Back to top

ASP Németországban – a Copa & Cogeca reagálása

Az afrikai sertéspestis németországi megjelenésére reagáltak a mezőgazdasági termelőket és azok szövetkezeteit tömörítő ernyőszervezetek, a Copa és a Cogeca is.

Fotó: pixabay.com
Pekka Pesonen, a Copa & Cogeca főtitkára az eset kapcsán elmondta:

„A fertőzött vaddisznók azonosítása manapság természetesen aggodalomra ad okot az egész európai sertéshús-ágazatban. Ennek ellenére meg kell nyugodnunk. Németország bebizonyította képességét a gyors reagálásra és a hatékony fellépésre, és a Brandenburgi régióban kicsi a sertésállomány.

Az, hogy a belga és a cseh hatóságok a közelmúltban hatékonyan kezelték az ASP-t, azt mutatja, hogy a mezőgazdasági termelői és a hatósági biológiai biztonsági intézkedések hatékonyak az EU-ban.”

Antonio Tavares, a sertéshússal foglalkozó Copa-Cogeca munkacsoport elnöke a következőket kéri:

Szabadon tartott házi sertés
Fotó: Csatlós Norbert
„Az EU üzleti partnerei arányosan reagáljanak erre a bejelentésre. Alapvető fontosságú, hogy elismerjenek az ASP visszaszorítására irányuló minden intézkedést, és megőrizzék az ágazatba vetett bizalmukat.”  Tavares ezután hozzátette:

„Üdvözöljük a Bizottság és a tagállamok azon erőfeszítéseit, amelyek a regionalizációs elvek elismerését szorgalmazzák.

Az európai sertéshúságazat nehéz időszakában elengedhetetlen, hogy az európai és a nemzeti hatóságok hatékony és gyors intézkedéseket hozzanak az ágazat támogatására. Ki kell emelni a Bizottság alapvető intézkedéseit a tudatosság növelésében és a biológiai biztonsági intézkedések előmozdításában.”

Az érdekképviselet hangsúlyozza, hogy tudományos tény, miszerint az ASP csak vaddisznók és házi sertések között terjed, nem fertőz meg sem más állatfajt, sem embereket. Felhívják azonban a figyelmet, hogy tájékoztatni kell a lakosságot, hogy közvetítőként milyen módon segíthetik az ASP terjedését, és hogy ezt hogyan kerülhetik el. A Copa & Cogeca közleménye kiemeli, különösen a vadászoknak lesz kulcsszerepe a betegség megelőzésében és megfékezésében.

Forrás: 
Copa & Cogeca Press Service

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Európai szárazfölditeknősök - Fajok összehasonlítása

A Kistermelők Lapja hasábjain már bemutattuk a görög, mór, szegélyes és a sztyeppi teknősök alapvető igényeit, tartástechnológiáját. Most a fajok közti jellegzetes különbségeket, közös tartásuk lehetőségeit ismertetnénk.

Marhatereléstől a versenyekig - A vadnyugat lova

A vadnyugati életérzés megtestesítője a Quarter Horse (QH) – azaz a negyed mérföldes ló. Nevét a negyed mérföldes lóversenyről kapta, ami nagyon hasonlít az európai galoppversenyekhez, csak ezt a lovak rövidebb távon, körülbelül 400 méteren futják.

Időnként még a kolibrik is megpihennek

Az Andokban néhány madárfaj esténként hibernációhoz hasonló állapotba azaz mély álomba kerül, hogy spóroljon energiájával, ilyenek például a kolibrik is, melyeknek élete felettébb különleges. Ezek a repdeső élőlények még a gerincesek között is híresek gyors anyagcseréjükről és villámgyors életmódjukról, emiatt naponta a saját testtömegüknek megfelelő mennyiségű nektárt fogyasztanak.

Egy kiváló papagájdajka - A nagy sándorpapagáj

A papagájok kézzel nevelése igen nagy odafigyelést és türelmet igényel, mondhatni, a nap 24 órájában leköti a tenyésztőt. Ám az utóbbi években a nagy sándorpa­pagáj ára igencsak lecsökkent, ennek ellenére szívesen tartják a papagájtenyésztők, mert nyugodtan rájuk lehet bízni más rokonfajok tojásait, fiókáit is.

Az ELTE etológusai bizonyították, hogy a macskák is utánozzák az embereket

Az etológiában jól ismert a Tedd azt, amit én! (Do as I Do, DAID) metódus, amely az állatok utánzásos tanulását vizsgálja. Az eleinte csak emberszabású főemlősök ez irányú képességeinek felmérésére hivatott módszert a 2000-es évek közepén az ELTE Etológia tanszékén alkalmazták elsőként kutyákon is.

Az egyetlen őshonos magyar nyúlfajta

Az egyetlen őshonos nyúlfajtánk, a magyar óriásnyúl kialakításának históriája több mint 100 évre nyúlik vissza. Szerepe elsősorban gazdasági haszonnyúlként jelentős. Bátran ajánlható a családi önellátó gazdaságoknak, akik ezzel a fajtával indíthatják a nyúltenyésztést. A magyar óriásnyúl fajtát 1994-ben őshonossá, majd 2004-ben nemzeti kinccsé nyilvánították.

Csontos Péter: Gerinctúra

"Hatéves korom óta van saját fényképezőgépem. Az NDK-s kitekerhető optikájú Pouva Starttal kezdődött a fotós pályafutásom, mint oly sokaknak, akinek a szülei nem a Szmenát választották akkoriban. ​​​​Gimnáziumi éveimben 5 perc alatt „sötétkamrává” lehetett alakítani a szobámat, mert a délelőtt készített képeket estére már kinagyítva szerettem látni."

Bugac csodái

A nyaralás vagy a hétvégi kiruccanások tervezésekor az idén talán az eddiginél is többen nézegetik Magyarország térképét. Lapozgatják az útikönyveket, böngészik az internetet a hosszú, kényszerű bezártság után. Számtalan szebbnél szebb természeti látnivaló, építészeti és kulturális kincs felfedezése közül választhatnak.

Fürjek és paradicsomok - A belvárosban is lehet gazdálkodni

Alapvetően a fürjek miatt látogattam el a Miczák családhoz, de ez a paradicsomőrület nem hagy nyugodni... Szépen gondozott családi házba csöngetek be Veszprém belvárosában. A ház mellett virágokkal övezett kerti út visz hátra. A terasz mellett egy görögdinnye fejlődik, mint Miczák Lászlótól megtudom, véletlenül fújta ide a szél.

Egy füst alatt: Magyar Ízek Őszi Vására

Új helyszín és új ízek várják szeptember utolsó hétvégéjén a Vajdahunyad vár látogatóit a Magyar Ízek Őszi Vásárán, ahol ezúttal a füstölt termékeké lesz a főszerep. Szeptember 26-27-én a vásári forgatagban közel 40 kistermelő saját termékei kerülnek ki a pultokra.