Back to top

A családi gazdaság az életük

„Maximális odafigyeléssel és alapos munkával a minőségért.” E mondat a zalaudvarnoki Deák családi gazdaság mottója, merthogy Deák Dominik szerint csak ezzel a filozófiával érdemes dolgozni.

– Családi gazdaságunkban a disznó röfög, a birka béget, a szárnyasok kotkodálnak, hápognak és kapirgálnak. A legnagyobb figyelemmel gondoskodunk róluk, hogy minőségi ételt tudjunk az asztalon.

A kertből rengeteg finomság alapanyaga kerül feldolgozva az üvegekbe.

Ez több mint munka, ez életérzés – mondja Deák Dominik.

S hogy mikor, miként is indult a gazdaság, illetve hogyan fogalmazódott meg az ötlete?

– Ennek bizony a régmúltba vezet vissza a története. Nagyon pici, talán 2–3 éves lehettem, amikor „megragadt” bennem valami az állatokkal kapcsolatban. Úgy volt, hogy nagypapám Zalaszentlászlón gazdálkodott, én pedig már kisgyermekként megszerettem az állatokat, mégpedig nagyon. Hozzá kell tennem, hogy édesapám – aki mentősként dolgozik – szintén nagyon kedvelte őket.

Deák Dominik: maximális odafigyeléssel és alapos munkával a minőségért
Fotó: Bella Huba
Így van ez a mai napig. Akkor, persze, még nem tudtam előre tervezni, de szinte éreztem, hogy gazdálkodással kapcsolatos lesz majd a munkám. Így is alakult az életem. Nem pont mezőgazdasági vagy állattenyésztési mérnökként végeztem, de a keszthelyi Georgikon Kar gazdaság és vidékfejlesztés szakán szereztem diplomát.

A szakdolgozatomat a fiatal gazdákról, tevékenységükről és lehetőségeikről írtam. Tehát, azt hiszem, engem minden ehhez a területhez köt.

Nem tagadom, kipróbáltam másfajta munkákat is, de hamar kiderült, hogy a gazdálkodás az igazi a számomra. Meg is találtam benne a számításomat. Számomra ez nem munka, hanem – bármilyen furcsán hangzik – egyfajta kikapcsolódás. Az a véleményem, hogy aki ezt csak munkának tekinti, az nem tud szívvel-lélekkel gazdálkodni, sem növényt termeszteni, sem állatot tartani. És aki nem tud szívvel-lélekkel gazdálkodni, az nem tud minőséget előállítani.

Deák Dominikék eleinte Zalaszentlászlón tartottak álla­tokat, majd Zalaudvarnok következett.

– Kezdetben csak saját célra termesztettünk növényt és tartottunk állatokat. Azt monduk, nem használunk vegyszert, hozamfokozót, sem semmilyen káros anyagot, mert tudni akarjuk, hogy mit és mennyire egészségeset eszünk.

Az állatok nálunk nem kapnak tápot, helyette búzát, kukoricát és mindenféle zöldet esznek. Nem mindegy!

Aztán ahogy nőtt a háztáji előállítás iránti érdeklődés, minket is magával ragadott az áramlat. Amikor a szélesebb család, a baráti kör és az ismerősök megtudták, hogy mivel foglalkozunk, nagyon megörültek. Nem csoda, hogy a termények és az állatok azonnal el­fogytak.

Hogy hogyan kezdtük a munkát? Nos, 2019-ben vásároltunk négy sertést. Akkor még nem gondoltuk volna, hogy valaha több is lesz belőlük. De aztán csak egy anyakocát tudtunk megtartani közülük, a többit elvitték a következő évben. Született tőle hét kismalac. Azok közülük sem maradt nekünk, mindet lefoglalták. Áprilisban lett nyolc újabb malac. Jelenleg még három elérhető. E téren bővülni szeretnénk, már három anyakoca tartásával tervezünk. Fontos, hogy nemcsak hízósertést akarunk nevelni, hanem kismalacokat is, amiket szintén értékesíteni tervezünk.

