Back to top

Új viaszos pajzstetű károsítja az olasz gyümölcsösöket

Számos kártevő ízeltlábú terjed a klímaváltozás és az emberi tevékenység hatására Európában, köztük olyan nehezen leküzdhető kártevők is, mint a viaszos pajzstetvek. Olaszországban már őszibarack-kártevőként tartják számon a Comstock viaszos pajzstetűt (Pseudococcus comstocki).

A faj Kelet-Ázsiából származik, de mára elterjedt Ázsiában, nemrégiben találták meg Törökországban. A 2000-es évek elején jelent meg Észak-Amerikában és napjainkra eljutott Dél-Amerikába is.

Fotó: L Informatore Agrario
Európában 2004-ben jelentették a megjelenését dísznövényeken Olaszország Veneto tartományában és Franciaországban.

Néhány évvel később bukkant fel veronai barackosokban, almaültetvényben Emilia-Romagnában, Franciaországban, és kicsit később Svájcban és Ausztriában. Legutóbb körte- és őszibarack-ültetvényekben találták meg Emilia-Romagnában. Két éve szőlőben is többfelé okozott érzékelhető kárt Olaszországban, írja a L`Informatore Agrario szaklap.

A Comstock viaszos pajzstetű elsősorban a díszfák kártevője, a Catalpa és a Morus fajokat részesíti előnyben, de összesen 47 növénycsalád tagjain jelent meg.

Fotó: L Informatore Agrario
Olaszországban az utóbbi években olyan gazdaságilag jelentős kultúrákban károsított, mint az említett őszibarack, alma, körte és néhol a szilva.

Nősténye lapított ovális alakú, színe a sárga-narancssárgától a halvány vörösesbarnáig változik, de a testét fedő viaszbevonattól fehéresnek látszik. A kifejlett pajzstetű 2,5-5 mm hosszú, a testét 17 pár oldalt elhelyezkedő viaszszál díszíti, melyek közül kettő láthatóan hosszabb a többinél, eléri a testhossz harmadát.

A hímek sokkal nehezebben észlelhetők szabad szemmel, ugyanis csak egy milliméter hosszúak, barnásvörös, lapított testük és szinte erezet nélküli szárnyuk van. Két farokszáluk majdnem olyan hosszú, mint a testük.

Fotó: L Informatore Agrario
Tojásai fénylő narancssárga-sárga színűek, hosszúkásak, és viasszal fedett csomókban találhatók a kéregrepedésekben, metszési sebek közelében és olykor a gyümölcs csészemélyedésében.

Ezek a tojáscsomók akár 200 petéből is állhatnak. Egy nőstény körülbelül 500 petét rak le. A hím és a nőstény lárvák alig különböztethetők meg egymástól, később azonban elválik a fejlődésük.

Emilia-Romagna éghajlati körülményei közt három nemzedéke van egy évben.

A Comstock viaszos pajzstetű által okozott kár elsősorban az erős mézharmatképződésből ered: a gyümölcsöt borító mézharmat rontja az áruminőséget és lehetetlenné teszi az exportot.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/L'Informatore Agrario

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

Pizza helyett pirog. A római iskolák ukrán menüt vezetnek be a menzákon

A római állami iskolákban ukrán ételeket is felszolgálnak. Ezzel részben a háború elől menekülő gyerekek beilleszkedését könnyítik meg, másrészt az olasz fiatalok megismerkedhetnek a számukra ismeretlen ukrán konyhával.

A héten 109 településen irtják a szúnyogokat

A héten a tervek szerint 13 megye 109 településen irtják a szúnyogokat - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

Mitől bűzlik a fokhagyma-piac?

Brüsszelig mennek a spanyol fokhagyma-ágazat képviselői. Szerintük ugyanis a Kínából kvótán kívül és igen alacsony importvámokkal behozott fagyasztott fokhagymát valójában friss áruként adják el, és ezzel tönkreteszik az európai termelők piacát.

Egyre több ukrán gabona utazik keresztül Magyarországon

A többszörösére növekedett áprilisban a Rail Cargo Logistics - Hungaria szervezésében vasúton továbbított ukrán gabona magyarországi tranzitforgalma az elmúlt év azonos időszakához képest - tájékoztatott a vállalat szerdán.

Rómában vaddisznóveszély miatt készültség lépett életbe

A vaddisznóvadászat engedélyezését sem zárta ki Andrea Costa egészségügyi államtitkár, miután az olasz főváros északi kerületeit vörös, vagyis veszélyes zónának nyilvánították az utcákba, parkokba beköltöző vadállatok miatt, melyek a sertéspestist is terjeszthetik.

Tavaszi kártevők az almafákon

A mérsékelt égöv egyik legjelentősebb gyümölcsfaja az alma. Számos kártevője már kora tavasztól károsít. Áprilisban a kedvező időjárás hatására, nemcsak a gyümölcsfák, hanem azok kártevői is gyors fejlődésnek indulnak. A gyümölcsöskertekben ilyentájt megkezdődnek az éves növényvédelmi munkák.

A Varroa atka elleni hatóanyagok áttekintése

Amikor évekkel ezelőtt az első cikkem témáján gondolkodtam, azt biztosan tudtam, hogy miről nem szeretnék írni. Ez pontosan az atka elleni védekezés volt. Az oka egyszerű: nincs megálmodott technológiám, nem ragaszkodom bizonyos hatóanyagokhoz tűzön-vízen át. Próbáltam mindig a számomra legmegfelelőbb védekezési módot kiválasztani. Az élősködő elleni szerek kiválasztása nem egyszerű feladat.

Háromdimenziós nyomtatóval készítettek tiramisut Olaszországban

Háromdimenziós nyomtatóval készítettek tiramisut az olaszországi Villorba egy szakiskolájában.