Back to top

Friss tojás kis ráfordítással

A tápanyagokban gazdag tojást kis ráfordítással mi magunk is megtermelhetjük. Gazdag méretbeli és színbeli előfordulása mellett egyetlen célt szolgál a természetben: az új élet születését. Ez az oka gazdag beltartalmának. Melyek azok a szempontok, melyekre odafigyelve jelentősen növelhetjük az egy tyúkra jutó tojás mennyiségét?

A tojások sok tulajdonsága függ a tyúkfajtától. A fogyasztási igényeinknek megfelelő fajta, illetve hibrid tojását válasszuk. A tojás héjának színe nem befolyásolja beltartalmát. Egyes fajtáké fehér, míg másoké egészen sötét. Az araucana fajta tojásszíne kékeszöld. A kokinnak pedig nemcsak megjelenése gömbölyded, hanem tojása is.

Dorking tyúk
A tojás sárgájának színét viszont takarmánnyal befolyásolhatjuk. Színanyagban gazdag takarmány etetésével (pl. kukorica, zöldek) sötét sárgája képződik. Ez egyébként magasabb vitamintartalma miatt egészségesebb, és a belőle kelt csibe is életképesebb. Míg a sápadtabb sárgájának eléréséhez színagyagban szegény takarmányt kell etetnünk.

Fajtaválasztás előtt érdemes meggyőződnünk arról is, hogy mennyi tojást várhatunk tőle.

Ez persze elég tág határok között mozoghat. De ha megfelelően takarmányozunk, könnyen elérjük a fajtára jellemző mennyiséget. Választhatunk elsősorban tojóhasznosítású állatokat, de a kettős hasznosításúakkal is sikeresek lehetünk. A tojóhasznosításúak jellemzően kevésbé izmoltak, és lassabban is nőnek. Tojásméretük is kisebb lehet. Azonban kisebb tojással gazdaságosabb a termelés, mert a tyúk arányaiban kevesebb táplálékot fordít létfenntartásra, és többet termelésre. A kettős és húshasznosításúakkal az a gond, hogy könnyebben elhízhatnak, és nagyobb izomtömegük miatt is több táplálékot igényelnek az önfenntartásra.

Ha sikerült fajtát vagy hibridet választanunk, vegyük sorra, mit tehetünk a termelés növelése érdekében.

A legfontosabb a takarmány. Ha ebből valamely tápanyag hiányzik, nem lesz ép a tojásunk, vagy el is maradhat a tojásrakás.

A fehérje képzéséhez fehérjedús magvakat kell etetnünk (pl. búza, napraforgó, borsó). A legnagyobb része pedig víz, ezért is elengedhetetlen a folyamatos vízellátás. Ha kizárólag tápot etetünk, nem szükséges kavicsot biztosítanunk. Magvak és zöld etetésénél ez viszont elengedhetetlen, különben madaraink nem tudják a leghatékonyabban hasznosítani a táplálékot.

Másik kritikus pontja a tojásképzésnek a kalcium. Ezt legegyszerűbben porrátört tojáshéjjal, zúzott kagylóhéjjal kínálhatjuk, de számos egyéb lehetőségünk is van. Erre különösen tavasz kezdetén figyeljünk, ha zöldet etetünk. Ugyanis a tavaszi friss zöld kalciumtartalma még csekély. A kalciumot szükség esetén a tyúk szervezete a csontozatból is kivonhatja, de ennek mennyisége nem elégséges: így nem igazán tudja kompenzálni a kalciumhiányos táplálékot.

A friss zöld etetésének nagy pártolója vagyok baromfiak esetén.

Ördögtyúkok
A kapirgálás, levélcsipkedés mint időtöltés igen hasznos. Emellett rengeteg ásványi anyagot és vitamint is biztosítunk állatainknak. Fehérjetartalmuk is jelentős. Ha lehet, inkább a friss hajtásokat etessük. Korral a növények fehérjetartalma csökken, és emészthetetlen rosttartalma nő. Talán a legfontosabb hatása a zöldeknek a szaporaság élénkítése, melyet a b-karotinból képződő A-vitamin okoz.

Találkoztam már olyan háztáji gazdálkodóval, aki számára kérdéses volt, az étkezési célú tojás termeléséhez szükséges-e kakast tartani – így ejtsünk erről is szót: kakas nélkül is problémamentesen tojnak tyúkjaink! Tehát hacsak nem célunk a szaporítás, nyugodtan eltekinthetünk tőle. Az én trükköm, hogy törpe kakast tartok a nagy tyúkok mellett, ugyanis az kevesebb takarmányt fogyaszt, de mégis mutatós.

