0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 14.

Egészséges, környezetkímélő, de még Amerikában sem fogy eléggé

Egy felmérést követően kiderült, hogy az amerikai polgárok nem fogyasztanak kellő mennyiségű halat, emiatt az egészségre való jótékony hatásait sem tapasztalhatják meg. A halban található tápanyagok biztosítják a szív és az agy erőteljes, hatékony működését. Ám az amerikaiak kevesebb, mint 11 kilogramm halat fogyasztanak évente, közölték a szakértők.

Ezzel szemben évente hétszer többször vásárolnak csirkés és marhát. Az egészségügyi szakemberek már régóta tűnődnek azon, hogy miért nem fogyasztanak gyakrabban halat az amerikaiak. Erre a kérdésre az egyik válasz az előállítás lehet.

A fogyasztók csak olyan terméket tudnak megvenni, ami elérhető.

Minél többet vásárolnak – elméletben – annál több termék lesz előállítva. Ebben az esetben a nagyobb kereslet a halért elindíthatja azt a folyamatot, hogy több halat kínáljanak eladásra.

Az Egyesült Államok akvakultúrájának kapacitása jelentősen növekszik. A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézet dolgozói által végzett felmérés is tisztán alátámasztja, hogy több vadon élő halat lehetne kifogni.

Jótékony hatások

A halakban számtalan hasznos tápanyag megtalálható, tökéletes fehérjeforrás, valamint omega-3 zsírsavak hosszú láncát tartalmazza, emellett segíthet megvédeni a szervezetünket a krónikus betegségektől, erősíti az immunrendszert és csökkenti a gyulladások kialakulását a testben.

A tengeri halak nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat és olyan ásványokat tartalmaznak, mint a szelén, cink, vas és jód.

Ezenkívül B12 és D vitaminokat is tartalmaz, amik a szívbetegség elkerülésével hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, egyéb jótékony hatásaik mellett.

Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma felhívja a figyelmet a halfogyasztás fontosságára különösen a terhes nők és gyerekek esetében, ugyanis a kognitív képességek fejlődésében fontos szerepet játszanak a halakban található tápanyagok.

Tudósok kimutatták, hogy a tengeri hallal kiegészített étrenddel megelőzhetőek az érrendszeri megbetegedések is, aminek köszönhetően az amerikai állampolgárok évente akár 12,7 milliárd dollárral csökkenthetnék az egészségügyi ellátások költségeit.

Ezenfelül a tengeri halnak az előállítása viszonylag alacsony üvegházhatást okozó gázkibocsátással jár.

Vásárlói szokások

Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma által végzett 2015-2020-as felmérés alapján az állampolgárok mindössze 11 kilogramm tengeri halat fogyasztanak évente. Ellenben az ideális mennyiség 250 milligramm lenne naponta, hogy kellő mennyiségű omega-3 zsírsav juthasson a szervezetükbe. Ez mindössze a javasolt napi adag 38%-ának a bevitelét teszi ki.

A fogyasztók körében nagyobb népszerűségnek örvendenek az alacsonyabb omega-3 tartalmú tengeri termékek, például a garnélák, amely az egyik legnépszerűbb sósvízi étel az Amerikai Egyesült Államokban, így nem csoda, hogy az éves halvásárlás 30%-át kiteszi.

Az éttermekben és boltokban további 10 faj teszi ki az elérhető tengeri termékek 85%-át az amerikaiak számára. A garnéla népszerűségét a lazac követi, melynek viszonylag magas az omega-3 zsírsav tartalma. Több olyan faj van, melynek magas a hasznos zsírsav tartalma, ellenben ezeknek igen alacsony a népszerűsége a fogyasztók körében, ilyen például a szardella, a hering és a szardínia is.

A fogyasztók megpróbálják a halfogyasztást étrend kiegészítőkkel helyettesíteni vagy éppen más ételek fogyasztásával, például tojással, hogy elősegítsék a vitaminok és ásványianyagok pótlását.

Azonban a kutatók rámutattak, hogy a halfogyasztás önmagában sokkal hatékonyabb, mint más megoldások, ugyanis nem csak a hasznos zsírsavak vannak jelen benne, hanem vitaminok, ásványi anyagok és más nyomelemek is megtalálhatóak ebben az ételben.

Forrás: esmmagazin.com