Back to top

Okosgyümölcs, amely megmondja, hogyan is kezelték

A betakarítás alatti és a szüret utáni kezelése során a termékekkel való durva bánásmód olyan károkat okoz, amelyek növelik a felesleges élelmiszer-pazarlást. A problémás kezelési gyakorlatok azonosítása és bemutatása jelentősen csökkentheti az élelmiszer-pazarlást.

Egy-egy ilyen ládába 3 okosgyümölcs kerül
Egy-egy ilyen ládába 3 okosgyümölcs kerül
Fotó: pixabay.com
Dél-Afrikában André Broekman a helyi ZZ2 nevű avokádótermelővel együttműködve éppen az élelmiszer-veszteségek csökkentése érdekében alkotta meg az SmAvo-t. Az ötlet nem új, már létezik elektronikus burgonya és más, Európában kereskedelemben kapható elektronikus gyümölcsök formájában. Ennek ellenére ez az első a dél-afrikai gyümölcsiparban.

Az elmúlt négy évtizedben különféle mesterséges vagy elektronikus gyümölcsöket fejlesztettek ki, amelyek elektronikus érzékelőkkel észlelik és mérik a betakarítás és a szüret utáni feldolgozás hatásait, például a romlás mértékét a termékek szállítása, osztályozása és csomagolása során. A cél minden esetben, hogy felderítsék hol sérül leginkább a termék, hogy aztán optimalizálják a feldolgozást és csökkentsék a feldolgozási élelmiszerhulladékot.

Az SmAvo egy műanyag, 3D nyomtatású avokádó, amely intelligens érzékelői segítségével képes számszerűsíteni az avokádók károsodását a gyümölcsöstől a csomagolóüzemig. Az adatai pedig felhasználhatók a betakarítás utáni feldolgozás és csomagolás javítására, a hozam és az általános minőség javítására.

Az SmAvo érzékelői teljes körűen mérik a környezetet, beleértve a gyorsulást és a forgási sebességet (3D), az emelkedést, a gördülést és az irányt, a hőmérsékletet és a relatív páratartalmat, a légköri nyomást, a fényintenzitást, a GPS-geolokációt, a sebességet és az irányt.

Szállításra előkészített avokádó
Szállításra előkészített avokádó
Fotó: pixabay.com
A szenzoravokádóból hármat tesznek egy szedőzsákba, majd folyamatosan gyűjtik az adatokat, miközben a feldolgozás és tárolás során műanyag avokádókkal ugyanaz történik, mint a valódiakkal: forgatják, rekeszestől vízfürdőbe merítik stb.

Az SmAvo az első olyan sikeres alkalmazás, ahol új, kisebb és megfizethető technológiát alkalmaznak a problémák megoldására, és már készül a paradicsomra kidolgozott érzékelő is. Az SmAvo technológia nyílt forráskódú szoftvert használt, és a projektet egy olyan kiadvány ismerteti, amely várhatóan nyilvánosan elérhetővé válik a Creative Commons licenc alatt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/futurefarming.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növénybazárból nyári bevétel

Sok hazai egynyári- és balkonnövény-termesztő kertészet szembesül a nyári bevételhiánnyal. A tavaszi értékesítési idény egyre hamarabb fejeződik be, sokak szerint a kereslet egyik napról a másikra hagy alább, és az őszi értékesítés is visszafogottabb. Lenne rá megoldás, hogy nyáron is bevételhez juthassanak a termelők.

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Lazítson le egy naranccsal

A narancs gazdag C-vitaminban, rostban és olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a stresszoldásban.

Mandulatermesztés - Ígéretes újdonságok

Bodrogkeresztúron rendezett mandulatanácskozást a Pullulo faiskola, amire ismét sok osztrák és német gazdálkodó is kíváncsi volt a magyar termesztők mellett. A termelői érdeklődés a mandula iránti gyorsan növekvő keresletnek és az új fajtáknak, technológiáknak köszönhető, amelyek a magyar faiskola közvetítésével nálunk is elérhetők.

A jövőben megduplázódhat a tengeri élelmiszer fogyasztásunk

Egy új kutatás szerint 2050-re a világ lakossága kétszer annyi tengeri élelmiszert fog fogyasztani, mint jelenleg. A halak, puhatestűek vagy rákok iránti megnövekedett kereslet ellenére a fenntartható halászat felé való fordulás segíthet az alultápláltság kezelésében és az emberiség környezeti lábnyomának csökkentésében.

Múlt, jelen és jövő OMÉK 2021.

Az ország legnagyobb termelői piacán egy gombostűt nem lehetett leejteni, akkora volt a tolongás. Ami persze nem csoda, hisz finomabbnál finomabb élelmiszereket hoztak a kiállítók a standokra, a gyerekek megcsodálhatták őshonos haszonállatainkat, a felnőtteknek pedig egyebek mellett szemináriumokat tartottak borról, sörről, pezsgőről… Mindez pedig mosolyt csalt az emberek arcára.

Telepítsünk ellenálló, régi almafajtákat

Lassan újra nyugalmi állapotba kerül a kert, az utolsó zöldségek betakarítása is véget ér, ugyanakkor eljött a facsemeték telepítésének az ideje. A biotermesztés egyik sarkalatos pontja a vegyszermentes termesztés, aminek sikerét nagyban befolyásolja, hogy milyen fajtát ültetünk.

Omega-3: a gyulladáscsökkentő csodaszer

Az omega-3-ak azok a jótékony hatású zsírok, amelyek halakban, egyes kagylókban, valamint magvakban, diófélékben és azok olajaiban találhatók. Ezek a zsírsavak kettős feladatot látnak el: szerepet játszanak a gyulladáscsökkentő vegyületek létrehozásában, és segítenek a gyulladásos markerek termelődésének visszaszorításában is.

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.