Back to top

Otthonos teraszok

Ahogy a terasz összeköti a házat a kerttel, úgy az erkély is hidat képez a benti és a kinti világ között, sőt, szűkebb értelemben az ablakpárkányoknak is lehet ilyen szerepe. A teljes harmónia a kint és a bent találkozása, amelyek egymásba olvadva folytatódnak mindkét irányban. Ezért érdemes minden helyet kihasználni és növényekkel, hangulatos dekorációkkal otthonossá tenni akár a pici balkont is.

A legtöbb ember, mint ahogy én is, szereti mindig az adott évszak hangulatát viszontlátni az ablakokban, a teraszon. Késő ősztől kora tavaszig, a természet szunnyadása alatt a tőle kapott kincsekkel, megszárított termésekkel, virágokkal várjuk az ébredés utáni újbóli találkozást.

Amikor aztán szárba szökken az élet, és a levegő is kellemesen átmelegszik, az ember mind többet tartózkodik a teraszon, az erkélyen vagy a nyári konyhában, sokszor tárjuk szélesre napközben az ablakokat.

Legyen szó nagyobb teraszról, vagy csak kisebb erkélyről, az esztétika és a funkció összehangolásával sajátos zöld szoba szerepét képes betölteni. A szoba viszont zölddé az élő növényektől lesz. A legszebb dekoráció az élet, növények formájában.

Teraszdekorációkká válhatnak például a lakásból kihozott szobanövények, amelyek nyáron át üde zöldjükkel hálálják meg a kinti létet.

Ilyenkor megtölthetjük kedvenc fémből, fából, fonott anyagból vagy kőből készült virágtartóinkat, a virágukat folyamatosan ontó egynyári virágok színpompás palettájából választva. Ékes színfoltként viríthatnak a kávézóasztal közepén, szekrénykéről leomolva, függőkosárban a gerendáról lelógatva, támasztékkal a falon futva.

Érdemes minden helyet a lehető legjobban kihasználni, a fényviszonyoknak megfelelő növényekkel benépesíteni a terasz- vagy erkélybéli környezetünket, kellemesebbé téve az ott tartózkodást.

És persze nem felejtkezünk el a folyamatos öntözésről és tápanyag-utánpótlásról a bőséges virághozam érdekében.

Mi kerüljön a cserépbe, a ládába?

• Gyümölcsfák – alma, cseresznye, körte: oszlopos változatban, amik méretüknél fogva teljesen jól nevelhetők nagyobb télálló cserepekben a teraszon vagy az erkélyen.

• Törzses bogyósok – egres, ribizli, fekete berkenye, húsos som: esetükben a cserepet kétszeresen kihasználhatjuk, mert a tövükhöz ültethetünk például alacsonyabb fűszernövényeket.

• Fűszernövények: kakukkfű, borsikafű, majoranna, oregánó, bazsalikom, snidling, petrezselyem, tárkony, menta, koriander.

• Zöldségek-gyümölcsök: szamóca (álló és csüngő), édesburgonya, balkonparadicsom, chili, paprika, saláták, illetve függőleges falfelületek kihasználására bab és borsó.

• Ehető virágok: levendula, körömvirág, bársonyvirág, sarkantyúka, borágó.

Télálló cserepekbe évelő növények, kisebb termetű örökzöldek, vagy akár fácskák is ültethetők, ha megvannak a megfelelő térbeli adottságok.

Mind nagyobb híve vagyok az „ehető-iható kerti helyiségeknek”.

Mit is értek ez alatt? Fűszer- és gyógynövények, oszlopos vagy törpe gyümölcsfák, bogyós cserjék ültetése megvalósítható szintén nagyobb télálló cserepekben, de jól tudnak teljesíteni ezek mellett a különféle zöldségfélék, például a paradicsom és a paprika is. Ezek főleg a jobban benapozott teraszokon, erkélyeken, ablakokban valósíthatók meg.

Nálam az idén került az ablakpárkányra csüngő, folyton termő eper, valamint édesburgonya is, és bizton állíthatom, hogy látványban, hangulatban vetekszenek az egynyári-beültetésekkel.

Úgyhogy bátran lehet az eddig megszokottaktól eltérő, újfajta növények választásával, társításával próbálkozni, kihasználva a növények színei, formái adta kontrasztokban rejlő számtalan dekorációs, hangulatteremtő lehetőséget. És még hasznunkra is lehetnek főzéskor a konyhában.

 

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2020/5-6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

Mikulásvirág: az eltarthatóság a fő cél

A mikulásvirág az egyik legfontosabb szobanövény, bár sokan kifogásolják tartósságát, és ez mindenképpen rontja a megítélését. A nemesítők hosszú ideje dolgoznak azon, hogy a növények eltarthatóságát növeljék, ez azonban komoly kihívások elé állítja a szakembereket.

Ilyen változatosak a díszfüvek

Az utóbbi években feltűnően sok díszfüvet láthatunk a közterületeken. Évelőágyakban használják könnyed ellenpontként, vagy széles, kanyargós sávokban ültetik, melléjük pedig egynyáriak kerülnek. Nemcsak a megjelenésük miatt kedvelik a kertépítők, hanem mert viszonylag egyszerűen fenntarthatók, nem esnek áldozatul a károsítóknak.

Színkavalkád a Gyöngyösi sétányon

A főváros XIII. Kerületi Önkormányzata immár tizennyolcadik alkalommal rendezte meg az egynyári virágok bemutatóját a Gyöngyösi sétányon. A vírusjárvány ellenére idén 60 809 egynyári növényt ültettek ki a kerület közterületeire, ennek harmada a Gyöngyösi sétány 1043 négyzetméterét borítja.

Levendula és jázmin egy bécsi villamosmegállón

Folyamatosan zöldíti az osztrák főváros a villamos- és buszmegállókat, hogy a melegben való várakozás kellemesebben teljen. Egy kísérleti projekt keretében a Parlamenttel szembeni villamosváró most ráadásul díszbe öltözik: virágok kerülnek a hátuljára és a tetejére is

Nem csak az íze miatt értékes egy jó fűszernövény: illatozó kakukkfüvek

Sziklakertbe vagy évelőágyásba is ültethetők a kakukkfüvek, amelyek amellett hogy szépek, jelentős a gyógyhatásuk, és számos étel jellegzetes fűszereként a konyhában is hasznukat vesszük.

Szabadtéri parfümériában jártunk

A Pannonhalmi Főapátság levendula- és gyógynövénykertjében jártunk. Itt több mint 60 ezer tő levendula és több ezer bokor mediterrán fűszernövény - zsálya, kakukkfő, oregánó, rozmaring - ontja az illatát.

Megnyílt az ehető vadnövények parkja

Az németországi Bad Pyrmontban nemrégiben egy ehető vadnövényekkel beültetett park nyílt. A város és az "Ehető Növények Parkja" Alapítvány között együttműködési megállapodás már 2019 szeptemberben létrejött, de a koronavírus járvány miatt a park megnyitására csak a közelmúltban kerülhetett sor.

A közönség is szavazhat a Virágos Magyarországért versenyen

A közönség is szavazhat az idén rendhagyó módon a lakosságnak meghirdetett Virágos Magyarországért verseny közönségdíjas fotóira; a nevezés lezárult - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség hétfőn az MTI-vel.

A beltéri növénydekorációval foglalkozó német cégeket is megviseli a vírushelyzet

A vírushelyzet miatt sok cég bevétele drasztikusan csökken, miközben a növényápolási munkákat sem tudták elvégezni. Hiába növekszik a beltéri zöldfelületek értéke, a koronavírus járvány miatt érdemes újragondolni az iparágat.