Back to top

Okosgyümölcs, amely megmondja, hogyan is kezelték

A betakarítás alatti és a szüret utáni kezelése során a termékekkel való durva bánásmód olyan károkat okoz, amelyek növelik a felesleges élelmiszer-pazarlást. A problémás kezelési gyakorlatok azonosítása és bemutatása jelentősen csökkentheti az élelmiszer-pazarlást.

Egy-egy ilyen ládába 3 okosgyümölcs kerül
Fotó: pixabay.com
Dél-Afrikában André Broekman a helyi ZZ2 nevű avokádótermelővel együttműködve éppen az élelmiszer-veszteségek csökkentése érdekében alkotta meg az SmAvo-t. Az ötlet nem új, már létezik elektronikus burgonya és más, Európában kereskedelemben kapható elektronikus gyümölcsök formájában. Ennek ellenére ez az első a dél-afrikai gyümölcsiparban.

Az elmúlt négy évtizedben különféle mesterséges vagy elektronikus gyümölcsöket fejlesztettek ki, amelyek elektronikus érzékelőkkel észlelik és mérik a betakarítás és a szüret utáni feldolgozás hatásait, például a romlás mértékét a termékek szállítása, osztályozása és csomagolása során. A cél minden esetben, hogy felderítsék hol sérül leginkább a termék, hogy aztán optimalizálják a feldolgozást és csökkentsék a feldolgozási élelmiszerhulladékot.

Az SmAvo egy műanyag, 3D nyomtatású avokádó, amely intelligens érzékelői segítségével képes számszerűsíteni az avokádók károsodását a gyümölcsöstől a csomagolóüzemig. Az adatai pedig felhasználhatók a betakarítás utáni feldolgozás és csomagolás javítására, a hozam és az általános minőség javítására.

Az SmAvo érzékelői teljes körűen mérik a környezetet, beleértve a gyorsulást és a forgási sebességet (3D), az emelkedést, a gördülést és az irányt, a hőmérsékletet és a relatív páratartalmat, a légköri nyomást, a fényintenzitást, a GPS-geolokációt, a sebességet és az irányt.

Szállításra előkészített avokádó
Fotó: pixabay.com
A szenzoravokádóból hármat tesznek egy szedőzsákba, majd folyamatosan gyűjtik az adatokat, miközben a feldolgozás és tárolás során műanyag avokádókkal ugyanaz történik, mint a valódiakkal: forgatják, rekeszestől vízfürdőbe merítik stb.

Az SmAvo az első olyan sikeres alkalmazás, ahol új, kisebb és megfizethető technológiát alkalmaznak a problémák megoldására, és már készül a paradicsomra kidolgozott érzékelő is. Az SmAvo technológia nyílt forráskódú szoftvert használt, és a projektet egy olyan kiadvány ismerteti, amely várhatóan nyilvánosan elérhetővé válik a Creative Commons licenc alatt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/futurefarming.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lassan nyugovóra tér a kert

Hamarosan megérkeznek a fagyok, ám a kertben még akad néhány olyan tennivaló, amelyek hatékonyabbak lesznek, ha még idén, tél előtt elvégezzük, ahelyett, hogy tavaszra halasztanánk.

Exportértékesítéshez kapott támogatást az Univer Product

Romániai exportértékesítését fejlesztő marketingkommunikációjához kapott kormányzati támogatást az Univer Product Zrt. A kecskeméti társaság ételízesítőit, sűrített paradicsomát és bébiételeit több mint 15 országba exportálja. Legnagyobb mennyiségben, az idei tervek szerint 3,2 milliárd forint értékben a romániai piacra.

Nagyon kell figyelni a Halloween-tökök és a sütőtökök közti különbségre

Október végén nagy hagyománya van a sütőtökfogyasztásnak, és – bár a Halloween hazánkban kultúridegen, kelta eredetű szokás - a tökfaragás is népszerű. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja mindenki figyelmét arra, hogy körültekintően vásároljon illetve egyen tököt. Ugyanis míg a sütőtökök finom csemegék, a dísztökök kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak.

Új korszak az agráriumban

Csiza Gergő úgy érzi, egyszerűen beleszületett a mezőgazdaságba, a középiskola és a szakirányú egyetem elvégzése után sikeresen vett részt a fiatalgazda-pályázaton. Jelenleg egyéni vállalkozóként gazdálkodik sümegprágai birtokán, Veszprém megyében.

Kertekben is másolhatjuk a növénytársulásokat

A természetben található növényi életközösségek nem véletlenszerűen kialakuló csoportok. A növények társítása a kerti kultúrkörnyezetben is hasznos, hiszen az egyes fajok segíthetik, vagy pont ellenkezőleg: akadályozhatják is, megnehezíthetik egymás életét...

A legtisztább gyümölcs: csak egy kupicával!

Köztudott: egy liter 40-45 fokos whiskyt nagyjából 2 kilogramm gabonából állítanak elő, egy üveg vodkának 3 kiló krumpli és víz az alapanyaga, miközben egy liter pálinkát legalább tíz kiló kiváló gyümölcsből készítenek. És ha valaki nagyon ínyenc készítheti szőlőből is!

Szabadkereskedelmi megállapodást írt alá Nagy-Britannia és Japán

Szabadkereskedelmi megállapodást írt alá Japánnal a brit kormány. A londoni külkereskedelmi minisztérium ismertetése szerint az egyezmény alapján a japán piacra irányuló brit export 99 százaléka vámmentes lesz.

Mulcsozás égetés helyett – Növényvédelmi előrejelzés 44. hét

Az év során, de különösen most bőséges mennyiségű növényi hulladék keletkezik a kertekben. Régen ennek nagyját elégették, most viszont más, sokkal praktikusabb megoldásokat kell találni. A legegyszerűbb hulladékkezelő cégre bízni, de hasznosabb és környezettudatosabb lehetőség a helyben keletkezett hulladék mulcsként való felhasználása.

Kukoricaszemle zárt kapuk mögött

A lehető legkomolyabban veszi a koronavírus-járványt a KITE Zrt. Ám nem állt le náluk az élet, még fajtabemutatókat is tartanak – de nem a hagyományos módon, hanem virtuálisan. A KITE Zrt. hibridkukorica-­ajánlásaira azért érdemes mindenképpen odafigyelni, mert az 1,2 millió hektáros magyarországi kukorica-vetésterület több mint egyharmadára a vállalat ad vetőmagot.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.