0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 17.

A jobb minőségű csapvíz kevesebb műanyaghulladékot jelent

Új ivóvízminőségi irányelve fogadott el az Európai Parlament, amelytől azt várja, hogy még a legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportok is jó minőségű csapvízhez jutnak majd, valamint kevesebb műanyagszemét keletkezik.

Az Európai Bizottság megállapította, hogy ha az európai háztartások kevesebb palackozott vizet fogyasztanának, évente összességében

legalább 600 millió eurót tudnának megtakarítani. Ahogy nőne a bizalom a csapvíz iránt, úgy csökkenne a palackok miatti műanyaghulladék,

így a tengert szennyező anyagok mennyisége. Európa tengerpartjain a vizespalack az egyik leggyakoribb egyszer használatos műanyag szemét.

Ezért a Parlament jóváhagyta az ivóvízminőséget szabályozó új irányelvről született megállapodást.

Az új szabályokra azért volt szükség, hogy az Európai Unióban mindenhol jó legyen a csapvíz minősége.

Ezt és az ivóvízhez való egyetemes hozzáférést kérte az a több mint 1,8 millió európai polgár, aki támogatása jeléül aláírta a Right2Water petíciót, az Unió történetének első eredményes európai polgári kezdeményezését.

A tagállamoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a középületekben ingyen lehessen csapvizet fogyasztani, és lehetőség szerint az éttermek, menzák és egyéb vendéglátóhelyek is legfeljebb csak alacsony felszolgálási díjat számoljanak fel ezért. A tagállamoknak emellett külön intézkedésekkel kell biztosítaniuk, hogy a társadalom kiszolgáltatott csoportjai, így a menekültek, a nomád életmódot folytató közösségek, a hajléktalanok és a roma kisebbségek is könnyebben ivóvízhez jussanak.

Továbbá javítani kell a csapvíz minőségén ahhoz, hogy az emberek a palackozott víz helyett inkább a csapvizet válasszák,

a vízminőség javítása pedig a szennyező anyagok, köztük az ólom határértékeinek szigorításával érhető el.

A Bizottság 2022 elejére összeállít és folyamatosan vezet majd egy listát azokról a vegyi anyagokról és vegyületekről, amelyek a tudomány szerint károsítják az egészséget, vagy amelyektől tartanak az emberek. Többek között gyógyszerek, endokrin károsító vegyületek, illetve mikroműanyagok lesznek rajta. Emellett európai jegyzéket készít azokról az anyagokról is, amelyek érintkezésbe kerülhetnek az ivóvízzel.

 

 

Forrás: europarl.europa.eu