Jennifer Earle angol csokoládészakértő, a Chocolate Ecstasy Tours alapítója a Daily Mail-nek adott interjújában arról beszélt, hogyan lehet a legjobban fogyasztani a csokoládét. Tanácsa szerint ne együnk és igyunk 20 percig, mielőtt megkóstolnánk egy tökéletesen elkészített csokoládét. Ugyanúgy, mint a borkóstolóknál, ez esetben is kerüljük az illatos testápoló és parfüm használatát, mert ezek az illatok megzavarják, elterelik a figyelmünket a csokoládé aromájáról.
Earle szerint a legfontosabb, hogy gondosan és teljes odafigyeléssel kóstoljuk meg a csokoládét.
Utána már csak szopogatjuk, hagyjuk elolvadni a szánkban, amikor is az elején, a közepén, és a végén is más-más ízt fogunk érezni.
Csokoládé tálalása művészet is lehet. Arra biztat, hogy ne csak édességként, hanem kiváló snackként is vessük be. Próbáljuk ki sajt mellé adni, íze tökéletesen harmonizál a sajt ízével, sőt a zöldségével is.
Az étcsokoládét akár szendvics formájában is tálalhatjuk, vagy készíthetünk csoki csészéket. Az utóbbit töltsük meg sajttal, bazsalikommal vagy paradicsommal, egy kis balzsamecettel. Készíthetünk kis sós tartleteket is, aminek a tölteléke párolt padlizsán és paradicsom tetejére pedig étcsokoládé forgácsok kerülnek.
Jobb a drágább, de jobb minőségű, magas kakaótartalmú csokoládét vásárolni. A kakaó kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás.