Back to top

Mentsük meg az európai állattenyésztést!

A COVID-19 járvány kitörése és terjedése, valamint az azt követő, a megakadályozására a különböző kormányok által hozott intézkedések a kontinens legtöbb vendéglátó helyének hirtelen bezárását eredményezték. Ez viszont jelentős hatást gyakorolt e szolgáltatások beszálllítóira a mezőgazdasági szektorban.

Az Európai Bizottság székháza
Fotó: europa.eu
A Copa és a Cogeca adatokat gyűjtött tagjaitól, amelyek azt mutatják, hogy a COVID-19 válság milyen hatással van a tej-, marha-, juh- és kecskeágazatra.

Ezen információk alapján számos levelet küldtek az Európai Bizottságnak, amelyben konkrét intézkedések bevezetésére szólítottak fel, és hangsúlyozták, hogy azokat a KAP költségvetésén kívül kell finanszírozni.

Pekka Pesonen, a Copa & Cogeca főtitkára kijelentette:

„Csalódottak vagyunk, hogy a Mezőgazdasági Különbizottság tegnapi ülésén nem született döntés a mezőgazdasági ágazat támogatásáról.

Ezekben a mindannyiunk számára megpróbáltatásokkal teli időszakban, a mezőgazdasági ágazat minden EU-polgár számára biztosítja a biztonságos élelmiszert. Ugyanakkor az ágazat jelenleg példa nélküli körülményekkel néz szembe a mezőgazdaságon kívüli tényezők miatt.

Miközben elismerjük az Európai Bizottság és a tagállamok arra irányuló erőfeszítéseit, hogy biztosítsák a belső piac zökkenőmentes működését, megismételjük, hogy az állattenyésztési ágazatban további célzott piaci intézkedések szükségesek, ideértve a KAP költségvetésén kívül finanszírozott kivételes intézkedéseket is.”

Tejágazat - Jelenleg nagyon negatív a hangulat a tejpiacon, ahol az árak egy olyan évszakban csökkennek, amely csúcsidőszaknak számít. Számos tejtermék ára drámai módon csökkent, a tejpor ára például hirtelen az intervenciós szintre esett. Ez is hatalmas nyomást gyakorol a mezőgazdasági árakra.

A sajt, a vaj raktározható
Fotó: pixabay.com
Thierry Roquefeuil, a Copa & Cogeca tej- és tejtermékügyi munkacsoportjának elnöke rámutatott: „Nem engedhetjük meg, hogy az EU tejpiaca tovább romoljon. A tejtermelők és szövetkezeteik nem sokkal az előző válság után nem tudják elviselni egy újabb válság következményeit, nem hagyhatják őket egyedül. Az Európai Bizottság és a tagállamok felelőssége most cselekedni. A Copa & Cogeca felszólít, hogy még kellő időben indítsák be a szükséges intézkedéseket, egyebek mellett kezdjék meg az összes tejtermék magánraktározását is.

A tejpor, az összes sajt-, és vajfajta magántárolásának biztosítása, ideértve a bivalytej és/vagy a bivalytúró fagyasztott tárolását, jótékony hatással lenne az egész évi élelmezésbiztonságra. Fontos továbbá annak felmérése, hogy az iskolák bezárása milyen hatással volt arra, hogy a gyerekek megkapják a tej és tejtermékeket, és el kell kerülni a versenyjogi szabályokból eredő szükségtelen korlátozásokat ebben a vis maior helyzetben.”

Marhahús - Az európai marha- és borjúhúságazatot ugyancsak súlyosan sújtja a COVID-19 válság. Az élelmezési és vendéglátóipari csatornák elvesztésével az EU magas minőségű tőkehúskészletei, beleértve a borjúhúst is, elveszítették piacaikat és súlyos keresletcsökkenést tapasztaltak. Ez a költségek növekedéséhez és az árakban is elkerülhetetlen káros következményekhez vezetett.

Szarvasmarha hasított test
Fotó: Wikimedia Commons
Jean-Pierre Fleury, a Copa & Cogeca marha- és borjúhús munkacsoportjának elnöke rámutatott, hogy „A marha- és borjúhúságazat jelenleg a koronavírus járvány miatt rendkívüli körülményekkel néz szembe. A minőségi hús a teljes hasított test mennyiség 30%-át teszi ki, ezek az EU speciális állományaiból származó hasított testek. Ezen rendkívüli nehézségek ellenére olcsó marhahúst továbbra is importálnak a Mercosur országokból. A Copa & Cogeca szerint a rendkívüli körülmények kivételes intézkedéseket igényelnek. Ezért felhívjuk az Európai Bizottságot, hogy haladéktalanul döntsön a célzottabb kvótakezelésről. A minőségi tőkehús EU-behozatalát szankciók nélkül is fel lehet függeszteni.

Ezenkívül meg kell vizsgálni olyan piaci intézkedések aktiválását, mint a magánraktározási támogatást az egyes minőségi marha- és borjúhúsra vonatkozóan, valamint a KPSZ-rendelet által engedélyezett kivételes intézkedéseket. A következő mezőgazdasági miniszteri tanácsülésen pedig dönteni kell. Ez sürgős.”

Vágásra érett bárányok
Fotó: Csatlós Norbert
Juh és kecske - A juh- és kecskehús mindig szezonális termék volt, ünnepi alkalmakkor fogyasztják. Sajnos a COVID-19 kitörése a fogyasztást súlyosan akadályozza. Az árak csökkenő tendenciát mutatnak abban az időben, amikor általában emelkedni szoktak. Ugyancsak jelentős nehézségek vannak a juh- és kecsketej-ágazatban egy olyan évszakban, amikor a juh- és kecsketej termelése növekszik.

