Back to top

Gyökeres változást hozott az eső – Növényvédelmi előrejelzés 16. hét

Negyedéve tartó szárazság szakadt meg április közepén, és bár a tavaszi aszályt csak átmenetileg csökkenti a lehulló eső, a moníliás virág- és hajtásfertőzés kórokozójának növénybe hatolását annál jobban elősegíti. A fák a virágzás idején a legfogékonyabbak, de csapadékos tavaszon a fiatal hajtások érzékenysége is megnő, emiatt a védekezéseket a virágzási időszak után is folytatni kell. Az esővel erősödhet a varasodásveszély is.

Április első dekádjában a változékony, az évszakhoz képest hűvös időjárás uralkodott; a kellemesebb, meleg időszakokat gyakran szakította meg egy-egy hidegfront. Emiatt több napon keresztül éjszakánként fagypont alá süllyedt a hőmérséklet, de a nappali maximum is inkább 10 °C alatt maradt. A negyedéve tartó szárazság csak április 13-án szakadt meg, és az országos esőt nagy lehűlés kísérte. A lehulló eső csak átmenetileg csökkenti a tavaszi aszályt, további csapadékra lenne szükség.

A korábbi fagyok jelentős, de még nem számszerűsíthető károkat okoztak, elsősorban a kajsziban és a korai virágzású őszibarack-fajtákban.

Jelenleg a szilva, meggy és a cseresznye virágzását érinti a hűvös, szeles idő, ami akadályozza a beporzó rovarok munkáját. Emellett a csonthéjas növények abban az érzékeny fenológiai stádiumban vannak, amikor a moníliás virág- és hajtásfertőzés hatalmas károkat képes okozni, főként azért, mert a lehulló csapadék rendkívüli módon elősegíti a kórokozó behatolását a virágokon keresztül a növénybe. A fertőzésre a fák a virágzás idején a legfogékonyabbak, de csapadékos tavaszon a fiatal hajtások érzékenysége is megnő, emiatt a kórokozó elleni védekezéseket a virágzási időszak után is folytatni kell.

A szilva virágzásának kezdetével a hűvös idő ellenére megjelentek az első poloskaszagú darazsak a fehér színű ragacsos csapdákban (napi 2-5 db/csapda), sőt már néhány virágszirmon lerakott petéket is megfigyeltek.

A rajzás csúcsidejében meg kell kezdeni a védekezést, hogy a kikelő lárvák ne tudjanak befurakodni a terméskezdeménybe.

Csak olyan készítményt használjunk, ami megkíméli a beporzó rovarokat a mérgezéstől.

A kihelyezett feromonos csapdák már fogják a keleti gyümölcsmoly, a szilvamoly és az almalevél-aknázómoly lepkéinek első példányait. A fogott egyedek száma most még nem magas, de az időjárás javulásával egyre több fog kirajzani.

Almában a levélpirosító levéltetű még most is mérsékelten szívogat, de

az esővel erősödhet a varasodásveszély, ugyanis tömeges az aszkospóra-szóródás, a nedvességborítás pedig elősegíti a kórokozó inkubációját.

Ebben az időszakban fontosak a megelőző (preventív) jellegű védekezések. A lisztharmat-fertőzésből még csak a primer (elsődleges) tünetek észlelhetők a fertőzött vesszővégeken, de melegebb időben beindul a szekunder fertőzés is.

Lisztharmatfertőzés primer tünete almafa vesszővégén
Fotó: Dr. Aponyi Lajos

 

Mivel továbbra is hűvös az idő és eső is hullott, fokozódott az őszibarack tafrinás levélfodrosodás veszélye. A levelek fakadása miatt felszívódó gombaölő készítmények adnak kellő védettséget a fáknak. A sárgahúsú és a nektarin típusú fajták fokozottan érzékenyek a kórokozóra.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiskertek öntözése: már most is szükséges lehet…

Már idén is voltak meleg napok, amikor csapadékhiány volt tapasztalható a kertekben: a zöldségeskertekben elvetett magok kelesztő öntözés nélkül nem tudnak kicsírázni, és a palántázás után is szükség van vízpótlásra… Bár most esős napok vannak országszerte, ez nem marad így sokáig...

Új rododendron fajt fedeztek föl

Az oldenburgi egyetem kutatója elsőként számolt be a napokban arról, hogy az Egyesült Államokban található Great Smoky Mountains Nemzeti Park területén új rodondron fajra bukkant.

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Alkalmazkodnak a növények a klímaváltozáshoz

Első ízben összesítették a világszerte rendelkezésre álló adatokat a kutatók azzal kapcsolatban, hogyan reagálnak a növénypopulációk az éghajlatváltozásra. A tudósok megállapították, hogy a rövid élettartamú és gyors nemzedékváltással rendelkező növények rosszabbul viselik az éghajlatváltozással együtt járó szélsőségeket, mint a hosszú életű fajok.

Változatos levéltetvek

A szúró-szívó szájszervvel rendelkező levéltetvek minden évben tetemes kárt okoznak a gyümölcsfák leveleinek, fiatal hajtásainak szívogatásával. A megtámadott levelek összesodródnak, torzulnak, elszíneződhetnek, és már a nyár elején lehullanak. Az új levelek lassabban képződnek, ami a hajtások növekedésének leállásához is vezethet.

Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

Értékteremtő tevékenységnek tekinti a kiskertek művelését az agrártárca

Országos jelentőségű, értékteremtő tevékenységnek tekinti az Agrárminisztérium (AM) a kiskertek művelését - jelentette ki a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Kiskert program 2020-2025 pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Kevesebb jég, kevesebb kár

Április közepén megnyomták a gombot, s ezzel üzembe helyezték az országos jégkármérséklő rendszert. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetetett, az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd.

A paradicsom térhódítása az olasz gasztronómiában

Legyen szó egy pizzáról vagy egy spagettiről Olaszország legikonikusabb ételei mind tartalmaznak paradicsomot. De ez nem volt mindig így. Valójában a paradicsom csak a 19. században vált az olasz gasztronómia szerves részévé, azelőtt pedig azt gondolták erről a növényről, hogy mérgező.