0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Új viaszos pajzstetű károsítja az olasz gyümölcsösöket

Számos kártevő ízeltlábú terjed a klímaváltozás és az emberi tevékenység hatására Európában, köztük olyan nehezen leküzdhető kártevők is, mint a viaszos pajzstetvek. Olaszországban már őszibarack-kártevőként tartják számon a Comstock viaszos pajzstetűt (Pseudococcus comstocki).

A faj Kelet-Ázsiából származik, de mára elterjedt Ázsiában, nemrégiben találták meg Törökországban. A 2000-es évek elején jelent meg Észak-Amerikában és napjainkra eljutott Dél-Amerikába is.

Európában 2004-ben jelentették a megjelenését dísznövényeken Olaszország Veneto tartományában és Franciaországban.

Néhány évvel később bukkant fel veronai barackosokban, almaültetvényben Emilia-Romagnában, Franciaországban, és kicsit később Svájcban és Ausztriában. Legutóbb körte- és őszibarack-ültetvényekben találták meg Emilia-Romagnában. Két éve szőlőben is többfelé okozott érzékelhető kárt Olaszországban, írja a L`Informatore Agrario szaklap.

A Comstock viaszos pajzstetű elsősorban a díszfák kártevője, a Catalpa és a Morus fajokat részesíti előnyben, de összesen 47 növénycsalád tagjain jelent meg.

Olaszországban az utóbbi években olyan gazdaságilag jelentős kultúrákban károsított, mint az említett őszibarack, alma, körte és néhol a szilva.

Nősténye lapított ovális alakú, színe a sárga-narancssárgától a halvány vörösesbarnáig változik, de a testét fedő viaszbevonattól fehéresnek látszik. A kifejlett pajzstetű 2,5-5 mm hosszú, a testét 17 pár oldalt elhelyezkedő viaszszál díszíti, melyek közül kettő láthatóan hosszabb a többinél, eléri a testhossz harmadát.

A hímek sokkal nehezebben észlelhetők szabad szemmel, ugyanis csak egy milliméter hosszúak, barnásvörös, lapított testük és szinte erezet nélküli szárnyuk van. Két farokszáluk majdnem olyan hosszú, mint a testük.

Tojásai fénylő narancssárga-sárga színűek, hosszúkásak, és viasszal fedett csomókban találhatók a kéregrepedésekben, metszési sebek közelében és olykor a gyümölcs csészemélyedésében.

Ezek a tojáscsomók akár 200 petéből is állhatnak. Egy nőstény körülbelül 500 petét rak le. A hím és a nőstény lárvák alig különböztethetők meg egymástól, később azonban elválik a fejlődésük.

Emilia-Romagna éghajlati körülményei közt három nemzedéke van egy évben.

A Comstock viaszos pajzstetű által okozott kár elsősorban az erős mézharmatképződésből ered: a gyümölcsöt borító mézharmat rontja az áruminőséget és lehetetlenné teszi az exportot.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/L'Informatore Agrario