedvességet, mielőtt hűteni kezdjük. A hűtőegység működtetésére pedig nemcsak a lehűtés során, de februártól is szükség lehet, amikor a külső hőmérséklet újra emelkedik.

A bronzos héj érzékenyebb

A fogyasztói szokások változásával a csomagolási egységek kisebbek lettek, a 10 évvel ezelőtti 10-15 kilós kiszerelésekre még akciókban sincs igény. A kiskereskedők többsége 1-2 kilogrammos, illetve ömlesztett árut kér, mert a fogyasztók sokszor csak néhány fej hagymát vásárolnak. A nagybani értékesítési csatornákon is legföljebb 10 kilós csomagokat lehet eladni. Mivel a sokat termő, jó minőségű olasz, spanyol fajták páncélja érzékenyebb a csomagoláskori héjvesztésre, és a sérülés is jobban látszik a bronzos burokleveleken, mint a holland típusokén, az a jó, ha minél kevesebbszer mozgatjuk a fejeket, és lehetőleg egy lépcsőben végzünk több folyamatot. A tésznél például már a betárolásnál osztályoznak, így a konténerekből kitárolt fejek már osztályozás nélkül csomagolhatók.

A Dombegyházi EURO Tész a hagyma zömét áruházaknak értékesíti, a nagybani eladás elenyésző. Dorcsinecz Balázs szerint az EKÁER nem szüntette meg a feketekereskedelmet, csak koncentrálta. A nagybani piacokat továbbra is a nepperek uralják. Teljes fehérítést csak az áfa 5 százalékra való csökkentése hozhat.

A déli országokban más hűtési technikát alkalmaznak, mint Hollandiában. Az olaszok és a spanyolok miután megtelt a tároló, azonnal lehűtik a hagymát 0-1, illetve csírázásgátló használatakor 0-5 °C-ra. Mivel náluk augusztusban, szeptemberben még nagyon meleg van, igen sokba kerül a hűtés, kilogrammonként körülbelül 10 forinttal növeli a költségeket, ennek köszönhetően viszont tovább megőrzi a minőségét a hagyma.

A Dombegyházán is alkalmazott holland gyakorlat során először leszárítják a hagymát, majd a kinti levegővel hűtik le, így csak a ventilátorok üzemeltetése kerül pénzbe.

A tárolót úgy kell méretezni, hogy viszonylag gyorsan megtölthető legyen, és egy egységként kezelhessük a teljes árut. Ha ugyanis netán esik az eső a betároláskor, akkor nagy lesz a különbség az első és például a huszadik napon beérkező fejek nedvességtartalma közt, ezért a korábban betárolt árut túlszáríthatjuk. Az ideális páratartalom 60-65 százalék, az alatt nagy lesz a csomagolási veszteség, a párásabb levegő pedig kedvez a tárolási betegségeknek. A túlszáradás elkerülésére a tárolás során is szellőztetni kell, a légcserét a modern tárolókban klímakomputerek szabályozzák.

Visszamelegítés

A szakember kiemelte azt is, hogy a tárolóban megjelenő betegségek már a szántóföldön megfertőzték a hagymát, és mivel a zárt térben ideális környezetet teremtünk a betegség kifejlődéséhez, ezért látványos a leromlás. A tésznél sok gondjuk volt a feketepenésszel, főként a zárt héjú fajtáknál, annak megakadályozására ki kell vonni a buroklevelek közt megragadt párát, a biztonság érdekében pedig a keringtetett levegőt ózonnal folyamatosan fertőtlenítik.

Az 1 °C-ra lehűtött vöröshagymát januárban nem szabad azonnal csomagolni, először vissza kell melegíteni a csomagoló hőmérsékletére, azaz 10 °C fölé, ügyelve, hogy ne szárítsuk túl.

