0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 2.

A karcsúaknak jobbak az esélyeik a COVID 19-el szemben

A koronavírus okozta betegség és annak súlyos következményei elleni védekezés egyik módszere lehet, ha megszabadulunk a plusz kilóktól, hiszen az elhízottság kiemelkedő kockázatot jelent – mondta Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője.

A szakember emlékeztetett arra, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök is a COVID 19 világjárvány okán indított akciót és programot az elhízás ellen.

Ám nem csak a britek, hanem a magyarok se büszkélkedhetnek a karcsúságukkal.

Idehaza a felnőtt lakosság 60-65% a gyerekek 25-30%-a túlsúlyos, vagy elhízott. A napokban pedig arról számoltak be hazai szakemberek, hogy a koronavírus betegség miatt az eddig lélegeztetőgépre tett betegek 90 százaléka volt túlsúlyos.

Antal Emese elmondta, hogy a fogyás egyik záloga a táplálkozási szokások megváltoztatásában rejlik. Ugyan a mozgás is kiemelkedően fontos, sőt az egészségmegőrzéshez elengedhetetlen, ám csak ettől nem feltétlenül remélhetjük, hogy megszabadulhatunk a túlsúlytól.

Érdemes felkeresni dietetikust, aki személyre szabott étrendet tud javasolni. Ám a net segítségével magunk is belevághatunk a karcsúsító programunkba. Első lépésként tűzzünk ki reális célt:

ha valakinek például 30-40 kg súlyfeleslege van, akkor ne egy hónap alatt akarjon lefogyni. Optimális fogyás a heti fél-egy kilogramm között van.

De ne rettenjünk meg attól se, és ne veszítsük kedvünket, ha időnként hullámzások vannak a fogyásunkban. A dietetikus kiemelte, az normális, ha időnként a diéta ellenére is megtorpan a fogyás, míg máskor dinamikusabbá válik. Viszont a „jojo effektust” kerülni kell. Ez az a jelenség, amikor drasztikus diétával gyors és nagymértékű fogyást ér el valaki, ám ha picit is növeli a tápanyagbevitelt, akkor a szokásosnál nagyobb mértékben gyarapszik a súlya. E jelenséget az idézi elő, hogy a drasztikusan lecsökkent anyagcsere a szervezetet raktározó funkcióra ösztönzi, így a tápanyagbevitel kisebb mértékű növelése is jelentős hízást eredményezhet.

Tippek a diéta elkezdéséhez

1. Vizsgáljuk meg az étkezési szokásainkat! Ebben segít két honlap is: az okostanyer.hu és a mibolmennyitegyek.hu. A fogyáshoz a napi optimális kalóriaszükséglethez képest 6-700 kalóriával kevesebbet kell enni!

2. Sok kicsi sokra megy elv: csökkenteni kell az elfogyasztott energia, cukor és zsiradék mennyiségét. Például alacsonyabb zsírtartalmú sajt, tej, tejföl választása, kevesebb vaj, margarin és cukor fogyasztás.

3. Zöldségben és gyümölcsben gazdag étrend, de figyeljünk oda arra is, hogy milyen gyümölcsöt választunk! Például ne a magas cukortartalmúakból fogyasszunk sokat: kevesebb szőlőt és több répát rágcsáljunk!

4. Figyeljünk az ételek elkészítésének módjára: kerüljük a rántott, panírozott húsokat zöldségeket, a zsíros mártásokat és a sok zsíros sajtot.

5. Étkezések előtt egy pohár víz, vagy kalóriában szegény leves fogyasztása! Ez segíthet abban, hogy az érkezés során hamarabb érezzük a jóllakottságot, és így kevesebbet eszünk.

6. Használjunk kisebb méretű tányérokat, amelyekben a kevesebb étel is soknak tűnik!

7. Figyeljünk arra, hogy 36 éves kor felett elkezd csökkenni az energiaszükségletünk! (70 éves korunkra ez 30%-kal csökken.) Így arányosan csökkenteni kell a bevitt kalóriamennyiséget is a hízás elkerülése érdekében.

8. 40 éves kor felett a test átalakulására is figyelni kell: ha hajlamosabbak vagyunk a hasi elhízásra, ezt célirányos testmozgással ellensúlyozni tudjuk.

9. Ne vásároljunk egyre nagyobb méretű ruhákat! Tűzzük ki célul, hogy a meglévőkbe is beleférjünk.

Antal Emese mindezek mellett azt is hangsúlyozta, hogy azt se feledjünk, hogy

az étkezés örömforrás is egyben. Időnként engedjünk a csábításnak, és az ünnepek étkezési hagyományait is megtarthatjuk, de kontrolálva.

Ám ne essünk abba a hibába, hogy a kalóriaszámolgatás uralja az életünket, mert az megbetegítheti pszichénket.

Végül pedig higgyük el, hogy minden negatívumban rejtőzhet pozitív lehetőség: koronavírus betegség elleni védekezés szándéka plusz ösztönzést adhat, hogy belevágjuk a diétába és a fogyókúrába.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu