youtube://v/xw79VI2Oq-U
A piac vezetősége mindenki számára biztosította azokat a higiéniai feltételeket, amit a járványügyi protokoll megkövetelt, így a vásárlók, kereskedők és a termelők a vírushelyzetben is ugyanolyan biztonsággal látogatták a piacot. A belépésszámot elemezve a piac statisztikája jól láttatja, hogy az előző évekhez képest ugyan vásárlói létszámban nincs szignifikáns különbség, termelői oldalról viszont annál inkább.
Ennek okai az őstermelők jogállásából és a kiöregedésükből eredeztethetők. Sokkal több fiatalra lenne szükség, akik felvállalják ezt a szakmát, hogy a termelői réteg hosszú távon fenn tudjon maradni.
A Budapesti Nagybani Piac az egész országba szállít, de kifejezetten a főváros és Pest megye ellátásban játszik nagy szerepet. Három legforgalmasabb napja a szerda, csütörtök és a vasárnap, mintegy 2000 termelő és kereskedő látogat ki ilyenkor, de ez időszakosan változhat. A legtöbb eladás zöldség-gyümölcsből származik: sárgarépa, zeller, burgonya, de az időszaknak megfelelően a paradicsom is jelentős mennyiségben megjelenik a piacon, ehhez a kereslet is ekképpen igazodik.
A szállítmányok ritkábban érkeznek, viszont emiatt logisztikailag a raktárakban folyamatosan cserélődve, keveset áll az újonnan érkezett szállítmány. A tavaszi fagyok miatt a hazai gyümölcsök forgalma azonban az importhoz képest még jelentősebben visszaesett. A fagykárok a gyümölcstermelőket nagyon megviselték, sokan támogatásban is részesültek.
Például a hazai termelésű barack az elmúlt időszakban szinte eltűnt a piacról, a kereskedők behozatallal tudták csak pótolni a hiányzó mennyiséget.
Kovács László, a Nagybani Piac helyiséggazdálkodási igazgatója az idei évtől azt reméli, hogy a piac stabilan tudjon működni, a termelőknek mennyiségben és minőségben is sikerüljön a termelés, a kereskedők pedig megtalálják a számításukat úgy, ahogyan eddig is.