Back to top

Káposzta - Az egyik legsokoldalúbb zöldség

A káposztát már évezredek óta fogyasztják, de a koronavírus-járvány alatt még inkább megnőtt a népszerűsége. A világ minden táján előszeretettel használják fel ezt a zöldség – gondoljunk csak a párolt káposztára, a fűszeres, erjesztett kimchire, a töltött káposztatekercsekre, a savanyított káposztákra vagy éppen a krémes és ropogós káposztasalátákra – a káposzta szinte mindenhogyan elkészíthető.

Egyre növekvő népszerűségének okai között szerepel az alacsony beszerzési költsége, a hosszantartó fogyaszthatósága, valamint magas C-vitamin és tápanyagtartalma. Idősebb Cato, római történész így vélekedett róla: „A káposzta felülmúlja az összes többi zöldséget”, utalva ezzel gyógyászati értékeire.

Igaz, hogy a káposztát már évezredek óta rendszeresen fogyasztják, ám nemrégiben megnőtt a népszerűsége a koronavírus-járvány következtében,

így hát eljött az ideje, hogy jobban elmélyüljünk a felhasználási lehetőségeiben. Lehet, hogy már jól ismerjük a káposztát, de az sem kizárt, hogy még csak most kezdünk vele ismerkedni. Mit kell tudnunk erről a zöldségről annak érdekében, hogy a legtöbbet tudjuk kihozni belőle?

Eredete

Az egyik legkorábbi szöveges hivatkozás a káposztára Theophrasztosz, görög filozófustól, a „botanika atyjától” származik, aki különböző fajtáit jegyezte fel. Manapság már jól ismerjük a zöld káposztát a kertekből, akárcsak a lenyűgöző színvilágú vörös káposztát, valamint a kínai kelt és a bordáskelt, melyek kicsi vagy nagyobb, laza, mélyzöld levelek takarásában találhatóak meg. Talán ezek a legelterjedtebb káposzták, de több száz fajtája létezik ennek a zöldségnek különböző formában, méretben és textúrában.

A „káposzta” a francia „caboche” szóból származik, ami kobakot, vagyis fejet jelent, és gyakran használják a vadkáposzta (Brassica oleracea) különféle formáira

– azokra a vadon élő növényfajokra, amelyekből a modern káposzta származik, és amelyek évezredekkel ezelőtt először nőttek a Földközi-tenger partján.

Vásárlás és tárolás

Ahogy sok zöldség esetében a káposzta kiválasztásánál is érdemes a keményebbet, ropogósabbat választani. A fejes káposztának nehéznek kell lennie, szorosan kötött levelekkel. Érdemes kerülni a fonnyadt zöldségeket, amelyek elvesztették már tápanyagtartalmukat és mindössze már csak pár lépés választja el ezeket a rothadástól.

A felszínen lévő kis elszíneződések kezelhetőek, ám érdemes kerülni ezeket a zöldségeket, mert más sérülések is lehetnek rajtuk.

A fóliába csomagolt előre felvágott káposzták csábítók lehetnek, azok számára, akiknek mindössze csak kis mennyiségre van szükségük, mégis előnyösebb az egész fej mellett dönteni, aminek még érintetlenek a külső levelei.

Tárolás szempontjából a káposzta több hétig eláll a hűtőszekrényben, de ha nyersen szeretnénk megenni, akkor néhány napon belül el kell fogyasztanunk. Hűtés előtt lehetőleg távolítsuk el a laza leveleket, és vágjuk be a káposztát, hogy mindössze csak rövid szára maradjon, majd tekerjük be a egy nedves papírtörlőbe és tegyük egy perforált műanyag zacskóba a zöldség ropogós részét.

Tisztítás és főzés

Felhasználás előtt válasszuk le a sérült és fonnyadt leveleket, a lazább levelű fajtákat, mint például a kínai kelt és a bordáskelt le kell öblíteni, hogy megszabaduljunk a levelek közötti szennyeződésektől. A bordáskel egészben is mosható, de ez elkészítéstől függően a kínai kel leveleit el kell választani és ki kell öblíteni, ha egészben akarjuk tartani őket, vagy ketté kell osztani a fejét, és csap alatt végig futtatni vízzel, mint a póréhagymát tisztítás közben.

A káposzta íze a fajtától függően lehet keserű vagy édes.

A zöld káposzta főzés közben édessé válik, míg a vörös káposzta általában csípősebb lesz. A kínai kelt néha a zellerhez, míg a bordáskelt a spenót ízéhez hasonlítják. A kínai kel például kiváló választás lehet salátákhoz és más nyers ételek elkészítéséhez, de ne feledkezzünk meg a savanyított vagy éppen az erjesztett ételekről sem, amelyek ebből a zöldségből készülhetnek.

A káposztát főzhetjük, párolhatjuk, grillezhetjük, megsüthetjük rakottként, elkészítési lehetőségeink szinte végtelenek. A zöld és a vörös káposzta kiváló alapanyaga lehet az ételeknek és szinte minden receptben felcserélhetők, de vegyük figyelembe, hogy a vörös káposzta hosszabb főzési időt igényel. Ezenkívül érdemes valamilyen savat – citromlevet vagy ecetet – adni a vörös káposztához főzés során, hogy megőrizze a színét, valamint egyesek szerint a savak segítenek megakadályozni a jellegzetes „káposztaszagot” főzés közben.

A bordáskel a vastag szárának köszönhetően lédús marad a párolás vagy sütés után is.

Rugalmas leveleinek köszönhetően nagyszerű választást nyújtanak, ha éppen tekercset szeretnénk készíteni belőle, amit megtöltünk valamilyen töltetlékkel. A kínai kel, pedig ellenáll a sütésnek és az elszenesedésnek is.

És mindez csak a jéghegy csúcsa...

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ahol hisznek a boldog állattartásban

Lassúság. Lelassulás. Lassítás. Mindenkinek mást jelentenek e szavak. Van, aki egyfajta figyelmeztetésnek, jelnek tekinti az élettől, hogy ideje visszavenni tempót, és a folytonos sietség, kapkodás, a munkák, a tárgyak, az élmények halmozása helyett megélni a mindennapok apró örömeit. Akár az állattartásban is.

Galgahévíz még kitart

Bármennyire is szeretnék feléleszteni a kistermelői piacokat, nem látni, hogy újra sikerülne visszaterelni a fogyasztókat. Pedig igazi nyerő helyzet lenne mind a vásárlók, mind a gazdák számára. Mészáros Vendel, sok galgahévízihez hasonlóan mezőgazdasági termelésből él. A víz, a munkaerő és a piac hármasában fogalmazta meg azokat a gondolatokat, amelyek ma a kistermelőket foglalkoztatják.

Terménytárolók, szárítók és tisztítók támogatására is lehet pályázni

Az Agrárminisztérium a megújuló vidék, megújuló agrárium program keretében 50 milliárd forintos keretösszeggel pályázatot hirdet terménytárolók, szárítók és tisztítók támogatására. A támogatási kérelmek benyújtására 2021. augusztus 2-től lesz lehetőség - jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Enyhítették a Fejér megyei húshamisítókra kiszabott elsőfokú ítéletet

Másodfokon enyhítette a bíróság a Fejér megyei húshamisítókra kiszabott elsőfokú ítéletet - közölte a Székesfehérvári Törvényszék csütörtökön az MTI-vel.

Ma van a növények világnapja

Az Alexandrák és Erikek mellett ma a növények is ünnepelnek – remélhetőleg… Május 18 a növények nemzetközi világnapja.

Hollandiában van a legtöbb vegetáriánus Európában

Egyre népszerűbbek a húspótló készítmények világszerte, egy kutatás szerint a hollandok fogyasztják a legtöbb húspótlót Európában.

Kiskertek öntözése: már most is szükséges lehet…

Már idén is voltak meleg napok, amikor csapadékhiány volt tapasztalható a kertekben: a zöldségeskertekben elvetett magok kelesztő öntözés nélkül nem tudnak kicsírázni, és a palántázás után is szükség van vízpótlásra… Bár most esős napok vannak országszerte, ez nem marad így sokáig...

Új rododendronfajt fedeztek föl

Az oldenburgi egyetem kutatója elsőként számolt be a napokban arról, hogy az Egyesült Államokban található Great Smoky Mountains Nemzeti Park területén új rodondronfajra bukkant.

Hurrá! Végre jöhet a kukacropi!

A szárított sárga lisztkukac lett a nyerő, ez az első ehető rovar, amely élelmiszerként megszerezte a forgalomba hozatali engedélyt az EU-ban.

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.