Back to top

Ne siessünk a palántaneveléssel!

Enyhe tél végén járunk, tavaszias a hangulat, sokaknak viszket a tenyere, hogy végre kerti munkákba kezdjenek. Ki kell várni azonban mindennek az alkalmas idejét, főként a palántanevelésnél figyeljünk arra, hogy mikor lehet majd kiültetni azokat a kertbe. A palántanevelés fogásairól és megfelelő időzítéséről beszélt a Budapesti Kertbarát Szövetség tavaszváró Nyitnikék rendezvényén Zatykó Lajos nemesítő.

Zatykó Lajos arra figyelmeztet, hogy inkább későn palántázzunk, mint túl korán
Fotó: Horváth Csilla
Ez az az időszak, amikor megalapozhatjuk a jó termést, hangsúlyozta az előadó. A sikerhez arra kell ügyelnünk, hogy a növények számára alapvetően fontos négy tényező,

a fény, a víz, a hőmérséklet és a tápanyagok arányosan álljanak rendelkezésre.

Vagyis ha nincs elég fény, ami a leggyakoribb az otthoni palántanevelésnél, akkor nem szabad sok tápanyagot és vizet adni a növénykéknek. Ugyancsak hiába a tápoldatozás, ha kiültetéskor túl hideg van, akkor csak sínylődik a növény és kárba megy a kijuttatott tápanyag.

Mielőtt elvetnénk a magokat, érdemes csírázási próbát tartani. A paprika, paradicsom magja három évig tartja meg csírázóképességét, az uborka öt évig, de jó ha ellenőrizzük. Ami rosszul, vontatottan csírázik, abból nem érdemes palántát nevelni. Különösen a melegigényes zöldségfélék (paprika, paradicsom, uborka) magját célszerű előcsíráztatni. A magokat homokkal keverve tartsuk 25-30 °C-on, nedvesen, és akkor vessük el a magokat, ha megpattantak. Ebben az esetben a kelő magokat az előcsíráztatáshoz hasonló körülmények közt tartsuk.

A zsázsamag is gyorsan kel
Fotó: Pixabay
Készen is kaphatók palántaföldek, de mindenképpen ellenőrizzük próbavetéssel, amire a salátamag a legalkalmasabb. Ha túl magas a közeg sótartalma vagy káros anyagok vannak benne, a salátamag rosszul kel ki. Kontrollt is állítsunk be: a kerti föld felső rétegéből vegyünk egy adagot és abba is vessük el a magokat.

A kerti komposzt önmagában túl magas tápanyag-tartalmú közeg, tőzeggel, homokkal, kerti földdel keverve használjuk palántanevelésre.

A vetésidővel szokták elkövetni a legtöbb hibát a kertbarátok, mondta Zatykó Lajos.

Ne azt nézzük, hogy milyen az idő odakint, hanem a naptárat.

A paprikát, paradicsomot május közepén lehet kiültetni, és két hónap alatt lehet fölnevelni a palántát, tehát március közepe előtt ne vessük el a magját. A márciusban kiültethető saláta már egy hónap alatt fölnevelhető.

Inkább később palántázzunk, mint korán, mert akkor kedvezőbb körülmények közt tovább fejlődni a növények. Kiültetéskor azt az ökölszabályt vegyük figyelembe, hogy

a tőtávolság a kifejlett növény átmérőjének a kétharmada legyen.

Ez azért célszerű, mert gyorsabban záródik a sor, kevésbé szárad ki a talaj és a gyomok sem jutnak fényhez.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Allergiásnak is lehet kertje

Akik allergiások, bizonyos pollenek kapcsán úgy érezhetik, hogy házhoz mennek a pofonért, ha kertészkedni kezdenek. Némi tervezéssel azonban lehet olyan kertet kialakítani, ami nem rontja az ott élők egészségi állapotát.

#maradjotthon: csíráztassunk, kertészkedjünk

Ha már az ember egész nap össze van zárva a gyermekével, nyugodtan lehet a hagyományos csíráztatási kísérletet egy kicsit másképp is végezni. Ha nem éppen a tananyaghoz, hanem a tavaszhoz igazodva kísérletezünk, bátran szót ejthetünk másról is, mint sziklevelekről, oxigénről vagy mitokondriumról.

Ez a krumpli kevésbé hizlal

A burgonya az egyik legnépszerűbb élelmiszer Németországban, sok fogyasztó számára azonban túl magas a szénhidráttartalma. A Kaufland áruházak most alternatív termékújdonságot kínálnak a diétázó burgonyakedvelőknek.

Időjárás előrejelzés: ha nincsenek repülők, nincsenek adatok

A légiforgalom leállása miatt egyre kevesebbet tudunk az időjárásról is, a napi 700 000 adat helyett csupán néhány ezer érkezik az időjárás modellezéséhez.

Rekord paprikakivitel a spanyoloknál

Tavaly értékben és mennyiségben is csúcsot döntött a spanyolországi paprikaexport. A korábbi visszaesés után a paprikát exportáló vállalkozások száma is újból gyarapodott: amíg 2016-ban 718 spanyol cég szállított külföldre, egy évre rá 701, 2018-ban pedig csak 650, tavaly azonban a számuk 672-re nőtt.

Mégis utazhatnak idénymunkások Németországba, ezekkel a feltételekkel

Április és május folyamán összesen 40 ezren léphetnek be az országba, csak repülővel érkezhetnek, és szigorú egészségügyi ellenőrzés után azonnal munkába állhatnak ugyan, de a többi dolgozótól elszigetelve kell őket elszállásolni és két hétig nem hagyhatják el a telephelyet.

Helyi virtuális termelői piactér

A koronavírus okozta helyzeteben egyre-másra alakulnak online fogyasztói közösségek, hogy a helyben megtermelt javak, helyben el is fogyjanak. Ilyen a mindössze egy hete alakult Tárnoki virtuális piactér. „A csoportban szeretnénk lehetőséget nyújtani a helyi kistermelőknek termékeik népszerűsítésére és a tárnokiaknak, hogy jó minőségű, házi termékeket vásároljanak.” – áll a csoport névjegyében.

Konzervadomány a mindennapok hőseinek

A jelenlegi rendkívüli helyzetben az orvosok és nővérek az ország hősei, akik minden nap saját és családjuk egészségét kockáztatva indulnak el dolgozni. A Bonduelle zöldségkonzerveket ajánlott fel a véget nem érő feladatok miatt kimerült egészségügyi dolgozóknak.

Fagyhelyzet a gyümölcsösökben

Március 23. és 26. közötti éjszakákon nem a klasszikus tavaszi kisugárzásos fagyokkal volt dolgunk, hanem szállított faggyal álltunk szemben: olyan hideg légtömeg tört be Magyarország területére, mely nagyon erős széllel komoly lehűlést eredményezett. A gyümölcsösökben tapasztalható következményeket Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke foglalta össze a szervezet holnapján.

Éledezik a kínai almapiac a koronavírus-járvány után

A koronavírus-fertőzés következtében 30 százalékkal apadt a kínai almaforgalom az utóbbi két hónapban. A piaci árak pedig annak ellenére csökkennek, hogy a nagy almatermesztő körzetben, Sanhsziban már emelkednek a termelői árak.