0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 8.

Méregerős, és kétszer csíp…

Egyes chili fajták olyan magas hatóanyag-tartalommal rendelkeznek, hogy ha a velük való munka során nem mosunk kezet, és a szemünkbe nyúlunk, örökre megvakulhatunk. Szerencsére a legtöbb chili nem ennyire veszélyes, de érdemes betartani a szabályt: ne érjünk a szemünkhöz és a paprika porát ne lélegezzük be. Aki nem szereti a csípős ételeket, dísznövényként is tarthatja e szép, színes paprikafajtákat.

Sok fűszer gyógynövény is: a chili is

A chili fajták csípősségét a kapszaicin adja, mely vegyület számos gyógyhatással rendelkezik. Képes gátolni a zsírsejtek növekedését, serkenti az emésztést és a vérkeringést. Antibakteriális hatása miatt tisztítja a felső légutakat. Fogyasztása során a gyomrot olyan váladék elválasztására készteti, mely a gyomor nyálkahártyájának védelmet nyújt az irritáló anyagok ellen, így csökkenti a gyomorfekély kialakulásának esélyét – tehát pont ellentétes hatású, mint gondolnánk, azaz hogy az erőssége megterheli a gyomrot. Külsőleg fájdalomcsillapító hatású, használható reumás panaszok enyhítésére, de hatásos lehet fogfájás tüneti kezelésére is. A kapszaicin hatóanyag ingerli a szájban lévő fájdalomérző idegvégződéseket.

Sokan nem tudják, hogy ha a túl csípős falat miatti fájdalmat enyhíteni szeretnénk a szánkban, azt vízzel feleslegesen próbáljuk, ám a kapszaicin alkoholban oldódik, tehát egy kis pálinkával eredményesebbek lehetünk.

Érdekes vizsgálati eredmény e paprikákról, hogy azokban az országokban, ahol használatuk mindennapos, a helyi konyha alapfűszerei közé tartoznak, (Mexikó, India stb.) ott többféle daganatos betegség is ritkábban fordul elő.

Mérhetően ütős

A Scoville skála Wilbur Scoville-ről kapta a nevét, mely mértékegység-rendszert 1912-ben alkották meg, és arra szolgál, hogy meghatározzák a segítségével a paprika csípősségét. A skála nullánál kezdődik, a másik szélsőérték 16 millió, de ez már a tiszta kapszaicin, amitől azért igen távol állnak még a legerősebb chili paprikák is. A nulla egységű paprikák közé tartozik például a zöldpaprika, vagy éppen a kaliforniai paprika, tehát a teljesen csípősségmentesek.

A Scoville teszt lényege, hogy a vizsgált paprikából oldatot készítenek, amit addig hígítanak cukros vízzel, amíg a csípős ízt érezni lehet.

A csípőséget tehát a hígítás mértéke határozza meg. A Habanero chilifajta esetében, ami akár 350 000 SHU (Scoville egység) értékű kivonatot is produkálhat, több mint 350 000-szeresére kell hígítani ahhoz, hogy ne lehessen érezni erejét. A legerősebb paprikánk a Magyarországon gyakran termesztett csípős fajták közül úgy 8000 SHU értékű, az enyhén csípősek pedig 500-1000 SHU értékűek lehetnek. A thai chili több mint 100 000 SHU-s, a Red Savina pedig több mint 580 000 SHU csípősségű. Jelenleg a világ egyik legerősebb chilije a Naga Jolokia, ami akár 1 000 000 SHU erősséget is elérhet.

Dísznövénynek is kiváló

A chilik termesztése semmivel sem nehezebb más, nálunk ismertebb paprikák tartásánál. Tarthatjuk cserépben is, bár szabadföldben jobban nő. Kiültetési időpontja későbbi más paprikákhoz viszonyítva, mert érzékenyek a késő tavaszi éjszakai lehűlésekre. A chili magoknak 20 °C-ra van szükségük a csírázáshoz, a termés éréséhez pedig 30 foknak, vagy még annál is melegebbnek kell lennie. Az éjszakai hőmérsékletnek nem szabad rendszeresen 15 °C alá esnie. A chiliknek gyenge száraik vannak. Szinte egyetlen kártevői hazánkban a fonálférgek, megjelenésük tünete, hogy elhervasztják a növényt, ami minden látható ok nélkül elpusztul.

Amennyiben chili port, vagy őrölt chilit szeretnénk készíteni a saját termésünkből, akkor jó, ha a növényen hagyjuk őket, amíg összezsugorodnak és megszáradnak. A friss fogyasztásra szánt terméseket akkor vágjuk le a növényről, amíg még fényesek és húsosak. A leszedett termés egy hétig tartható el a hűtőben, zárt zacskóban.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu