0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 22.

Akinél szívesen laknak a méhek

Akinél szívesen laknak a méhek – az nem más, mint Lovas Géza, solti méhész. Jelenleg 170 méhcsaláddal dolgozik és ebből 2 db 44 családos konténerrel vándorol. Bővebben a Méhészet decemberi számában.

youtube://v/ZPjeNYrFPSw

Akinél szívesen laknak a méhek – az nem más, mint Lovas Géza, solti méhész. Jelenleg 170 méhcsaláddal dolgozik és ebből 2 db 44 családos konténerrel vándorol. A konténerben 11 darab NB keret a fészek és ehhez tartozik két Hunor méztér. Erről a rendszerről beszélgettünk vele, amit a Méhesről-méhesre rovatunkban olvashatnak. Kéményes gázkonvektorral fűti tavasszal a konténert és egyesével itatja natúr vízzel a családokat. Buzogánnyal füstöl, Jenter készülékkel neveli az anyákat, és ősszel – zárókezelés előtt – zárkázza őket.

Méhekkel a koronavírus ellen? – többek között erről is olvashatnak dr. Stefan Stangaciu orvossal és vezető apiterapeutával készített interjúnkban.

A vírus elleni védekezéslegfontosabb eleme immunrendszerünk tökéletes állapota. De mit is jelent az a szó, hogy immunrendszer, milyen szintjei vannak, hogy épül fel, mely szervek a felelősek érte és étkezésünkkel tudjuk-e befolyásolni állapotát? Mit jelent immunrendszerünk pszicho-emocionális szintje? Ezekre – a napjainkban igen aktuális kérdésekre – ad választ a Nemzetközi Apiterápiás Szövetség titkára.

Új helyzet a méhészeti ágazatban – bekövetkezett az, aminek eléréséhez a magyar méhésztársadalom oly nagy reményeket fűzött, nevezetesen,

a hazai mézfogyasztás végre egyensúlyba került a méztermeléssel, vagyis nem vagyunk kiszolgáltatva többé az exportpiaci hatásoknak (vagy mégis?). Ez azonban nem úgy következett be, hogy a mézfogyasztás megugrott, hanem a méztermelés visszaesett.

A kereslet-kínálat szempontjából azonban ez másodlagos. A 2020-as év rendkívül gyenge mézterméséből adódó különleges piaci helyzetet és hatásait „boncolgatja” Csincsa Tibor állandó szerzőnk.

Az etetés különböző módjai – a változó időjárási körülmények miatti kevesebb termés és a növekvő méhegészségügyi kockázatok egyre inkább nem teszik vonzóvá ezt a szakmát. A versenyképességet az egyre szélesedő támogatások köre növeli, mi magunk pedig, a költségeink csökkentésével tudjuk azt segíteni. Mivel az élőmunka jelenti az egyik legnagyobb költséget vállalkozásunkban, ezért ennek csökkentése legyen az elsődleges célunk. A tavaszi és nyári serkentés, a telelő élelem feletetése is a munkás feladatok közé tartozik. Ezen munkafolyamat eszközeinek jó megválasztásával csökkenthetjük költségeinket, ezt részletezi Szabó Krisztián remek írása.

Forrás: Méhészet