Michèle Boudoin, a Copa & Cogeca juhügyi munkacsoportjának elnöke körvonalazta a nehéz helyzetet, kijelentve, hogy „Közeledik a húsvéti időszak, a koronavírus járvány miatt bezárták a szállodákat, illetve vendéglátóhelyeket. Ezt követően súlyos hatást tapasztalunk a juh-, kecske- és tejfogyasztásra.

At állattenyésztők segélykiáltása
Fotó: copa-cogeca.eu
A termelés szezonális jellege pedig azt jelenti, hogy nem lehet az év egy másik időszakára áttenni. Ugyanakkor az importált termékek beérkeznek az EU közös piacára abban az egyetlen időszakban is, amikor a piac bevételt hozhat a juh- és kecsketermelők számára.

A Copa & Cogeca ezért azonnali intézkedéseket kér az ágazat nehézségeinek enyhítésére. Felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg a kvótamenedzsmentet, vizsgálja meg a juh- és kecskehús magánraktározásának aktiválását, fontolja meg, hogy rendkívüli intézkedéseket vezet be a költségek fedezésére, amennyiben az állatokat a gazdaságban tovább tartják, és hozzon létre magántulajdonú raktározási rendszert a juh- és kecskesajt, túró és tejpor tárolására. Meg kell vizsgálni a KAP rugalmasságát (a termelékenységi ráta és az állatállomány sűrűsége tekintetében).

Az EU kiskereskedelmi ágazatát ösztönözni kell az EU-ban termelt bárány- és kecskehús népszerűsítésére, hogy támogassa az EU juh- és kecskeágazatát a nehéz időkben.”

A Copa és Cogeca őszintén remélik, hogy az Európai Bizottság - a tagállamok támogatásával - komolyan megfontolja a szükséges intézkedéseket ezen magas színvonalú európai állattenyésztési ágazatok védelme érdekében.

Forrás: 
Copa & Cogeca Press Service

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Örökzöldek díszfaiskolai termesztése

Az őshonos hazai flóra viszonylag szegény tű- és lomblevelű örökzöldekben, miközben az egész évben díszítő fajok iránt nagy a fogyasztói igény. Ahhoz azonban, hogy ezek a gyakran különleges kinézetű növények a kertek tartós díszei legyenek, a beültetendő terület adottságainak megfelelő fajtákat kell választani.

Kevesebb burgonyára lesz szükség a jövőben?

Korlátozni kell a feldolgozásra szánt burgonya termesztési területét a jövőben, vagy új piacokat kell keresni az EU Copa-Cogeca szervezetének szakértői szerint.

Nyilatkozatban foglaltak állást az új közös agrárpolitikáról közép-kelet-európai agrárszervezetek

A visegrádi országok agrárkamarái – köztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara –, a Cseh Mezőgazdasági Szövetség, valamint a Román Szövetség a Mezőgazdaságért és az Együttműködésért közös nyilatkozatban fogalmazták meg az új Közös Agrárpolitikával kapcsolatos elvárásaikat, javaslataikat.

Ellenőrzi a Nébih a biomassza-termelőket

2020 szeptemberétől folyamatosan ellenőrzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a termesztett biomasszára vonatkozóan kiállított igazolásokat. A célirányos vizsgálatok során – a Magyar Államkincstár által szolgáltatott adatokat alapul véve – a biomassza igazolások adattartalmának megfelelőségét és valóságtartalmát egyaránt vizsgálják a hivatal szakemberei.

Nyár eleji szintjét sem érte el a GKI konjunktúraindexe

A GKI konjunktúraindexe novemberben nagyot esett, a nyár eleji szintje alá csökkent, ami az üzleti várakozások zuhanásának következménye - közölte a GKI Gazdaságkutató az MTI-vel.

Konyhai bakik a tudósok szemével

Egy sor konyhai bakira hívják fel a figyelmet a precíz német higiéniai szakemberek és tudósok, amit főzősműsorok elemzése alapján tárnak elénk.

Szalmán érlelt gyümölcsök - mediterrán különlegességek

A szalmabor itthon is ismert, főként olasz és spanyol borkülönlegesség, viszont a pár éve földrajzi eredetvédelmet nyert Melannurca Campana almáról kevesen hallhattak. Mindkét termék jellegzetessége, hogy a leszedett szőlőt, illetve almát szalmaágyon vagy más tiszta anyagon kiterítve tovább érlelik.

Egészséges, környezetkímélő, de még Amerikában sem fogy eléggé

Egy felmérést követően kiderült, hogy az amerikai polgárok nem fogyasztanak kellő mennyiségű halat, emiatt az egészségre való jótékony hatásait sem tapasztalhatják meg. A halban található tápanyagok biztosítják a szív és az agy erőteljes, hatékony működését. Ám az amerikaiak kevesebb, mint 11 kilogramm halat fogyasztanak évente, közölték a szakértők.

Kulináris élmény, egyenesen az erdőből

Hamarosan országos hálózatú áruházláncban is elérhetők lesznek a VADEX Zrt. vadfeldolgozójából származó termékek.

Csomagolóanyag kukoricából

Műanyagot helyettesítő anyag kifejlesztésén dolgoznak lengyel kutatók, amelynek fő összetevője a kukorica, és a kifejlesztett biopolimer egy év alatt teljesen lebomlik.