Back to top

Oda a 2021-es termés? A fagy elképesztő károkat okozott szőlőültetvényekben

Franciaország egész területén aggasztóan nagy károkat okozott az ültetvényekben a zord időjárás. Jelenleg a francia gazdák megpróbálják felmérni az okozott károk költségeit, melyet a három egymást követő fagypont alatti éjszaka okozott. A jelek szerint a borász nagy része búcsút mondhat 2021-es szüretnek.

Franciaország egyes területein mélypontra süllyedt a hőmérséklet, emiatt a gazdák minden lehetséges módszert bevetnek növényeik megmentése érdekében. Julien Denormandie, mezőgazdasági miniszter úgy véli, hogy mezőgazdasági katasztrófát kell kihirdetnie. Bordeaux-ban, Burgundiában, a Languedoc-ban és a Rhone-völgyben a fagyok elpusztították a szőlőtőkék rügyeit a legendás ültetvényekben.

French farmers find innovative solutions to battle unexpected cold spell

„A károk az ország teljes szőlő-bor ágazatát érinti – közölte Jéróme Despey, az FNSEA (Mezőgazdasági Szakszervezetek Országos Szövetsége) vezetője, aki szerint ezek a fagyok rosszabbak voltak, mint eddig valaha. Boris Calmette, borász a katasztrófáról úgy nyilatkozott, hogy

„ez az eset akár a borszövetkezetek 90%-át is érintheti, ami rendkívül ritkán fordul elő.”

A helyi mezőgazdasági tisztviselők szerint Hérault déli részén a szőlőültetvények 90%-át érintette a kár, és ez nem csak a szőlőre vonatkozik, hanem a barackfákra, a nektarinokra és a kajszibarackra is, melyek ugyancsak károsodtak. Az érintett ültetvények közé tartozik a Pic Saint-Loup, Franciaország déli részén, mely Languedoc-ban található, ahol a hőmérséklet -8 fokra csökkent. Bordeaux mind a 65 borvidékét -5 fokos hőmérséklet sújtotta, így a gazdák annak érdekében, hogy megvédjék a növényeket néhány méterre egymástól gyertyákat helyeztek el, amiket gyújtottak. Ám a növények megóvása érdekében létezik egy másik jól bevált taktika is, a szalmabálák elégetése.

A bordeaux-i Sauternes régióban a termés több mint 90%-a megsemmisült.

A gazdák nem csak tüzekkel próbálták megvédeni a növényeket a károsodástól, hanem számos ültetvényt vízzel permeteztek, hogy a hajtásokat és a rügyeket jégréteg borítsa, mely bevonatot képez a rügyek körül, ezáltal megvédi ezeket a fagytól.

 

 

A tűzesetek következtében több területen is elterjedt a füst, ezért a közeli városokban lakói szmogról panaszkodtak. Rajtuk kívül pedig a zöld elveket követő politikusok a Bordeaux környéki Gironde térségben kifogásolták a paraffin lámpák használatát, mely vastag ködöt okoz, és az ország rossz levegőminőségéhez vezet. Ugyancsak hasonló szennyezési problémákról számoltak be délkeleten, Lyon közelében. Azok a gazdák, akik nem rendelkeztek speciális felszereléssel, hogy megvédjék fáikat és szőlőjüket a fagykártól szénabálákat égettek.

A francia kormány olyan mentőcsomagot készít a kárral sújtott gazdák számára, amely adókedvezményeket és egyéb pénzügyi segítséget tartalmaz.

„Hallatlan ez a helyzet” – közölte a mezőgazdasági miniszter. Jean-Marie Barillére, a CEEV (Európai Boripari Bizottság) vezetője szerint már egyértelmű, hogy a 2021-es betakarítás gyenge lesz. Boris Calmette a francia rádiónak elmondta, hogy „szívfájdító, amikor meglátod az ültetvényben a megfagyott leveleket, amelyek két-három óra elteltével a napsütésben szürkévé vagy éppen feketévé váltak.”

Fotó: youtube

 

Forrás: 
bbc.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiskertek öntözése: már most is szükséges lehet…

Már idén is voltak meleg napok, amikor csapadékhiány volt tapasztalható a kertekben: a zöldségeskertekben elvetett magok kelesztő öntözés nélkül nem tudnak kicsírázni, és a palántázás után is szükség van vízpótlásra… Bár most esős napok vannak országszerte, ez nem marad így sokáig...

Új rododendron fajt fedeztek föl

Az oldenburgi egyetem kutatója elsőként számolt be a napokban arról, hogy az Egyesült Államokban található Great Smoky Mountains Nemzeti Park területén új rodondron fajra bukkant.

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Alkalmazkodnak a növények a klímaváltozáshoz

Első ízben összesítették a világszerte rendelkezésre álló adatokat a kutatók azzal kapcsolatban, hogyan reagálnak a növénypopulációk az éghajlatváltozásra. A tudósok megállapították, hogy a rövid élettartamú és gyors nemzedékváltással rendelkező növények rosszabbul viselik az éghajlatváltozással együtt járó szélsőségeket, mint a hosszú életű fajok.

Változatos levéltetvek

A szúró-szívó szájszervvel rendelkező levéltetvek minden évben tetemes kárt okoznak a gyümölcsfák leveleinek, fiatal hajtásainak szívogatásával. A megtámadott levelek összesodródnak, torzulnak, elszíneződhetnek, és már a nyár elején lehullanak. Az új levelek lassabban képződnek, ami a hajtások növekedésének leállásához is vezethet.

Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

Értékteremtő tevékenységnek tekinti a kiskertek művelését az agrártárca

Országos jelentőségű, értékteremtő tevékenységnek tekinti az Agrárminisztérium (AM) a kiskertek művelését - jelentette ki a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Kiskert program 2020-2025 pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Kevesebb jég, kevesebb kár

Április közepén megnyomták a gombot, s ezzel üzembe helyezték az országos jégkármérséklő rendszert. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetetett, az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd.

A paradicsom térhódítása az olasz gasztronómiában

Legyen szó egy pizzáról vagy egy spagettiről Olaszország legikonikusabb ételei mind tartalmaznak paradicsomot. De ez nem volt mindig így. Valójában a paradicsom csak a 19. században vált az olasz gasztronómia szerves részévé, azelőtt pedig azt gondolták erről a növényről, hogy mérgező.