Ha a vevőink kérésére gyorsan kell csomagolni, akkor a nagy légmennyiséggel való átszellőztetés a megoldás, a hideg hagyma csomagolásával járó mechanikai sérülések ugyanis üvegesedéshez vezethetnek, ráadásul 3 °C-nál nagyobb hőmérsékletkülönbségnél (amikor a hideg hagymára meleg levegőt fújunk) kicsapódik a pára.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bioracionális hagyma

A hazai hagymatermesztők dolgát is megnehezíti, hogy a növényvédelemben engedélyezett hatóanyagok listája folyamatosan szűkül, miközben újabb károsítók jelennek meg, a szermaradékok határértékeit pedig fokozatosan szigorítják a fogyasztóknak kínált termékekben.

Napfényt pótló tojás

Tél végére nagyon sokan szenvednek D-vitamin hiányban. Az Egyesült Királyság vezető tojásmárkájának forgalmazója, a Happy Egg Co a hiánypótlás egyik legjobb természetes forrására, a tojásra hívja fel legújabb TV-kampányában a nézők figyelmét.

A franciák dolgoznak a vegán „tojáson”. De miből készítik?

Francia vállalkozók fejlesztik a csirketojás növényi alapú alternatíváját, aminek még héja is lesz. A növényi alapú „tojás” teljes helyettesítője szeretne lenni a hagyományos tojásnak.

Szárnyaló ízek, avagy mást érzünk a levegőben, mint a földön

Nézzünk szembe a tényekkel, a repülőgépeken kínált ételek nem vetekszenek a jó éttermekben készített friss fogásokkal. De van tudományos magyarázat arra, hogy miért érzékeljük az ízeket rosszabbaknak a repülőgépen, mint a konyhánkban, vagy egy kellemes étteremben.

Húsadót vezetnének be az EU zöldjei

Egyre nagyobb lobbierőt képviselnek a húsfogyasztás csökkentését szorgalmazó szervezetek. Számos tanácsadó arra biztatja az embereket, hogy a környezetvédelem érdekében egyenek kevesebb húst. Az európai zöldek most a hús megadóztatását tervezik, hogy a beérkező adóból a gazdálkodók fenntarthatóbbá tehessék állattenyésztésüket, és ebből támogatnák a növényi alapú étrendekre való áttérést is.

Szuperétel, rendkívül egészséges, mégis gond van vele

Ez a szuperételként is emlegetett gyümölcs rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Évről évre nagyobb az igény rá, ezzel viszont egyre komolyabb gondokat okoz.

Minden sokkal finomabb, ha kézzel-lábbal esszük

Egy amerikai tanulmány azt állítja, hogy azok az emberek, akik magas önkontrollal rendelkeznek, hajlamosabbak többet enni, ha kézzel is megérinthetik az ételt. Sőt, finomabbnak találják, mintha evőeszközökkel fogyasztanák el ugyanazt a fogást.

Változnak az uniós támogatások

Jelentős változásokra kell felkészülniük a gazdálkodóknak az új európai uniós támogatási időszakban, és azt már most biztosra vehetik a termelők, hogy csak akkor juthatnak majd területalapú támogatáshoz, ha eleget tesznek a környezeti szempontból előnyös gazdálkodás feltételeinek - írta pénteki számában a Magyar Nemzet.

Amikor a méhek permeteznek – videó

Lehetséges-e méheket alkalmazni növényvédő szerek felhordására? Az Egyesült Államokban és Kanadában igen, Európában hamarosan, ugyanis elkészült az első olyan gombaölő szer, amelyet kizárólag méhek hordanak fel növényekre.

Hatékony fegyver a varasodás ellen

Az idei szezontól egy újabb hatásos eszköz kerül az alma- és körtetermesztők kezébe, engedélyt kapott a Luna Care fungicid. A Bayer Hungária Kft. legújabb készítménye a varasodás és a lisztharmat ellen jelent ezentúl megbízható védelmet – hallhattuk a cég Gyümölcs Szimpoziumának akasztói állomásán.