Back to top

Bajban az európai burgonyapiac

Előrejelzések szerint az európai burgonyatermés nagyobb lesz, mint az elmúlt évben, de nincs egyensúly a kereslet és a kínálat között. Még a tavalyi készletek egy része is a raktárakban van.

Az idei burgonyatermés mennyisége a  termőterület bővítése miatt is magasabb lesz, mint az elmúlt évben. Az étkezési burgonya hozama ugyan kissé elmarad az elmúlt 5 év átlagától, viszont  idén magasabb, mint az előző évben.

Mivel a megművelt terület 0,7 százalékkal nőtt az előző évhez képest, az EU öt legfontosabb termelő országának - nevezetesen Németországnak, Franciaországnak, Nagy-Britanniának, Belgiumnak és Hollandiának - az össztermését 27,9 millió tonnára becsülik.

Tavaly a burgonyatermesztők 27,1 millió tonnát takarítottak be, vagyis 800 ezerrel tonnával kevesebbet, de ennek a mennyiségnek egy része  még a raktárakban áll.

Ebben a helyzetben már jelenleg sincs egyensúly a kereslet és kínálat között

Németországban növekedett meg a legjobban a burgonya termőterület, az Északnyugat-európai Burgonyatermelői Szövetség (NEPG- North-Western European Potato Growers) adatai szerint míg a termesztés alatt álló terület 2 százalékkal nőtt, ezen belül az étkezési burgonya termelése pedig 7 százalékkal emelkedett - ez a legerősebb adat a NEPG-országok közül.

A jelenlegi problémák legmélyebb oka a koronavírus-válságban rejlik, a határok lezárása és a vendéglátóiparnak burgonya termékek iránti alacsonyabb kereslete világszerte.

Másrészt, miközben a kiskereskedelemben növekedett a burgonya iránti kereslet, ez nem volt elegendő a szállodai, éttermi és vendéglátó ipari szektor kieső keresletének ellensúlyozására. Ez meghatározza a jelenlegi  burgonya árakat és a további árváltozások lehetőségét is.

A jelenlegi helyzet azonban elsősorban a burgonya feldolgozását érinti. A feldolgozóipari vállalatok közelmúltbeli kereslete ismét megélénkül, de még mindig nincs a pandémiát megelőző szinten.

A sült krumpli gyárak jól felszerelt hűtőházai legtöbbször csak olyan termékeket vásárolnak, amelyekre szerződések kötelezik. Ezért a NEPG arra számít, hogy

a burgonya árak alacsonyak maradnak legalább az év végéig, és esetleg még tovább is.

Az étkezési burgonya piacán valamivel jobb a helyzet - különösen a direkt marketing területen. Viszont az ipari burgonya egy részét akár ingyenesen is le lehetne szállítani a termelőktől, de erre alig van igény.

A határidős piacon az étkezési burgonya ára a 2020-as betakarítástól a novemberi szállításig jelenleg 5,0 EUR / 100 kg, 2021 áprilisi szállításra pedig 7,10 EUR. Németországban a keményítő és takarmány előállításához szükséges burgonyát 1,50 és 3,50 euró közötti árakon szállítják. Az első tranzakciókat Hollandiában hasonló árakon kötötték meg. A múlt héten a belga kereskedelmi szövetség 2,50 eurós árat jelentett 100 kg újburgonyáért.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növénybazárból nyári bevétel

Sok hazai egynyári- és balkonnövény-termesztő kertészet szembesül a nyári bevételhiánnyal. A tavaszi értékesítési idény egyre hamarabb fejeződik be, sokak szerint a kereslet egyik napról a másikra hagy alább, és az őszi értékesítés is visszafogottabb. Lenne rá megoldás, hogy nyáron is bevételhez juthassanak a termelők.

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

A kerti tavak szerepe

Magyarországon az emberek majdnem háromnegyede városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként működnek, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Mi legyen a lehullott levelekkel?

Őszi lombhullás idején felmerül a kérdés, mit kezdhetünk a lehullott levelekkel. A zsenge hajtásokról, a gyepről ajánlott összegereblyézni, mert alatta a fű kirohadhat, a fényhiány miatt pedig barna foltok képződhetnek.

A jövőben megduplázódhat a tengeri élelmiszer fogyasztásunk

Egy új kutatás szerint 2050-re a világ lakossága kétszer annyi tengeri élelmiszert fog fogyasztani, mint jelenleg. A halak, puhatestűek vagy rákok iránti megnövekedett kereslet ellenére a fenntartható halászat felé való fordulás segíthet az alultápláltság kezelésében és az emberiség környezeti lábnyomának csökkentésében.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Gombatermesztés biológiai védekezéssel

A gombatermesztés biológiai védekezésen alapuló módszerét dolgozták ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. szakemberei egy uniós támogatással megvalósított kutatás-fejlesztési program keretében – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Telepítsünk ellenálló, régi almafajtákat

Lassan újra nyugalmi állapotba kerül a kert, az utolsó zöldségek betakarítása is véget ér, ugyanakkor eljött a facsemeték telepítésének az ideje. A biotermesztés egyik sarkalatos pontja a vegyszermentes termesztés, aminek sikerét nagyban befolyásolja, hogy milyen fajtát ültetünk.

Omega-3: a gyulladáscsökkentő csodaszer

Az omega-3-ak azok a jótékony hatású zsírok, amelyek halakban, egyes kagylókban, valamint magvakban, diófélékben és azok olajaiban találhatók. Ezek a zsírsavak kettős feladatot látnak el: szerepet játszanak a gyulladáscsökkentő vegyületek létrehozásában, és segítenek a gyulladásos markerek termelődésének visszaszorításában is.