Ne feledkezzünk meg a fészkekről sem. Nemcsak méretük, de számuk is olyan legyen, hogy állataink kényelmét szolgálja. Én a fűszénát preferálom a szalma helyett. Nemcsak ingyen nő a kertben, de tapasztalatom alapján kevésbé telepszenek meg benne rovarok, mint a szalmában.

A fészkek tisztasága a tojások eltarthatóságát befolyásolja.

A tojás legkülső védőrétege a kórokozók ellen a héjat körülvevő kutikula. Ha ez sérül (pl. a piszok lemosásakor), akkor a tojáshéj pórusain kórokozók juthatnak a tojásba. Ezért nem javasolt megmosni a tojásokat, legfeljebb közvetlenül feltörés előtt. A piszkot tanácsos letörléssel, szárazon eltávolítani. Így hosszabban eltarthatóak lesznek, mint lemosással.

Ezek után már csak egy dolgunk van, hogy elfogyasszuk munkánk eredményét. Talán még a süteményünk is finomabb lesz saját tojásból!

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2020/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az emberek 8,9%-a éhezik és ez az arány folyamatosan növekszik

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) sürgeti a világ 20 legjelentősebb gazdaságát tömörítő csoportot (G20), hogy a vírus időszak alatt is juttassanak elegendő élelmiszert a rászorulóknak.

A siker küszöbén a muraközi ló

Új fejezetet nyitott a muraközi ló regenerálásában, amikor 2016 októberében V. Németh Zsolt államtitkár bejelentette a muraközi kutatási program indítását.

Újabb fontos lépés az állatok védelméért

Az állatvédelemért felelős miniszteri biztos országos szinten lépett fel a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosításával kapcsolatban. Ovádi Péter a közösségi oldalán közzétett videóban elmondta, több megkeresés érkezett hozzá a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosításával kapcsolatban, a jelzett problémákról haladéktalanul egyeztetett Nagy István agrárminiszterrel.

Megkezdődött a madáretetési szezon

Az első fagyok beköszöntével megkezdődött a 131. országos énekesmadár-etetési szezon, amely 1890 óta vonja be Magyarország lakosságát a madáretetésbe. A mintegy ötven potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése egyedülálló élményt kínál a kertekben, a parkokban és az emeletes házak ablakaiban, erkélyein is - olvasható a Magyar Madártani Egyesület közleményében.

Ez a pásztorok kedvenc kutyája

Amíg lesznek pásztorok, megmaradnak a sinkák is – vallják a Hortobágyon arról a több emberöltő óta a juhászok, gulyások által használt és alakított szívós kutyafajtáról, amelynek „pedigréjét” nem papíron, hanem a fejükben őrzik a pusztában élők.

Elkészült a világ méhösszeírása

A világ 20 ezer méhfajáról készült összeírás jelent meg a Current Biology folyóiratban. Kínai és szingapúri kutatók állították össze a méhek eloszlásáról és a jelenlétüket befolyásoló tényezőkről szóló jelentést több mint 5,8 millió publikáció alapján.

Veszett kutyát találtak Románia magyar határ menti területén

November közepén veszettség vírusát mutatta ki a román állategészségügyi szolgálat egy kutyában a magyar határtól alig több mint 10 kilométerre fekvő, Szatmár megyei Egri (Agris) településen. Idén ez a negyedik diagnosztizált eset keleti szomszédunkban, de most először regisztráltak megbetegedést ennyire közel a magyar határhoz.

Káposztából „gyógy feles”

A földkerekség egyik legelismertebb zöldsége mégis gyakran mellőzött és alábecsült, pedig számos gyógyhatása is van: nyersen és fermentálva is. Külsőleg is használható… Az ókori görögök különösen jól értettek a nemesítéshez, ezért nekik köszönhető a jelenlegi fajták őseinek kifejlesztése. Végül a mai fejes káposzta a VIII-IX. században, a vörös viszont csak a XII. században jelent meg.

Nitrátválságtól a foszfátválságig?

Az EU nitrátokról szóló irányelvének célja a vízbe szivárgó nitrátok csökkentése a vízszennyezés megelőzése érdekében. Ez a széles körben elfogadott szabályozás segíti az olyan veszélyeztetett növényfajok védelmét, amelyek a talajban és a vízben található magas nitrát szint miatt károsodnának.

Most van az antibiotikum tudatos használatának világhete

Ezen a héten zajlanak a globális antibiotikum tudatosság hetének eseményei, amit néhány évvel ezelőtt azért indított el az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), hogy felhívja a figyelmet az antibiotikumok felelősségteljes használatára.