Mennyit érdemes a takarmányra költeni?
– A modern fajták nagy szaporasági és hízékonysági teljesítményre képesek, de ennek eléréséhez nélkülözhetetlen, hogy kielégítsük az igényeiket. Fontos a takarmány-alapanyagok jó minősége, toxinmentessége, mert már nem lehet sok malacot jó vágóhídi minőségre gyorsan felnevelni konyhai maradékon és magtári söpredéken.
Ez nem igényel olyan nagy beruházást, mint a technológia, viszont gyorsan megtérül. Jobb lesz a vemhesülési százalék, több, nagyobb malac születik, a kocának több lesz a teje, jobb kondícióban tudjuk leválasztani, így jobb lesz az újravemhesülés.
Minél jobb és optimálisabb a takarmány beltartalma, a hízóknak annál jobb a fajlagos takarmányértékesítése, nagyobb a tömeggyarapodása, rövidebb az elkészülési ideje, ezáltal kevesebb a hizlalás költsége, és nagyobb mennyiségű húst állít elő, amit a vágóhidak szívesebben vásárolnak.
Hogyan lehet a duroc hízó kedvében járni?
– Olyan környezeti feltételeket kell biztosítani a számára, ami fajtájától és életkorától függően még belefér a komfortzónájába.
Az FSE által tenyésztett magyar nagyfehér, magyar lapály és ezek F1 keresztezései kiváló anyai tulajdonságokkal rendelkeznek, magas a szaporaságuk, jó a tejtermelő és malacnevelő képességük, hosszú élettartamúak, nagy életteljesítményre képesek. Gyakran előfordul, hogy a kistermelők szedett-vedett hízóállományokból meghagyott anyákkal próbálkoznak, de ezek erre alkalmatlanok. Ne felejtsük el, hogy malacot fialni csak a koca tud, ezért nem szabad sajnálni a pénzt arra, hogy jó és törzskönyvezett kocasüldőkkel teremtsük meg a tenyésztés alapjait!
Durocot, pietraint, hampshire
A robusztus, nagy rámájú és testkapacitású, sima és sűrű szőrű duroc színe a guineai ősök génjei miatt a gesztenyétől és a sötét cseresznyepirostól a sárgás világos vörösig terjedhet. Jól alkalmazkodik a különféle tartástechnológiákhoz, kiemelkedő a stressztűrő képessége. Nyugodt vérmérsékletű, sőt, sokan flegmának mondják, mégis lendületes fajta. Hosszú élettartama kimagasló életteljesítménnyel párosul. A hízók súlya akár 380 kilogramm lehet – a rekord 410 kilogramm körül van –, a kocák pedig 300-350 kilósak. Általában 10-15 malac jön a világra, akiknek a túlélési aránya megfelelő gondosság esetén elérheti a 92 százalékot. Eredetileg zsíros volt a duroc, de a fogyasztók változó igényeihez igazodva a modern állatokban már igen magas az értékes húsrészek aránya. A duroc végtermék-előállító fajta, ezért az árutermelésbe kerülő tenyészkanokat anyai fajtákkal keresztezik, és az utódok lesznek a hízóalapanyagok. Árutermelés céljára fajtatisztán nem célszerű tartani a durocot, sem kisüzemben, sem nagyüzemi körülmények között. |
Az ilyen állatok nagy növekedési erélyűek, a hizlalás alatt megbízhatóan hozzák az ezer gramm feletti tömeggyarapodást, és ezt a tulajdonságot folyamatosan megtartják a nagyobb vágási súly eléréséig. Kiemelkedő vágottest-minősítésűek, amely terjedelmes karajuknak, széles és mélyre terjedő sonkájuknak köszönhető. Összességében az értékes húsrészek aránya igen magas. A kevés takarmányból is gyorsan növekvő egyedek alacsony fajlagos költséggel érik el a vágósúlyt, jó minőségű sertéshúst garantálva. Ezek a fajták alkalmasak arra, hogy akár kisüzemi körülmények között is megbízhatóan termeljenek, ami feltétele a hatékonyságnak és gazdaságosságnak.
Milyen irányba megy a sertéstartás? A sertéspestis járvány miatt csak a nagy, zárt rendszerű telepek tudnak életben maradni?
– Nem a méret határozza meg, hogy egy telep befertőződik-e valamilyen betegséggel, hanem az, hogy milyen a járványvédelme.
Aki ügyel ezekre és betartja a szabályokat, az nagy eséllyel elkerülheti a befertőződést, illetve jó állategészségügyi státusszal tud termelni.
Van-e a helyük a piacon a kistermelőknek, akik csupán néhány 10 jószágot tartanak?
– Mindenhol visszaszorulóban van a kisüzemi sertéstartás, aminek nagyon sok oka van, a generációváltástól a hatékonyságig. Magyarországon még van igény a háztáji sertésre, amely a nevelésének körülményeiből adódóan jobb állagú, ízletesebb, és kiválóan alkalmas a magyar étkezési szokások kielégítésére, mint például a szárazárugyártásra. De kis létszámmal egy család megélhetését nem lehet biztosítani, csak esetleg kiegészíteni.
Rendben, legyen kiegészítés, de mégis, hogyan tudnak ők talpon maradni?
– A legfontosabb, hogy mérettől függetlenül hatékonyan és gazdaságosan kell végezni a sertéstartást.
Nehéz feladat ezt optimalizálni egy bizonyos méret alatt, hiszen sok esetben a kívánatos tartási, takarmányozási és genetikai feltételek sem adottak. Hasonlóan a nagyüzemekhez, a kistermelőknek is – a lehetőségeikhez mérten – fejleszteniük kell az előbbiekben felsoroltakat, hogy nyereségesen tudjanak hizlalni.
Bocskay Zsolt
További érdekességek:
Generációváltó sertésfarm Gerendáson
Így lehet környezetbarát módon takarmányozni az állatjólétet szem előtt tartva