Foglalkozunk szárnyasokkal is, elsősorban húscsirkékkel és kacsákkal.

Utóbbiak állománya még kialakulóban van. A legnépszerűbb termékünk a házi tojás, viszik, mint a cukrot, soha nem tudunk eleget termelni. Próbálgatjuk a fácánnevelést. Ennek is az elején tartunk még, de biztosan menni fog. Az eddigi tapasztalatok alapján van rá igény.

A racka juhokat hobbiból tartják
Fotó: Bella Huba

A másik fő terület a zöldségtermesztés. Ez idényjellegű tevékenység, már ami az értékesítést illeti. Újhagyma, saláta, paprika, paradicsom, burgonya, édesburgonya.

Van még valami: rackajuhokat is tartunk. De azokat csak hobbiként, mert az ősi magyar fajták édesapám kedvencei, így a rackák is.

Deák Dominik azt mondja, hogy az a gazda, aki nekiáll vállalkozni, ha teljes figyelmét a gazdaságára fordítja, manapság meg tud élni belőle.

Egyre többen keresik a házi termékeket, mondván, azok biztos helyről származnak, és biztosan nem tartalmaznak „felesleges”, netán káros anyagokat.

Ezekre – a bizalmukba fogadott – termékekre hajlandóak több pénzt is áldozni, vagyis a keresleti oldal adott. De lényeges, hogy a minőség meglegyen – és hogy ne változzon. Annak érdekében, hogy ez így történjen, rengeteget kell dolgozni.

– Mondhatom – és ez egyáltalán nem túlzás –, hogy napi huszonnégy órát is dolgozunk. Persze nem mindig, de amikor a malacok születnek, akkor bizony talpon kell maradni. Olyankor nem szabad felvenni, ha borul a napirend.

Lényeges a folyamatosság, ami általában napi 16–18 óra munkát jelent. Lássuk be, ahhoz, hogy minden rendben legyen, mindig kell csinálni valamit a kertben, az állatok gondozása sem tudható le a lehető legrövidebb idő alatt. Az etetés mellett 2–3 naponta almolunk.

Általában kétnaponként megyünk édesapámmal füvet szedni, merthogy az nálunk kevés terem. De az állatok imádják, mi pedig meg akarjuk és meg is adjuk nekik a legjobbat.

Azt kell mondanom, hogy a családi gazdaságban nincs idő unatkozni. Ez a hivatás lemondással is jár, például a nyaralás felejtős. Ennek ellenére ez nagyon szép tevékenység.

A Deák Családi Gazdaság sok mindent tervez, mint mondják, folyamatosan a jövőt építik.

– Amellett, hogy ellátjuk termékeinkkel az ismerettségi körünket, folytatva a sertéstartást és -nevelést, szeretnénk belépni olyan közösségekbe, amelyek kistermelő tagjai közvetlenül értékesítik a termékeket.

Szárnyasokat is tartanak, elsősorban húscsirkéket
Fotó: Bella Huba

Ehhez természetesen növelnünk kell a kapacitásunkat, mert az igények már most is meglehetősen nagyok. Még keressük rá a megoldást.

Fontos lenne, hogy támogatási pályázatokon induljunk, mert jelenleg azok jelentik igazán a fejlesztések legmegbízhatóbb alapját.

A kapacitás növelése mellett új sertés- és szárnyasólakat és más melléképületeket akarunk építeni. Ezek szintén elengedhetetlenné váltak az előrelépéshez. Van egy most még csak dédelgetett álmunk is, de nagyon bízunk benne, hogy meg tudjuk valósítani: szeretnénk egy kis termelői piacot nyitni a területünkön. Már a helyét is kinéztük.

A saját házi árusító helyünkön elképzelésünk szerint környékbeli és még a szomszédos megyékből való termelők is helyet kapnának. Nagyon bízunk benne, hogy sikerül megnyitni.

Hogy jó döntés volt-e családi gazdaságot indítani? A válaszom egyértelmű igen. Én mindig állatokkal és növényekkel szerettem volna foglalkozni, és szerencsésnek tartom magam, hogy így alakult. Örülök, hogy így történt, mert ez az életem...

