0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Ötcsillagos wagyu marha az iskolai menzán Japánban

Ha egy pillanatra visszagondol, mi volt a legfinomabb étel, amit az iskola menzáján fogyasztott? Rántottszelet burgonyapürével? Bolognai spagetti sajttal megszórva? Voltak olyan szerencsések is akik rajongtak a porcukros káposztástésztáért, ők gond nélkül mehettek repetázni ahányszor csak akartak, mert ennek az ételnek a nagy része biztosan a konyhán maradt.

A japán gyerekek többségének később azonban kellemesebb emlékeik lesznek a menzán fogyasztott ételekről, ugyanis a tálcáikra Kobe marhahús kerül felszolgálásra.

Igen, ez az a világhíres Kobe marhahús, melyet aranyárban mérnek!

Japán egyik régiójában, a Hyōgo prefektúrában mintegy 1250 állami általános- és középiskolában szervíroznak ebből a különleges marhahús fajtából.

„Kétségtelenül ez a legfinomabb hús, amit valaha ettem. – áradozott egy 12 éves kisiskolás, miután ebédre wagyu marhát fogyasztott. – Ha hazaérek, akkor a szüleimnek is elmesélem milyen finomat ettem.”

Kobe város – amely a Hyōgo prefektúra fővárosa – úgy döntött, hogy októberben wagyu marhát kínál az állami iskolásoknak, és a következő év elejéig folytatják a Kobe marhapörkölt, Kobe sukiyaki (tradícionális japán étel) és egyéb ötcsillagos ételek felszolgálását. Japán 47 prefektúrájából 46-ban wagyu marhahúst szolgáltak fel az iskolákban, 42 prefektúra diákjai tengeri ételeket is fogyaszthattak. A korszerűsített büféválaszték a koronavírus járványnak „köszönhető”. Az éttermi étkezések visszaesése és a turista látogatás hiánya miatt a marhahús és a tenger gyümölcseit beszállító cégeknek maradtak felesleges tartalékaik.

Áprilisban Japán központi kormánya úgy döntött, hogy fedezi a prefektúrák költségeit az iskolákban történő wagyu és tenger gyümölcseinek vásárlásához, ami nagy segítség volt egyes beszállítóknak.

„Néhány üzletben annyira lecsökkent a forgalom, hogy szó szerint nem volt kinek eladni a húst. Olyan nagy mennyiségű hús volt készleten, hogy lassan már nem tudták azokat hol tárolni” – mondta a Hyogo Prefektúra Húsipari Szövetkezetének szóvivője.

Áprilisban a Financial Times arról számolt be, hogy a Földművelésügyi Minisztérium keresi a módját, hogyan ösztönözheti a lakosságot a wagyu marhahús fogyasztására. Az egyik ötlet, amelyet fontolóra vettek, de végül elutasítottak, az az volt, hogy minden japán háztartásnak wagyu marhahús vásárlásra kedvezményt biztosító kupont osztanak szét. Ehelyett azonban arra a döntésre jutottak, hogy inkább az iskolás gyerekeknek biztosítanak Kobe marhahúsból ebédet, és néhány szupermarket, a tavalyi évekhez képest 20-40%-kal alacsonyabb áron kínálja ezen termékeket.

Elképzelhető, hogy a gyerekeket már annyira nem hozza lázba, ha rizstésztáért állhatnak sorba repetáért?

Forrás: foodandwine.com