Back to top

Hatalmas dicsőségről mondott le a horgász

Az Ír-tengeren szállt hajóba egy horgász, nem sejtve, hogy aznap akkora halat akaszt, amekkorát még egy sporttársának sem sikerült az Egyesült-Királysághoz tartozó vizeken. Azonban nemcsak a fogás volt példaértékű, hanem a horgász hozzáállása is.

Miután véget érnek a nyári hónapok, a horgászok jó vesz pergető botot kezébe, hogy aztán a parton cserkelve vagy éppen csónakjában ülve vegye üldözőbe a ragadozó halakat. Hasonlóképpen tett egy 49 éves brit horgász, bizonyos Rob Rennie is, aki néhány napja az Ír-tengeren, Wales nyugati partjainál szállt hajóba, nem sejtve, hogy nem sokkal később a hírekben is beszámolnak majd az aznapi fogásáról. Rob ugyanis egy makócápát akasztott, ám nem akármekkorát:

miután a halat öt sporttársa segítségével a hajó mellé húzta, súlyát – a többiekkel egyetértésben – 500 kilogramm körülire becsülte, ami majdnem 150 kilogrammal több, mint a jelenlegi brit rekord, amit egyébként 1971-ben állítottak fel.

Ugyanakkor ahhoz, hogy ez megdőljön, a cápát le kellett volna mérni a parton, ám ezt a horgász nem vállalta, hisz tudta, a mérlegelés és a nyilvántartásba vétel a hal életébe kerülne. Ehelyett elvágta a zsinórt, s elégedetten nézte, ahogy a majd’ 11 méter hosszú óriás tovatűnik.

„Olyan hatalmas volt, hogy fel sem tudtuk volna húzni a hajóra. Az, hogy partra vigyük, meg sem fordult a fejemben, hiszen az a cápa vesztét jelentette volna. Éppen ezért bízom abban, hogy idővel bevezetnek egy olyan hitelesítési rendszert, ami ezt nem teszi szükségessé. A lényeg, hogy maga a fogás elképesztő élményt jelentett nekem, nem beszélve a reakciókról, amik a világ számos pontján élő horgászoktól érkeztek” – nyilatkozta büszkén a brit horgász.

Forrás: 
dailymail.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megnyílt az első narancsbor bár Londonban

Az Egyesült Királyság első narancsbort felszolgáló bárja a Silver Lining megnyílt Londonban. A narancsbor elnevezés talán úgy hangzik, mint egy új kifejezés vagy trend, de valójában az egyik legrégebb óta készített bortípus a világon.

Az ország legjobb távdobó horgászai vetélkedtek Maconkán

Noha versenyhorgászaink évről évre bizonyítják, hogy a világ legjobbjai közé tartoznak, a távdobás szakága még csak gyerekcipőben jár hazánkban. A felzárkózást elősegítendő, a Magyar Országos Horgász Szövetség idén is megrendezte a Távdobó Országos Bajnokságot - sorozatban a harmadikat.

A Monarchia régi-új borai

A kommunizmus 1989-es összeomlása felélesztette a közép-európai egység gondolatát. De vajon létezik-e közép-európai boridentitás is? Justin Keay írásában beszámol, hogy harminc évvel a kommunizmus összeomlása után úgy tűnik, a régi hagyományok újra életre kelnek a Habsburg Birodalom egykori nemzetállamaiban.

Minden idők egyik legsúlyosabb termékszennyezését követte el a gazda

14 éves börtönbüntetést kapott az a brit juhtenyésztő, aki fémszilánkokat rakott a Tesco által forgalmazott bébiételekbe, majd pedig megzsarolta a vállalatot, hogy fizessen neki, s akkor elmondja, mely áruház mely termékeit választotta „áldozatul”.

Az erdő és a víz harmóniája

A Gemenci-erdő nemcsak Magyarország legnagyobb ártéri erdeje, hanem európai viszonylatban is egyedülálló. A térségben gazdálkodó Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. igyekszik az erdő- és vadgazdálkodási feladatai mellett mind többekkel megismertetni Gemenc látnivalóit, természeti értékeit. Nem utolsósorban kényelmes szállást és finom helyi ételeket is kínál egyebek közt a Pörbölyi Vendégházban.

Kerti grillszezon után jöhet az asztali füstölés

A régi jó szalonnasütés mellett a kerti bográcsozás, grillezés, tárcsán sütés egyre népszerűbbé vált az utóbbi években. Sokan már az őszi téli időszakban is hódolnak e kerti-konyhai szenvedélyüknek. A füstölés még nem érte el ezen ételkészítési technikák népszerűségét, de valószínűleg ami késik, az nem múlik...

Minden pénteken együnk halat!

Hazánkban 24-26 ezer hektáron vannak halastavak, ahol zömmel természetes táplálékot fogyasztva nevelik az asztalunkra kerülő halakat. Ezek biztonságos és minőségi termékek, a fogyasztásuk további ösztönzésre októberben indul a HalPéntek kampány. Még mindig nagyon kevés halat eszünk, a fejenkénti fogyasztás nem éri el az uniós átlag harmadát sem, noha 2013 óta több mint 1,5 kilogrammal nőtt.

Medúza lehetne a Fish & Chips alkotóeleme

A jövőben medúza helyettesíthetné a tőkehalat a fish and chips ételekben. „Sosem gondoltuk volna, hogy hegyi gorillákat vagy elefántokat együnk, melyek veszélyeztetett fajok” – mondták a kutatók. A veszélyeztetett tengeri halpopuláció megóvása érdekében merült fel az ausztrál tudósokban az ötlet, miszerint a halhúst akár medúzával is kicserélhetnék.

Miről ír a Magyar Mezőgazdaság ezen a héten?

Lapunk e heti számában zárjuk a 33. Bábolnai Gazdanapokról szóló tudósításunkat, azonkívül megtalálják benne a Halászati Lapok októberi számát. Háromoldalas elemzést közlünk az osztatlan közös földtulajdon felszámolásáról, az első félév magyar agrár-külkereskedelméről, tudósítást olvashatnak a GK Kht. szója- és napraforgó-fajtabemutatójáról és a KITE Zrt. jövő évi kukoricaajánlatáról.

Kipusztultnak vélt halfajt találtak a Balatonban

Idén is elvégezte a Balaton halállományának a monitorozását az Ökológiai Kutatóközpont Hal- és Konzervációökológia csoportjának munkatársai. A végeredményen a szakemberek is meglepődtek, ugyanis egy halfaj két olyan egyedét is megtalálták a magyar tengerben, amiről azt hitték már rég kihalt a tóból.