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/26 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

30 éves az Axiál: „Ma is ugyanabba az irányba utazunk”

„Az Axiál Kft. fejlődése európai mércével mérve is rendkívüli, 30 év alatt a nagy nyugat-európai mintákat követő kisvállalkozásból követendő hazai példává váltunk.” – írta az AXIÁL Híradó jubileumi, a cég 30. születésnapjára megjelenő számában Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető.

Nem arany a gyapjú, de nyírni muszáj

A juhokat évente legalább egyszer nyírni kell, ám egyre kevesebb az olyan szakember, aki ezt a feladatot jó minőségben elvégzi. Emellett a gyapjú ára nemhogy nyereséget termelne, de gyakran még a nyírás költségeit sem fedezi. A gazdák szerint sokat segítene, ha egy gyapjúmosó üzem működne az országban, mert az így feldolgozott terméket drágábban lehetne értékesíteni.

Szörp, szirup, tinktúra, tea

A 2012-es bükkszentkereszti gyógynövénynapokon kínálta először szörpjeit Kriván Nikolett. Olyan nagy volt azonban az érdeklődés irántuk, hogy jól működő kávézója mellett még abban az évben megalapította Bükkszentkereszten a Büxirup Manufaktúrát.

Súlygyarapodást számít és receptet ír

Ma már ha az ember rendszeresen szed valamilyen gyógyszert, a felíratása miatt nem kell elrohanni az orvoshoz, elég egy telefon, egy e-mail és a patikus a felhőből le tudja tölteni a receptet. Kényelmes megoldás mindenkinek, ráadásul az informatikai rendszer automatizmusai mindenkinek segítenek követni a „gyógyszermozgást”.

Két ritka kártevő

Számos kártevőfajunk ritkán kerül szem elé, mert a kártétele nem szembeötlő, vagy tápnövényének mezőgazdasági szerepe kevésbe jelentős. Ilyen a városi parkokba gyakran ültetett aranyeső két kártevője is.

Jobb klíma, szebb környezet

Hazánk kiemelt célja az ország fával borított területeinek növelése. Az ország zöldítése nemcsak szebbé teszi környezetünket, hanem komoly klímavédelmi jelentősége is van: az erdők meghatározó szerepet játszanak az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében, a szén-dioxid megkötésében, a mikroklíma javításában.

Sertésárverés Hódmezővásárhelyen

Az afrikai sertéspestis és még inkább a rendkívül alacsony felvásárlási árak csökkentették a sertéshizlalási kedvet. Hódmezővásárhelyen a sertésárverésen ugyan ott ültek, sőt a katalógusban be is jelöltek néhány állatot az érdeklődők, azonban üzlet nemigen köttetett. Az árverést leginkább a külföldi turisták élvezték – álmélkodtak hallván a sivalkodó disznót.

Követendő példa az ezeréves határnál

Vannak olyan vidékek Romániában, ahol még mindig visszafogottan gondolkodnak a mezőgazdasági társulásról, mert egyesek emlékezetében még mindig elevenen él a szocialista tervgazdaságon alapuló termelőszövetkezeti rémálom. Szerencsére, a rendszerváltás óta eltelt 30 esztendő alatt felnőtt egy nemzedék, amelynek a tagjait már nem kísérti a múlt szelleme.

Hagymafélék: szívünk és keringési rendszerünk támogatói

A hagymafélék tízezer éve megunhatatlanok, egész évben velünk vannak, és egészségügyi hatásaik miatt különösen hasznos a fogyasztásuk. Igaz nyáron kissé háttérbe szorulnak, de annál inkább jelentőségteljesek ősszel és télen.

Bámészkoni az állattenyésztési napokon - garantált a vízhólyag

Családi programnak sem utolsó a Hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Napok. Ha valakinek otthon is vannak, állatai, ne hagyja ki a tenyésztő szervezetek sátrait és a csarnokokban bemutatkozó nagyobb cégek standját, és az ágazat „háttériparát”, takarmánygyártókat, állategészségügyi vagy szaporítóanyagos cégeket sem!