0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 26.

Hazai halból készült ételeket tegyünk az ünnepi asztalra!

A hazai halfogyasztás többszörösére nő karácsony környékén. A karácsonyi menü házanként más és más, minden családnak megvan a maga hagyománya, de az biztos, hogy halból készült fogást majdnem mindenhol készítenek. A halászlé, a rántott vagy sült hal a legtöbb magyar család ünnepi asztalán megtalálható.

Abban is biztosak lehetünk, ha hazai alapanyagokat használunk, igazán ízletes lesz, jelentette ki Nagy István miniszter az Agrárminisztérium, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL), és az Agrármarketing Centrum közös sajtónyilatkozatában.

Nagy István agrárminiszter a Vámház körúti Nagycsarnok halas pultjai előtt, december 17.-én tartott sajtótájékoztatón arra buzdította a fogyasztókat, hogy az ünnepek idején is döntsenek tudatosan, és válasszák hazai termékeket. A magyar hal egészséges és kiváló minőségű, ezért érdemes az idei karácsonyi vacsorához is magyar halat vásárolni, ezzel segítve saját egészségét, a fenntarthatóságot, valamint a hazai termelőket és munkavállalókat! Hosszú évekre visszatekintve nem volt gond a kínálattal, ez idén sem lesz másként.

A vásárlók a haltermékek széles választékát megtalálhatják a piacokon, a vásárcsarnokokban, és az üzletek polcain, mondta a miniszter.

A hazai halfogyasztás meghatározó része hagyományosan a karácsonyt megelőző időszakra esik. Szakértői becslések szerint a haltermelők ekkor értékesítik a teljes éves étkezési halmennyiség mintegy 40 százalékát. Egyes nagy haltermelők esetében pedig akár az éves forgalom 60-70 százalékát is adhatja a karácsonyi haleladás. A halfogyasztás az elmúlt években lassan, de folyamatosan növekszik, azonban a hazai halfogyasztás 81 százalékát importból származó haltermékek teszik ki. A hazai haltermelés és halfogyasztás vezető hala továbbra is a ponty, második helyen áll az afrikai harcsa, de ezt a képet nagyszámú importhal, valamint az itthon termelt fajok is színesítik.

Az Agrárminisztériumban azon dolgoznak, hogy a jelenlegi 6,7 kilogramm egy főre jutó éves átlag halfogyasztás tovább növekedjen, és minél nagyobb arányban kerüljenek az asztalra magyar halak.

Ez a törekvés több szempontból is fontos. A hazai halak fogyasztásával támogatjuk a hazai haltermelőket, s ezzel hozzájárulunk a hazai akvakultúra-ágazat megmaradásához, amely az ország számos területén fontos szerepet játszik a vidéki népesség foglalkoztatásában. Így ha hazai haltermékeket vásárolunk, azzal segítjük a munkahelyek megtartását, a vidéki családok megélhetését. Emellett a frissen piacra kerülő hazai halak fogyasztása környezetvédelmi szempontból is felelősebb döntés, mint az esetleg több ezer kilométerről fagyasztva ideutaztatott tengeri halak vásárlása.

Az elmúlt hónapokban nemcsak a kormányzat, de az élelmiszergazdaság számos szereplője is felismerte, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak leküzdése, a munkahelyek megóvása, az élelmiszerellátás függetlenségének megőrzése érdekében elengedhetetlen a hazai termékek fogyasztásának erősítése.

Ezt segíti a „Válaszd a hazait” kampány is, amely országos szinten népszerűsíti a magyar termékeket és élelmiszereket, hangsúlyozta Nagy István.

Magyarország Kormánya a koronavírus-járvány idején jelentős erőfeszítéseket tett a bajba jutott hazai ágazatok, így a haltermelők megsegítésére. A Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként több mint 500 millió forinttal támogatták a munkahelymegtartást a halgazdálkodási ágazatban, míg a halgazdálkodási ágazat haltelepítésre 800 millió forintot kapott. Az elmúlt években jelentős figyelmet szenteltek a halhús minőségi kérdéseknek, a minőségi haltermékek elismerésének. Ennek a munkának része, hogy idén két magyar haltermék kapott európai földrajzi árujelző-oltalmat: a Szilvásváradi pisztráng, és az Akasztói szikiponty. Két másik haltermék – a Balatoni hal és a Szegedi tükörponty – egyelőre az átmeneti nemzeti oltalmat szerezte meg, az uniós elismerésük folyamatban van.

