0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Tanácsok a krumplibogár kíméletes távoltartására

Május közepén jelennek meg a krumplibogarak a kertben, melyeknek alaposan megnehezíthetjük a dolgát, ha a burgonyaágyásokat az előző évitől minél messzebbre alakítjuk ki, valamint az őszi és tavaszi kapálással is csökkenthetjük a jelenlétüket.

A krumplibogarat úgy ritkíthatjuk a legegyszerűbben, ha hajnalban összefogdossuk azokat, vagy a tyúkokra bízzuk ezt a munkát, ha tartunk baromfit a kertben.

Először az áttelelt bogarak keresnek  maguknak táplálékot, amit a földön gyalogolva közelítenek meg, ritkán röpülnek.

Ezért alaposan megnehezíthetjük a dolgukat, ha a burgonyaágyásokat az előző évitől minél messzebbre alakítjuk ki. Az őszi és tavaszi kapálással is csökkenthetjük a jelenlétüket.  Ugyancsak hatékony, ha a sorközöket és körben az ágyást szalmával takarjuk, mert az megnehezíti a bogár mozgását, és kedvező mikroklímát teremt a lárvákat szívesen fogyasztó futóbogaraknak.

A korai betelepedés meggátlására alkalmas még az úgynevezett bogárfogó árok, amit az ágyás körül, 45 fokos dőlésszögű parttal alakítsunk ki és béleljük ki műanyag fóliával.

A belegyalogoló bogarak zöme nem tud kimászni belőle.

Ide rázhatjuk le a már burgonyára jutott kártevő bogarakat és lárvákat is. Ezek kis zavarásra is a földre vetik magukat. A sorközökbe ültetett bab, fokhagyma vagy torma némileg riasztja a bogarakat.

Azt is ajánlják, hogy ültessünk néhány tő padlizsánt a burgonyától távolabb, mert azt szívesebben fogyasztja a krumplibogár, így az elsőként megjelenő egyedek ott gyűlnek össze, és megfoghatjuk őket. Tápnövénye még a burgonya és a padlizsán mellett a paradicsom, az ördögcérna, a földicseresznye, a nadragulya és a beléndek, bár ez utóbbi két mérgező növényt valószínűleg nem tűrjük meg a kertben.

Biológiai növényvédő szerekkel inkább a kis lárvák ellen lehet védekezni.

A neem-fa terméséből sajtolt olaj hatóanyaga, az azadiraktin felszívódik a növények levelébe, és az abból fogyasztó lárvák átalakulását akadályozza meg, mert gátolja a kitinszintézist. Hatása csak néhány napig tart, a veszélyes időszakban rendszeresen ismételni kell a védekezést.

A másik biológiai készítményt egy talajlakó baktériumból állítják elő,

A spinozad hatóanyagú készítményt (Laser Duplo) a kis lárvák ellen időzítve kell először használni, aztán 7-10 naponként ismételni a permetezést. 

A krumplibogár rendkívül szapora, egy nőstény több száz narancssárga petét rak 20-30-as csoportokban a tápnövények levelének fonákára. A kikelő lárvák csoportosan rágnak, majd szétszélednek. Teljes kifejlődésük 2-3 hát, azután a földben bábozódnak. Hazánkban két nemzedéke fejlődik. Az érési táplálkozást folytató bogarak sokkal falánkabbak, mint a lárvák, ezért is ajánlott hatékonyan fellépni ellenük.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu