Back to top

Nem szedhetnek zöldséget, amíg nincs negatív koronavírus-tesztjük

Bajorországban a tíz főnél több dolgozót foglalkoztató mezőgazdasági üzemekben mostantól a negatív koronavírus-teszt a munkakezdés feltétele – számolt be róla a fruchthandel.de portál. A felbuzdulás oka, hogy július végén egy uborkatermesztő gazdaságról derül ki, hogy korona-gócpont.

Idénymunkások salátát szednek Németorszgában (archív fotó, nem a helyszínen készült)
Fotó: Tömpe Anna
Ahogy a tartományi egészségügyi minisztérium közleményére hivatkozó cikkben olvasható, a németországi tartományban minden érintett idénymunkásnak egy

legfeljebb 48 órával korábban készült, német vagy angol nyelvű igazolást kell felmutatnia

arról, hogy negatív lett a koronavírus-tesztje, vagy pedig hozzá kell járulnia, hogy helyben elvégezzék a tesztet. A megfelelő orvosi igazolás elkészültéig az újonnan érkezetteket elkülönítve kell elszállásolni azoktól, akik már az üzemben tartózkodnak és dolgoznak.

Ezenkívül az idénymunkásokat fogadni kívánó üzemek kötelessége, hogy 14 nappal a tervezett munkába állás előtt bejelentsék a helyileg illetékes hatóságoknak az érkező személyek nevét, elszállásolásuk helyét, foglalkoztatásuk jellegét és tervezett időtartamát, valamint a kontakt-információkat, vagyis, hogy kikkel fognak kapcsolatba kerülni. A 14 naposnál rövidebb határidő csak kivételes esetben engedélyezhető.

Aki nem tartja be a teszttel és a bejelentéssel kapcsolatos kötelezettségeit, akár 25 ezer eurós bírsággal is sújtható

– számol be róla a német agrárhírportál.

A tesztelési kötelezettség egyébként csak kiegészíti a július végétől, egy zöldségtermesztő gazdaságban kitört fertőzési hullám okán sorban hozott intézkedéseket. A bajorországi hatóságok is sorban végzik a teszteket, és ellenőrzik a higiéniai előírások betartását, és úgy tűnik, hogy egyelőre elszigetelt eset maradt a mammingi uborkatermesztő gazdaságban felbukkant fertőzési góc.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

13 millió euró gyorssegély a fair kereskedelemnek

Segélyalapot hoznak létre Németországban, célja a fejlődő országokban fenntartható gazdálkodást folytató kistermelők támogatása, hogy a koronavírus-válság idején is meg tudják tartani a dolgozóikat.

Bevetik az anyatejet a Covid-19 ellen

A koronavírusfertőzésen átesett szoptatós édesanyák teje olyan antitesteket tartalmaz, amelyek alkalmasak lehetnek a fertőzés elleni védekezésben. Ezt holland orvosok jégkrém formájában képzelik el. Az amszterdami Emma Kinderziekenhuis kórház orvosai arra a következtetésre jutottak, hogy az értékes összetevőkből álló anyatej fogyasztása segít a koronavírus megelőzésében, legyőzésében.

Az agrárhivatás vonzóbbá tétele nemzeti érdek

Nem képzelt, hanem valódi problémával állunk szemben, amikor a fiatal gazdák jövőképét vizsgáljuk. A sikeres generációváltásként is emlegetett folyamatot már nem is óvodás, kisiskolás korban kell elkezdeni, hanem leendő és aktív szülők szemléletformálásánál, állapítja meg Privóczki Zoltán István, a Szent István Egyetem Kaposvári Campusán, a napokban megvédett doktori értekezésében.

Lovastorna versenyek a koronavírus idején

Belépéskor lázmérés, maszk a lelátón, kézfertőtlenítő a műló mellett. Nem egyszerű versenyezni, versenyt szervezni olyankor, amikor ennyire gyorsan változik a világ körülöttünk, sőt, már azt is nehéz megítélni, mi a helyes döntés: versenyezni, vagy inkább otthon maradni.

Csökkent a biogázüzemek száma Németországban

Az elmúlt tíz évben folyamatosan nőtt a biogázüzemek száma, tavaly Németországban volt a legtöbb üzem és így a legnagyobb biogáztermelő-kapacitás a világon. Az elmúlt év végével 9500 üzemet tartottak nyilván az országban, amelyek névleges kapacitása 3810 MW volt.

Időutazás egy élő majorságban

A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely ősszel is szeretné megismertetni a kicsikkel és nagyokkal a régi idők szokásait és a kertművelést, valamint felhívni a figyelmet a felelős állattartásra.

Az együttműködés hatalmas erő - a DélKerTÉSZ jó példa erre

A zöldséghajtatás az egyik legsikeresebb ágazat, köszönhetően a nagyfokú integrációnak is, aminek kiváló példája a 18 éve működő Délalföldi Kertészek Szövetkezete, fogalmazott Nagy István a VII. Zöldséghajtatási napon Szentesen. A FruitVeB és a DélKerTÉSZ közös rendezvényén gratulált a tész elért eredményeihez, és tájékoztatott az ágazat további erősödését szolgáló pályázati lehetőségekről.

Kína megússza a járvány második hullámát?

A kínai hatóságok által közölt adatok szerint a koronavírusjárvány kiindulópontján szinte legyőzték a járványt, kevés megbetegedést jelentenek és drasztikus fellépést. Vajon tényleg túl van Kína a pandémiás időszakon? Kína most nyugodtnak tűnik. Bár itt kezdődött a járvány, hónapok óta naponta csak néhány vagy esetleg tucatnyi új esetet jelentenek hivatalosan.

A kistermelők a járvány hősei

A családi gazdálkodók és a kistermelők az utóbbi hónapok hősei az élelmezésben, mert a korona­vírus-járvány alatt végig a frontvonalban dolgoztak. A nehéz körülmények dacára velük voltak a feldolgozók, a szállítók és a kereskedők is, írja az október 16-i élelmezési világnap alkalmából kiadott közleményében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete.

Egyedi aromájú datolya

Az egyiptomi Saidi datolya aromája azért különleges, mert engedik teljesen beérni a fán. A Gebana cég új, Oázis finomságai márkanéven forgalmazott termékét fenntartható módon, hagyományos és korszerű módszerekkel nevelik, amivel munkahelyeket teremtenek a nők számára.