Back to top

Nem szedhetnek zöldséget, amíg nincs negatív koronavírus-tesztjük

Bajorországban a tíz főnél több dolgozót foglalkoztató mezőgazdasági üzemekben mostantól a negatív koronavírus-teszt a munkakezdés feltétele – számolt be róla a fruchthandel.de portál. A felbuzdulás oka, hogy július végén egy uborkatermesztő gazdaságról derül ki, hogy korona-gócpont.

Idénymunkások salátát szednek Németorszgában (archív fotó, nem a helyszínen készült)
Idénymunkások salátát szednek Németorszgában (archív fotó, nem a helyszínen készült)
Fotó: Tömpe Anna
Ahogy a tartományi egészségügyi minisztérium közleményére hivatkozó cikkben olvasható, a németországi tartományban minden érintett idénymunkásnak egy

legfeljebb 48 órával korábban készült, német vagy angol nyelvű igazolást kell felmutatnia

arról, hogy negatív lett a koronavírus-tesztje, vagy pedig hozzá kell járulnia, hogy helyben elvégezzék a tesztet. A megfelelő orvosi igazolás elkészültéig az újonnan érkezetteket elkülönítve kell elszállásolni azoktól, akik már az üzemben tartózkodnak és dolgoznak.

Ezenkívül az idénymunkásokat fogadni kívánó üzemek kötelessége, hogy 14 nappal a tervezett munkába állás előtt bejelentsék a helyileg illetékes hatóságoknak az érkező személyek nevét, elszállásolásuk helyét, foglalkoztatásuk jellegét és tervezett időtartamát, valamint a kontakt-információkat, vagyis, hogy kikkel fognak kapcsolatba kerülni. A 14 naposnál rövidebb határidő csak kivételes esetben engedélyezhető.

Aki nem tartja be a teszttel és a bejelentéssel kapcsolatos kötelezettségeit, akár 25 ezer eurós bírsággal is sújtható

– számol be róla a német agrárhírportál.

A tesztelési kötelezettség egyébként csak kiegészíti a július végétől, egy zöldségtermesztő gazdaságban kitört fertőzési hullám okán sorban hozott intézkedéseket. A bajorországi hatóságok is sorban végzik a teszteket, és ellenőrzik a higiéniai előírások betartását, és úgy tűnik, hogy egyelőre elszigetelt eset maradt a mammingi uborkatermesztő gazdaságban felbukkant fertőzési góc.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megfertőződtek az antwerpeni állatkert vízilovai

Koronavírusos az antwerpeni állatkert két vízilova. Az állatok jól vannak, csak az orruk folyik, jelenleg karanténban vannak - írja a BBC hírportálja.

A piac egy külön világ

A kertészkedést soha nem lehet, és nem is szabad abbahagyni – mondja Molnár Zoltán, aki Keszthelyen, a Balaton-part közelében termel csodálatos salátákat, paprikákat és paradicsomokat, és nemcsak családja számára, hanem vásárlóknak is. Utóbbiak többsége a tapolcai piacon veszi tőle a házi zöldségeket.

Spanyolország: kifelé is, befelé is több zöldség-gyümölcs utazott

A legfrissebb statisztika szerint Spanyolország az idén január és szeptember között 9,6 millió tonna friss zöldséget-gyümölcsöt exportált, ami 2,5 százalékos plusz az előző évihez képest. Az import nagyobb mértékben, 6,3 százalékkal nőtt, de még így is csak 2,6 millió tonnát tett ki.

Megállapodtak a miniszterek, cél a műanyagmentes zöldség-gyümölcs csomagolás

Németország tartományi agrárminiszterei egységes irányzatban állapodtak meg: a zöldség-gyümölcs kereskedelemben csökkenteni kell a csomagolási hulladékot, és amennyire csak technológiailag lehetséges, mellőzni kell a műanyagot.

25 éves a Granits Parts

A legnagyobb európai mezőgazdasági gépalkatrész-forgalmazó tulajdonosát és egyben alapítóját, a Fricke Internationalt közel 100 évvel ezelőtt, 1923-ban alapította Dietrich Fricke kovácsmester.

Egymillió fát ültetnek a városokban

A skóciai Glasgow-ban rendezték meg az ENSZ klímacsúcsot (COP26). A németországi faiskolai szövetség (BdB) az alkalom kapcsán országos vészhelyzeti programot írt ki, amelynek keretében egymillió városi fát ültetnek el országszerte.

Ahol a retek lett a fő kultúra

Rövid tenyészidejének köszönhetően a hónapos retket általában a fő kultúrák előtt vagy után vetik a kertészek. Kiss Péterék jászfényszarui kertészetében azonban fő növényként kezelik, a fűtetlen fóliákból és szabadföldről szinte egész évben ellátják vevőiket.

Későbbre halasztották

A Flormart kertészeti kiállítást minden évben megrendezik Olaszországban. A koronavírus-járvány nyomán kialakuló bizonytalanságok miatt a szervezők későbbre halasztották a vásárt.

Kevesebb burgonya termett Európa nagyjainál

Szándékosan visszavettek a termőterületből a nagy északnyugat-európai burgonyatermesztő országokban, ellenben – mivel jobb termést takarítottak be, mint tavaly – a betárolt burgonya mennyisége nem lett arányosan kevesebb.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.