Back to top

A koronavírus első gazdasági „áldozatai” a kisebb vállalkozások

A személyes, családi tragédiák árnyékában nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a mostani koronavírus járvány hosszú távú gazdasági következményekkel is járhat. Kínában a kis- és középvállalkozások már most a fennmaradásért küzdenek.

Az elmúlt hetekben a hírfolyamok vezető szereplője a koronavírus, melyről – sok hiteles tudósítás mellett – számos tévhit is terjeng.

A téma kellően nyomasztó, így aki gyorsan képbe akar kerülni, hogy mivel is állunk szemben, ám nem szeretne egyik pánikból a másikba esni, annak ajánljuk figyelmébe Simanovszky Zoltán, azaz a Zállatorvos összefoglalóját, aki már az alábbi videó elején leszögezi, hogy nem „a koronavírusról”, hanem egy koronavírusról van szó a sok közül, melynek hivatalos neve COVID-19.

Koronavírus (COVID-19) összefoglaló, mert még tutira nem unod...

Simanovszky Zoltán is felveti videójában, hogy bár súlyosabb a helyzet egy sima influenzajárványnál, nem túlzás-e karanténok kialakítása, teljes városok, országrészek lezárása.

A vírus megfékezésének célja elsősorban természetesen az emberi élet védelme, ám a világjárvány megelőzése azért is prioritás, mert a kereskedelem és a termelés akadozása nem csak ellátási gondokhoz vezethet, de sokak megélhetését is veszélyezteti.

A Reuters híradása szerint:

Kínában a kis- és középvállalkozások már most komoly problémákkal állnak szemben. Az ellátási lánc minden szintjén jelentkeznek a gondok.

Nem jutnak elég, vagy megfelelő minőségű nyersanyaghoz, a lánc közvetlen kapcsolatban álló szereplői között fizetési gondok léptek fel, melyek már befolyásolják a cégek működését. Sok kínai kkv nem képes teljesíteni vállalásait, nem tudják leszállítani időben a termékeket,

míg más cégek azzal szembesülnek, hogy sorra mondják le partnereik a megrendeléseiket.

A kínai kereskedelmi minisztérium felmérése szerint a 7000 külkereskedelemben érdekelt cég több mint 90 százalékát érintik a kitörés miatt fellépő munkaerő, logisztikai és finanszírozási nehézségek.

Li Xingqian, a minisztérium külkereskedelmi osztályának igazgatója szerint ezeknek a vállalkozásoknak azonnali exporthitel-biztosítást kell nyújtani, különben a lemondott, késleltetett megrendelések ellehetetlenítik a cégeket.

Li továbbá hozzátette, hogy a minisztérium a kezdeti támogatáson túl, a jövőben további anyagi segítségnyújtást is tervez, hogy enyhítsék a bajba jutott vállalkozások problémáit, de ezen terveiket már nem részletezte.

A kínai vezetés a kezdeti nehézségek ellenére úgy gondolja, hogy a koronavírus kitörésének az ellátási láncokra és az ipari termelésre gyakorolt hatása átmeneti. Zong Changqing a minisztérium külföldi befektetési osztályának igazgatója elmondta:

– A külföldi cégek jellemzően folytatják beruházásaikat a térségben, a termelés pedig a vírus visszaszorítása után gyorsan helyre fog állni.

Kína meg fogja őrizni globális helyét az ellátási láncban és az ipari termelésben egyaránt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/esmmagazine.com/Reuters

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növénybazárból nyári bevétel

Sok hazai egynyári- és balkonnövény-termesztő kertészet szembesül a nyári bevételhiánnyal. A tavaszi értékesítési idény egyre hamarabb fejeződik be, sokak szerint a kereslet egyik napról a másikra hagy alább, és az őszi értékesítés is visszafogottabb. Lenne rá megoldás, hogy nyáron is bevételhez juthassanak a termelők.

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Gyógynövények állatnak és embernek - Megelőzésre és terápiára is

A vadon élő állatok szinte ösztönösen tudják, hogy melyik növényt fogyasszák el szükség esetén. A növényevők könnyű helyzetben vannak, hiszen legelés közben válogathatnak a réten, de sok húsevő faj is növényeket fogyaszt, ha baja van – gondoljunk a macskákra, amikor füvet esznek.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Nem csak vakarózásra használják a fiatal üszők a keféket

A tejelő szarvasmarhák természetes ösztöne, hogy tisztogatják magukat és vakaróznak. Ha lehetőségük van rá, kortól függetlenül az összes jószág előszeretettel használja napi szinten az automata keféket. A Journal of Dairy Science tudományos lapban megjelent kutatás azonban elsőként jellemzi a nem motoros kefék használatát az elválasztott tejelő üszők körében.

Lazítson le egy naranccsal

A narancs gazdag C-vitaminban, rostban és olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a stresszoldásban.

A mindennapi étrendtervezés titka

Ön elég zöldséget eszik? Tudja, hogy a szervezetének mennyi zöldségre van szüksége naponta?

Tüske nélkül - A szeder a kertünkben

Hazánkban is őshonos növény a szeder, szúrós, vékony indái belekapaszkodnak az erdőjárók ruhájába, nyár végén viszont cserébe elszopogathatjuk nedvdús, kissé fanyar gyümölcsét. Nemesített változatai sokkal erősebb növekedésű és tüske nélküli fajták, a gyümölcsük sokszorosan nagyobb, mint az erdei szederé, és az ízük is sokkal kellemesebb.

A jövőben megduplázódhat a tengeri élelmiszer fogyasztásunk

Egy új kutatás szerint 2050-re a világ lakossága kétszer annyi tengeri élelmiszert fog fogyasztani, mint jelenleg. A halak, puhatestűek vagy rákok iránti megnövekedett kereslet ellenére a fenntartható halászat felé való fordulás segíthet az alultápláltság kezelésében és az emberiség környezeti lábnyomának csökkentésében.

Múlt, jelen és jövő OMÉK 2021.

Az ország legnagyobb termelői piacán egy gombostűt nem lehetett leejteni, akkora volt a tolongás. Ami persze nem csoda, hisz finomabbnál finomabb élelmiszereket hoztak a kiállítók a standokra, a gyerekek megcsodálhatták őshonos haszonállatainkat, a felnőtteknek pedig egyebek mellett szemináriumokat tartottak borról, sörről, pezsgőről… Mindez pedig mosolyt csalt az emberek arcára.