Back to top

A franciák dolgoznak a vegán „tojáson”. De miből készítik?

Francia vállalkozók fejlesztik a csirketojás növényi alapú alternatíváját, aminek még héja is lesz. A növényi alapú „tojás” teljes helyettesítője szeretne lenni a hagyományos tojásnak.

A francia vegán márka, Les Merveilloeufs a csirketojás növényi alapú alternatíváján dolgozik. A növényi „tojás” épp úgy néz ki, és olyan ízű, mint az igazi. De miből készül?

Két biológus, Philippine Souléres és Sheryline Thavisouk, alapított egy vegán „tojásokat” gyártó céget. A márka elnevezése (Les Merveilloeufs) két szóból ered: a „merveilleux” jelentése csodálatos, az „oeufs” pedig tojást jelent.

A „csodálatos tojás” receptje még fejlesztés alatt áll, de a két cégalapító már megerősítette a Euro News hírcsatornának, hogy hüvelyesekből készül a vegán „tojás”.

Hogy igazán élethű és hiteles legyen majd a növényi eredetű „tojás”, héja is lesz. Jelenleg ez műanyagból készül, de már fejlesztik az új, környezetbarátabb megoldást.

A növényi alapú „tojás” teljes helyettesítője szeretne lenni a hagyományos tojásnak. Nem pusztán azzal, hogy héja van, hanem azzal is, hogy lehet belőle, főtt-és tükörtojást, valamint rántottát készíteni. Sőt, sütemény keverékekhez is hozzáadható.

A legnagyobb kihívást a vegán „tojásfehérje” habbá verése jelenti, de az alapító biológusok ezzel az akadállyal is szeretnének megküzdeni.

A „csodálatos tojás” kissé kevesebb zsírt és proteint tartalmaz, így a kalóriaértéke alacsonyabb. Az íze is nagyon hasonlít majd az eredetire.

„Bonyolult leírni, milyen a tojás íze. Mindenesetre az általunk fejlesztett Merveilloeufs a csirketojáshoz hasonló lesz, egy enyhén kénesebb ízvilággal”

– mondták a biológusok.

A vegán termékek aranykorukat élik, egyre nő az igény irántuk. Az alapítók is emiatt vágtak bele a „tojás” üzletbe, másrészt azért, mert úgy érezték, a tojás az az étel, amit nagyon sokrétűen felhasználunk, és nagy szükség van rá.

Nem ők az egyetlenek, akik vegán „tojás” gyártásába kezdtek. A kaliforniai JUST márka is ezzel foglalkozik. Növényi alapú „tojás” terméküket mungóbabból készítik, és folyékony formában, palackozva kapható.

A Les Merveilloeufs cég által fejlesztett „tojások” idén márciusban kerülnek a boltokba.

 

 

Forrás: 
livekindly.co

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Közösségformáló alkotóház

Páhoki Kapo(l)cs Alkotóház – ahol élmény a tanulás! Ez a szlogenje az alsópáhoki alkotóháznak, amit egy önkormányzati fejlesztés keretében a közösség erősítésére és az egész életen át tartó tanulás iránti igények kielégítésére hozott létre a település.

A magas díjak miatt csökkent az élelmiszerautomaták száma

Mintegy hatvan százalékára esett a korábbi harmincötezerről az elmúlt másfél évben az élelmiszerautomaták száma a Nemzeti Automata Szövetség (NASZ) adatai szerint, ezért többek között azt javasolják, hogy a felügyeleti díjat az online pénztárgépek adatátviteli díjával megegyező szintre mérsékeljék - írja hétfői számában a Magyar Hírlap.

Kevesebb élelmiszerhulladék

A Countdown áruházlánc által 2017-ben bevezetett The Odd Bunch kezdeményezés elindítása óta az új-zélandiak 500 tonna szépséghibás terméket fogyasztottak. Emily King élelmiszer-fenntarthatóság szakértő szerint a fogyasztóban a szabálytalan vagy torz formájú gyümölcsök fölkínálásán keresztül tudatosítható, hogy az étel tökéletes külleme nem létszükséglet.

Miért iszunk tejet?

Hogyan tett szert az emberiség a tej feldolgozásának képességére és miért? Eredetileg az emberi faj nem volt képes az állati tej megemésztésére, nem úgy, mint napjainkban, amikor is a tejtermelés az egyik vezető ágazata a modern kori mezőgazdaságnak. Vajon miért alakult úgy az emberi evolúció, hogy képesek lettünk tejet inni?

Két lépésben emeli munkavállalói bérét a Tesco

Két lépésben emeli az idén is munkavállalói bérét a Tesco-Global Áruházak Zrt., a vállalat 3,8 milliárd forintot fordít a kiskereskedelmi dolgozók bérfejlesztésére a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) kötött megállapodás értelmében.

Fogyasszunk belőle minden nap egy pohárral, a szívünk meghálálja

A szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok között szerepelnek. Ezzel a tejtermékkel sokat tehetünk a megelőzésért.

Rosszabb az élelmiszerpazarlás helyzete, mint gondoljuk

Holland kutatók szerint a globális élelmiszerpazarlás általános becslései alacsonyak, és úgy vélik, hogy a korábban becsült 214 kalória helyett valójában naponta körülbelül 500 kalória élelmet pazarlunk el fejenként.

Adómentesség a méhészeti termékekre

A kormány klíma- és természetvédelmi akciótervével összhangban az Agrárminisztérium további klímavédelmi intézkedéseket is indít természeti környezetünk megóvása érdekében. Az erdősítésen és az öntözésfejlesztésen túl a méhészek támogatása is fontos alappillére a klímavédelemnek.

A szomszéd kertészete mindig zöldebb?

Huszonegy éve kezdte bevezetni a hazai kertészeti termesztésbe a hatékonyságot növelő biostimulátorok használatát a Malagrow Kft. Most gazdasági konferenciát rendeztek, ahol a kelet-európai versenytársaink gyakorlatába nyerhettünk betekintést. A magyar kertészeti ágazatoknak jó adottságai és hagyományai vannak, de a világ változik, amit nekünk is követni kell.

Támogatás és versenyképesség - További fejlesztésekre van szükség

Évek óta kiszámítható és átlátható támogatási feltételek szerint működik a mezőgazdaság és az élelmiszerfeldolgozás is, amely több termékpályán jó eredményeket hozott. A jövőben azonban tovább kell erősíteni a versenyképességet és a hatékonyságot, a támogatás ugyanis elsősorban a fejlesztések erősítésére, megvalósítására szolgál.