Az Országgyűlés által kedden (december 15-én) megszavazott ágazati törvény aktuális módosítása is segíti, hogy a haltermelés fejlesztésén keresztül a halfogyasztás mértéke érdemben is emelkedjen.

Nagy István bízik abban, hogy nemcsak karácsonykor, hanem az év minden napján, egyre többen választanak magyar halat a családi asztalra. „A tárcánál minden lehetséges eszközünkkel támogatjuk a hazai haltenyésztést, és a belföldi értékesítést. Védjük a magyar munkahelyeket, válasszuk a hazait!”, zárta mondandóját az agrárminiszter.

Dr. Németh István, a MA-HAL elnöke elmondta, hogy ezt az évet nem zárják a haltermelők kiugró eredménnyel, mivel közepesnek mondható az idei haltermés. A mezőgazdaság többi ágazatához hasonlóan a terméseredmény alakulását jelentősen befolyásolják az idei évre jellemző időjárási anomáliák.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne elegendő, hazai termelésű, jó minőségű hal a boltokban, így mindenki otthon is el tudja készíteni a hazai halból a karácsonyi, ünnepi halételt.

Hazánkban a legnagyobb mennyiségben termelt halfaj a ponty, amelyből tavaly több mint 11.000 tonna piaci méretű korosztályt értékesítettek a termelők, a második legnépszerűbb halfajunk az afrikai harcsa, ebből több mint 3.000 tonna került feldolgozott, konyhakész formában a fogyasztók asztalára. A halászati ágazat a hazai élelmiszerellátáson kívül komoly szerepet vállal a horgászati célú természetes vizek telepítésében, évente 4-5 ezer tonna hal kerül kihelyezésre, így elmondható, hogy a horgászszervezetek a legnagyobb vevők közé tartoznak.

Dr. Németh István megemlítette, hogy nem drágultak a halak idén karácsonykor, s a tavalyi évhez hasonlóan alakulnak a fogyasztói árak:

az élő ponty kilogrammonként 900–1300 forintba, a pontyszelet 2100–2200 forintba, míg az afrikaiharcsa-filé 3000–3200 forintba kerül átlagosan karácsonykor.

2018-ban a Kormány 5 százalékra csökkentette a friss hal áfáját, ezzel is hozzájárulva, hogy minél több család asztalára felkerülhessen ez az egészséges étel.

A MA-HAL céljai között szerepel a hazai haltermelés és értékesítés növelése, s ennek érdekében indították el a rendszeres, legalább heti egy alkalommal történő halfogyasztásra ösztönző „HalPéntek” kampányukat. Azt szeretnék, ha a péntek a halfogyasztás napja lenne Magyarországon, ahogy ez a történelmi időkben is volt, mert mindenki számára ismeretes, hogy a halhús fogyasztása pozitív élettani hatással bír. A karácsonyi halvásárlást segítve a MA-HAL létrehozott egy interaktív térképet a www.halpentek.hu weboldalon, ahol a fogyasztók könnyen megtalálhatják a legközelebbi termelői halárusító pontokat, illetve halboltokat.

Ondré Péter, az AMC ügyvezetője elmondta, hogy a Kapj rá! halfogyasztást ösztönző kampány uniós célkitűzése volt az 5,7 kg/fő éves átlagos halfogyasztás 20 százalékkal való növelése, ami már négy 4 év alatt több mint 18 százalékkal, 6,7 kg fölé emelkedett. Az édesvízi halfogyasztást népszerűsítő kampány hatékonysági vizsgálata is megmutatta, hogy

egyre többen választják az édesvízi halfajokat, amiben segítséget nyújtanak a konyhatechnológiákat bemutató kisfilmek, és a receptek is.

Bár a magyarok számára a halfogyasztás kiemelten a karácsonyi időszakra koncentrálódik, de érdemes egész évben halat fogyasztani magas omega-3 zsírsav, foszfor-, jód-, fluor-, szelén-, vas-, kálium- és kalcium-, valamint A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitamin-tartalma miatt. A hal fogyasztása csökkenti a szívroham kockázatát, sokat segíthet például a stressz leküzdésében, vagy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, csökkenti az időskori szellemi leépülés kockázatát, sőt az allergiás megbetegedések megelőzésében is segíthet. Halas receptekért és érdekességekért érdemes a www.kapjra.hu oldalt is felkeresni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu