0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Almatermésűek növényvédelme

A Kleffmann és Partner Kft. független piackutató cég. Cikkünkben a gyümölcsök növényvédelméről összegyűjtött információkat osztjuk meg, azon belül is leginkább az almatermésűekre (alma, körte) vonatkozókat. A piac egészét lefedő adataink a kajszibarack, az őszibarack és a többi csonthéjasok (meggy, cseresznye, szilva) számait is tartalmazzák.

A Kleffmann és Partner Kft. független piackutató cég 1995 óta tevékenykedik Magyarországon. Kizárólag gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, műtrágya- és növényvédőszer-piacot. E heti összeállításunk közreadásával is szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik bármelyik kutatásunkban segítségünkre voltak.

Cikkünkben a gyümölcsök növényvédelméről összegyűjtött információkat osztjuk meg, azon belül is leginkább az almatermésűekre (alma, körte) vonatkozókat. A piac egészét lefedő adataink a kajszibarack, az őszibarack és a többi csonthéjasok (meggy, cseresznye, szilva) számait is tartalmazzák.

Az elmúlt évtizedre visszatekintve a gyümölcs-növényvédő szerek felhasználása és piaci értéke jelentősen zsugorodott.

A szeszélyes időjárás, az áprilisi vagy akár május eleji fagyok gyakoribbá válása a kajszibarackot és az őszibarackot érintették leginkább, de időről időre, lokálisan a többi gyümölcsfajtában is komolyabb károkat okoztak.

A gyümölcskultúrák közül az almatermésűek alkotják a legnagyobb értékű szegmenst, és azon belül is a gombaölő szerek. Ha csak e szertípus piacának a múltjára tekintünk vissza, megállapítható, hogy folyamatos csökkenése mögött nemcsak a kezelések elhagyása a fő ok – bár az évtized végére már 2,5-3 kezeléssel kevesebb kijuttatással oldották meg a termelők az alma- és körteültetvények növényvédelmét –, hanem az is, hogy az ültetvények területe is folyamatosan csökken.

Az utóbbi évek átlagában 60 százalékot tettek ki az almatermésűek növényvédelmi költségei a gyümölcsök teljes növényvédőszer-piacán, holott a területük valamivel kevesebb, mint a fele a teljes gyümölcsösterületnek.

A 2. ábrán már csak az almatermésűekre vonatkozó technológiai adatokat mutatjuk be. Ezek a számok a gombaölő szerrel vagy szerekkel kezelt területre vonatkoznak. Az elmúlt 10 évben ez a teljes területnek átlagosan több, mint 97-98 százalékát tette ki. A kezelés/ha azt mutatja, hogy egy kezelt hektárt átlagosan hányszor kezelnek valamilyen fungiciddel a termelők. Magyarországon átlagosan 7,47 kezelés jutott 1 hektárra 2020-ban, ami az utóbbi 10 év legalacsonyabb értéke. A kezelés/ha és az egy tankban kijuttatott termékek számának szorzata mutatja meg, hogy egy kezelt hektárra átlagosan hány „darab” gombaölő szert juttattak ki a gazdák. Ebből a szempontból 2020 szintén negatív rekordot hozott, az átlagosan kijuttatott 10,55 termék az utóbbi 10 év legalacsonyabb értéke.

Az önálló márkanév alatt forgalmazott gyűjtőcsomagolású termékeket, amiket egy tankkeverékben juttattak ki, egy termékként számoltuk.

A tankkeverékenként kijuttatott gombaölő termékek átlagos száma szintén csökkent az évek folyamán, bár nem olyan mértékben, mint a felhasznált termékek száma. Ez a csökkenés részben a modern, akár lisztharmat és varasodás ellen is kombinált készítményeknek köszönhető, ugyanakkor a költségek szinten tartása szintén fontos elemévé vált a növényvédelmi terveknek. A gombaölő szerek átlagos hektárköltsége minimálisan nőtt az utóbbi években, gyakorlatilag változatlan.

Az alma- és körteültetvényeken a következő hatóanyagok részesedése volt tavaly a legmagasabb: kén, kaptán, mankoceb, difenokonazol, réz-oxiklorid, réz-szulfát. A legalább két hatóanyagot tartalmazó gombabetegség elleni készítmények továbbra is ritkák, de csomagajánlatban, gyártói ajánlásként egyre többször bukkannak fel önálló termékek egyidejű kijuttatásra, felhasználásra.

A hatásmódot tekintve nem történt jelentős változás az évek során, végig mindössze 6-10 százalék volt az eltérés a kontakt termékek javára.

Nagyobb változás történt a piacértéket tekintve: 2018-ról 2020-ra csaknem 450 millió forinttal kisebb lett az almatermésűek fungicidforgalma. Ugyanígy 2018-ról 2020-ra eltűnt csaknem 70 ezer hektárnyi gombaölő termék felhasználása.

A kontakt termékek átlagos hektárköltsége nettó 6644 forint volt 2020-ban a Kleffmann becslése szerint, míg a felszívódó termékeké ezt jóval meghaladta: ebben a szegmensben nettó 9156 forinttal érdemes számolni hektáronként.

A termékek hatásmódja szerinti bontásban az ültetvények mérete meghatározónak bizonyult.

Főleg a 3 hektár alatti alma- és körteültetvények esetében túlsúlyosak a felhasznált termékek hatásmódja alapján a kontakt szerek. Minél nagyobb az ültetvények mérete, annál inkább kiegyenlítődik a különbség.

Puskás Péter

Kleffmann és Partner Kft.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság