0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Bajban az európai burgonyapiac

Előrejelzések szerint az európai burgonyatermés nagyobb lesz, mint az elmúlt évben, de nincs egyensúly a kereslet és a kínálat között. Még a tavalyi készletek egy része is a raktárakban van.

Az idei burgonyatermés mennyisége a  termőterület bővítése miatt is magasabb lesz, mint az elmúlt évben. Az étkezési burgonya hozama ugyan kissé elmarad az elmúlt 5 év átlagától, viszont  idén magasabb, mint az előző évben.

Mivel a megművelt terület 0,7 százalékkal nőtt az előző évhez képest, az EU öt legfontosabb termelő országának – nevezetesen Németországnak, Franciaországnak, Nagy-Britanniának, Belgiumnak és Hollandiának – az össztermését 27,9 millió tonnára becsülik.

Tavaly a burgonyatermesztők 27,1 millió tonnát takarítottak be, vagyis 800 ezerrel tonnával kevesebbet, de ennek a mennyiségnek egy része  még a raktárakban áll.

Ebben a helyzetben már jelenleg sincs egyensúly a kereslet és kínálat között

Németországban növekedett meg a legjobban a burgonya termőterület, az Északnyugat-európai Burgonyatermelői Szövetség (NEPG- North-Western European Potato Growers) adatai szerint míg a termesztés alatt álló terület 2 százalékkal nőtt, ezen belül az étkezési burgonya termelése pedig 7 százalékkal emelkedett – ez a legerősebb adat a NEPG-országok közül.

A jelenlegi problémák legmélyebb oka a koronavírus-válságban rejlik, a határok lezárása és a vendéglátóiparnak burgonya termékek iránti alacsonyabb kereslete világszerte.

Másrészt, miközben a kiskereskedelemben növekedett a burgonya iránti kereslet, ez nem volt elegendő a szállodai, éttermi és vendéglátó ipari szektor kieső keresletének ellensúlyozására. Ez meghatározza a jelenlegi  burgonya árakat és a további árváltozások lehetőségét is.

A jelenlegi helyzet azonban elsősorban a burgonya feldolgozását érinti. A feldolgozóipari vállalatok közelmúltbeli kereslete ismét megélénkül, de még mindig nincs a pandémiát megelőző szinten.

A sült krumpli gyárak jól felszerelt hűtőházai legtöbbször csak olyan termékeket vásárolnak, amelyekre szerződések kötelezik. Ezért a NEPG arra számít, hogy

a burgonya árak alacsonyak maradnak legalább az év végéig, és esetleg még tovább is.

Az étkezési burgonya piacán valamivel jobb a helyzet – különösen a direkt marketing területen. Viszont az ipari burgonya egy részét akár ingyenesen is le lehetne szállítani a termelőktől, de erre alig van igény.

A határidős piacon az étkezési burgonya ára a 2020-as betakarítástól a novemberi szállításig jelenleg 5,0 EUR / 100 kg, 2021 áprilisi szállításra pedig 7,10 EUR. Németországban a keményítő és takarmány előállításához szükséges burgonyát 1,50 és 3,50 euró közötti árakon szállítják. Az első tranzakciókat Hollandiában hasonló árakon kötötték meg. A múlt héten a belga kereskedelmi szövetség 2,50 eurós árat jelentett 100 kg újburgonyáért.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/farmer.pl