0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Tavaszi összegzés: sokat és sokoldalúan intézkedett a Nébih Állami Halőri Szolgálata

Több mint 50 helyszíni ellenőrzést tartott, 5 esetben indított eljárást, 2 alkalommal tiltotta meg a kihelyezendő hal telepítését, 15 esetben jelenleg is vizsgálatot folytat és összesen több mint 3 millió forint halgazdálkodási bírságot szabott ki a tavaszi ellenőrzések során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata.

A haltelepítések ellenőrzése kiemelten fontos, mert halgazdálkodási vízterületeinket és azok őshonos halállományát manapság egyre több veszély fenyegeti.

A tavasz a hazai tógazdaságok számára is a rendes munkavégzés kezdetét jelenti. A Nébih Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) az elmúlt 3 hónapban elsődlegesen a haltelepítések szabályosságának és nyomonkövetésének vizsgálatát tűzte ki célul, amely főként halgazdálkodási vízterületeink és azok őshonos halállományának védelme szempontjából minősül kiemelt feladatnak. Ezeket manapság sajnos egyre több veszély fenyegeti, egyebek közt például az idegenhonos halfajok megjelenése.

Számos idegenhonos halfaj tudatos telepítés következtében kerülhetett be természetes vizeinkbe, ahol gyors elszaporodásuk révén a honos növény- és halfajok sokféleségét (biodiverzitást) veszélyeztetik, ráadásul az őshonos halfajok kiszorításával már több élőhely elszegényedését okozták. 

A további károk megelőzése érdekében idén tavasszal több mint 50 esetben tartott helyszíni ellenőrzést az ÁHSZ. Az ellenőrzések során az állami halőrök 5 alkalommal indítottak eljárást, 2 ízben tiltották meg a kihelyezendő hal telepítését – idegenhonos halfaj telepítésének szándéka vagy víziállat-egészségőri igazolás hiánya miatt –, emellett a Nébih további 15 esetben jelenleg is vizsgálatot folytat. A szabálysértések nyomán összesen több mint 3 millió forint halgazdálkodási bírságot szabtak ki a szakemberek. 

A Nébih felhívja a halgazdálkodásra jogosultak figyelmét, hogy Magyarországon a hatályos jogszabályok értelmében minden tervezett haltelepítést kötelező bejelenteni a halgazdálkodási hatóságnak és a horgászszövetségnek legalább 3 nappal a telepítés napját megelőzően, majd a ténylegesen kihelyezett halmennyiségekről a telepítés napját követő 8 napon belül realizációs jelentésben kell beszámolni.

A bejelentési kötelezettség szabályainak megsértése esetén 50.000-100.000 forintig terjedő halgazdálkodási bírság szabható ki.

Ennél is súlyosabb, 500.000-5.000.000 forintig terjedő halgazdálkodási bírság a várható büntetés, ha a haltelepítés halgazdálkodási jogosultság és/vagy halgazdálkodási hatóság által jóváhagyott halgazdálkodási terv hiányában történik, valamint az idegenhonos halfajok halgazdálkodási hatósági engedély nélküli telepítése esetén is.

Magyarország halgazdálkodási vízterületeinek halállománya nemzeti kincs, természeti érték és gazdasági erőforrás, amelynek természetes megújulását elő kell segíteni, hasznosítását a fenntarthatóság elve alapján kell megtervezni és megvalósítani. Kérik, segítse Ön is a hatóság küzdelmét a jogosulatlan halászat, horgászat és haltelepítések felszámolása érdekében! Ha jogsértő tevékenységet tapasztal, írja meg az allamihalor@nebih.gov.hu címre!

Forrás: Nébih