0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

Robusztus és flegma az amerikai duroc

Magyarországon a durocot tiszta vérben kizárólag a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete (FSE) tenyészti, mert erre csak nekik van engedélyük.

Mennyit érdemes a takarmányra költeni?

– A modern fajták nagy szaporasági és hízékonysági teljesítményre képesek, de ennek eléréséhez nélkülözhetetlen, hogy kielégítsük az igényeiket. Fontos a takarmány-alapanyagok jó minősége, toxinmentessége, mert már nem lehet sok malacot jó vágóhídi minőségre gyorsan felnevelni konyhai maradékon és magtári söpredéken.

Kocák esetében termelési ciklusuktól, hízók esetében pedig életkoruktól függően kell optimalizálni a beltartalmi értéket a fehérje, az energia, az aminosavak és a vitaminok tekintetében.

Ez nem igényel olyan nagy beruházást, mint a technológia, viszont gyorsan megtérül. Jobb lesz a vemhesülési százalék, több, nagyobb malac születik, a kocának több lesz a teje, jobb kondícióban tudjuk leválasztani, így jobb lesz az újravemhesülés.

Minél jobb és optimálisabb a takarmány beltartalma, a hízóknak annál jobb a fajlagos takarmányértékesítése, nagyobb a tömeggyarapodása, rövidebb az elkészülési ideje, ezáltal kevesebb a hizlalás költsége, és nagyobb mennyiségű húst állít elő, amit a vágóhidak szívesebben vásárolnak.

Hogyan lehet a duroc hízó kedvében járni?

– Olyan környezeti feltételeket kell biztosítani a számára, ami fajtájától és életkorától függően még belefér a komfortzónájába.

Hiába jók a körülmények, ha gyenge az állomány, vagy ha nagyon jó malacok vannak, de nem szolgáljuk ki őket.

Az FSE által tenyésztett magyar nagy­fehér, magyar lapály és ezek F1 keresztezései kiváló anyai tulajdonságokkal rendelkeznek, magas a szaporaságuk, jó a tejtermelő és malacnevelő képességük, hosszú élettartamúak, nagy életteljesítményre képesek. Gyakran előfordul, hogy a kistermelők szedett-vedett hízóállományokból meg­hagyott anyákkal próbálkoznak, de ezek erre alkalmatlanok. Ne felejtsük el, hogy malacot fialni csak a koca tud, ezért nem szabad sajnálni a pénzt arra, hogy jó és törzskönyvezett kocasüldőkkel teremtsük meg a tenyésztés alapjait!

Durocot, pietraint, hampshire

A durocot, a pietraint, a hampshire-t és ezek keresztezéseit apaként kell használni az anyai fajtákra, így sok, szép és piacképes malac születik, amit jó áron lehet eladni vagy érdemes felhizlalni.
A robusztus, nagy rámájú és testkapacitású, sima és sűrű szőrű duroc színe a guineai ősök génjei miatt a gesztenyétől és a sötét cseresznyepirostól a sárgás világos vörösig terjedhet. Jól alkalmazkodik a különféle tartástechnológiákhoz, kiemelkedő a stressztűrő képessége. Nyugodt vérmérsékletű, sőt, sokan flegmának mondják, mégis lendületes fajta. Hosszú élettartama kimagasló életteljesítménnyel párosul. A hízók súlya akár 380 kilogramm lehet – a rekord 410 kilogramm körül van –, a kocák pedig 300-350 kilósak. Általában 10-15 malac jön a világra, akiknek a túlélési aránya megfelelő gondosság esetén elérheti a 92 százalékot. Eredetileg zsíros volt a duroc, de a fogyasztók változó igényeihez igazodva a modern állatokban már igen magas az értékes húsrészek aránya. A duroc végtermék-előállító fajta, ezért az árutermelésbe kerülő tenyészkanokat anyai fajtákkal keresztezik, és az utódok lesznek a hízóalapanyagok. Árutermelés céljára fajtatisztán nem célszerű tartani a duro­cot, sem kisüzemben, sem nagyüzemi körülmények között.

Az ilyen állatok nagy növekedési erélyűek, a hizlalás alatt megbízhatóan hozzák az ezer gramm feletti tömeggyarapodást, és ezt a tulajdonságot folyamatosan megtartják a nagyobb vágási súly eléréséig. Kiemelkedő vágottest-­minősítésűek, amely terjedelmes karajuknak, széles és mélyre terjedő sonkájuknak köszönhető. Összességében az értékes húsrészek aránya igen magas. A kevés takarmányból is gyorsan növekvő egyedek alacsony fajlagos költséggel érik el a vágósúlyt, jó minőségű sertéshúst garantálva. Ezek a fajták alkalmasak arra, hogy akár kisüzemi körülmények között is megbízhatóan termeljenek, ami feltétele a hatékonyságnak és gazdaságosságnak.

Milyen irányba megy a sertéstartás? A sertéspestis járvány miatt csak a nagy, zárt rendszerű telepek tudnak életben maradni?

– Nem a méret határozza meg, hogy egy telep befertőződik-e valamilyen betegséggel, hanem az, hogy milyen a járványvédelme.

Mindenre és állandóan oda kell figyelni, a kerítések állapotára, a szállító járművek tisztaságára, a betelepített állatok mentességére, a behajtó gépkocsik fertőtlenítésére, a dolgozók bejárására, a telep takarítására, a fertőtlenítésre, és így tovább.

Aki ügyel ezekre és betartja a szabályokat, az nagy eséllyel elkerülheti a befertőződést, illetve jó állategészségügyi státusszal tud termelni.

Van-e a helyük a piacon a kistermelőknek, akik csupán néhány 10 jószágot tartanak?

– Mindenhol visszaszorulóban van a kisüzemi sertéstartás, aminek nagyon sok oka van, a generációváltástól a hatékonyságig. Magyarországon még van igény a háztáji sertésre, amely a nevelésének körülményeiből adódóan jobb állagú, ízletesebb, és kiválóan alkalmas a magyar étkezési szokások kielégítésére, mint például a száraz­árugyártásra. De kis létszámmal egy család megélhetését nem lehet biztosítani, csak esetleg kiegészíteni.Duroc

Rendben, legyen kiegészítés, de mégis, hogyan tudnak ők talpon maradni?

– A legfontosabb, hogy mérettől függetlenül hatékonyan és gazdaságosan kell végezni a sertéstartást.

Az alacsony hízóárak még inkább sújtják a kistermelőket, ezért a költségeket is alacsonyabban kell tartani, viszont a takarékosság nem mehet a termelés rovására!

Nehéz feladat ezt optimalizálni egy bizonyos méret alatt, hiszen sok esetben a kívánatos tartási, takarmányozási és genetikai feltételek sem adottak. Hasonlóan a nagyüzemekhez, a kistermelőknek is – a lehetőségeikhez mérten – fejleszteniük kell az előbbiekben felsoroltakat, hogy nyereségesen tudjanak hizlalni.

Bocskay Zsolt

További érdekességek:

Generációváltó sertésfarm Gerendáson

Így lehet környezetbarát módon takarmányozni az állatjólétet szem előtt tartva

Forrás: Kistermelők Lapja

Magazin ajánló: