Back to top

Tarolt a szalmonellás csirke Nagy-Britanniában

Több százan, köztük sok kisgyerek súlyosan megbetegedett, miután szalmonellával fertőzött lengyel import baromfihúst evett, és egy halálos áldozatot is követelt az olcsó panírozott csirke.

A lengyelországi gazdaságokból származó húst olcsó fagyasztott panírozott csirketermékek formájában a brit nagy áruházláncok értékesítették. A félkész baromfi termékeket a szülők gyakran olcsó és könnyen elkészíthető ételként vásárolják és adják a gyerekeknek.

A megbetegedettek körülbelül 44 százaléka 16 évesnél fiatalabb volt.

A Daily Mail szerint az elmúlt évben mintegy 480 szalmonellamérgezés vált ismertté, amelyeket ezek a termékek okoztak, az emberek több mint harmada súlyos állapotba került és kórházi kezelésre szorult. Az angol népegészségügy (Public Health England) illetékesei szerint egy esetben kimutathatóan a szalmonellafertőzés volt a halál oka. További négy esetben is szalmonnela-fertőzőttek voltak az elhunytak, de a pandémiás időszakban nem tisztázott, hogy a szalmonella-fertőzés ezeknél az eseteknél meghatározó tényező volt-e.

A Daily Mail adatai szerint azonban az ismert 480 esetből körülbelül 400 Angliában, 42 Skóciában, 31 Walesben és 7 Észak-Írországban fordult elő. Az újság hozzáteszi, hogy

ezek a számok valószínűleg nem fedik le az összes esetet, mivel a kevésbé súlyos tünetekkel rendelkező emberek valószínűleg nem fordultak orvoshoz vagy mentek kórházba a Covid-19 járvány idején.

Az FSA brit élelmiszerbiztonsági ügynökség megerősítette, hogy Lengyelországból származtak a fagyasztott és panírozott csirkemellek.

Az újság emlékeztet arra, hogy több európai ország, köztük Írország, tavaly év eleje óta közel 100 riasztást adott ki Lengyelországból származó hűtött vagy fagyasztott szalmonellás baromfi miatt. Úgy gondolják, hogy az elmúlt évben több ezer fertőzés is előfordulhatott a szigetországban.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ez a mogyoróallergiánál is komolyabb gond lehet

Amerikai orvosszakértők szerint még a diófélék okozta allergiánál is komolyabb problémát okozhat egy egyre szélesebb körben jelentkező allergiás megbetegedés. A statisztikai adatok arra utalnak, hogy az öt év alatti gyerek között kétségbeejtően magas a tehéntej-allergiások száma - egyelőre csak az ad reményt, hogy a többségük "kinövi".

Felszaladt néhány plusz kiló a karantén alatt? - Táplálkozási tippek az egész családnak

A karantén, a bezártság, az iskola nélküli napok nagyban megváltoztatták a családok mindennapjait: mozgásszegényebb életmód, felboruló étkezési szokások. A napi feladatok mellett sokkal nehezebb odafigyelni a helyes táplálkozásra.

Idénymunkások Németországban: nem sikerült rendezni egy fontos kérdést a spárgaszezon kezdetéig

Az eredeti bejelentés szerint a 15. héttől már érvényben kellene lennie a „70 napos szabály” 102 naposra hosszabbításának, azonban a Bundestag még nem hagyta jóvá, mert a kormánypártok nem tudnak megegyezni egy fontos részletkérdésben. Eközben a német gazdaszövetség változatlanul 115 napért száll síkra.

Jelentősen megugrott Kínában a sertéshústermelés

Kína első negyedéves sertéshústermelése az egy évvel korábbihoz képest 31,9%-kal 13,69 millió tonnára emelkedett - derült ki a múlt héten közzétett adatokból, ami két éve a legmagasabb negyedéves mennyiség.

Őrült méhsűrűség: Amerika „kenyeres kosarában”

A méhállományok egymás melletti összezsúfolása, az egy területre koncentrált nagy méhsűrűség sok veszéllyel jár együtt. Gondoljunk csak napjaink COVID19-fertőzésére, mely pillanatok alatt szétterjedt a világon. De a pandémia előtt is tudtuk, hogy például a menekülttáborok és a menedékhelyek a betegségek, a feszültség és a szociális problémák kirobbanásának táptalajai.

Webinár az antimikrobiális rezisztenciáról

Állatorvosok és állattartók számára rendezett két alkalomból álló online szakmai beszélgetést az Alpha-Vet Kft., ahol a téma szakavatott képviselői segítettek eligazodni az antibiotikumokat érintő szakmai tudnivalók és jogszabályok világában.

Nem kell a műanyag - tészta és rizs újratöltő állomást tesztel az Aldi

Az áruházlánc új rendszert tesztel a műanyag hulladék csökkentésére azzal, hogy csomagolásmentes tészta- és rizstermékek értékesítésébe kezd, mely a kimért zöldség és gyümölcs árusítás folyamatához hasonlóan működik.

Kevesebb sört adott el, de megtartotta munkavállalóit a Borsodi Sörgyár tavaly

Az előző, rendkívül sikeres évtől ugyan elmaradtak tavaly a Borsodi Sörgyár eredményei, de a társaság minden munkavállalóját meg tudta tartani a koronavírus-járvány okozta kihívások ellenére - közölte a cég az MTI érdeklődésére.

Húsz-huszonötszázalékos drágulás jöhet a hús árában

Hosszú válságot is okozhat a takarmányárak nagyságrendileg 30 százalékos emelkedése, amit a termelők a termékeik árában is szeretnének érvényesíteni.

Válságban a brit sertés export

A brit Nemzeti Sertésszövetség (NPA) szerint az új Brexit-követelmények miatt képtelenség tenyészállatokat exportálni az EU-ba, ami károsítja az Egyesült Királyság sertéságazatát.