Back to top

Ha nyár, akkor dinnye

Az Agrármarketing Centrum (AMC) immár hagyományosan, minden nyáron útjára indítja a Nyár, dinnye, szeletem elnevezésű, a dinnyefogyasztás ösztönzését célzó kampányát. A promóció részeként az ország számos pontján szerveznek kóstoltatást, a pultoknál bárki megismerheti a frissítő, kiváló minőségű, zamatos magyar dinnye ízélményét.

Szerencsések vagyunk azért, hogy Magyarországon élünk és magyar dinnyét ehetünk. Dinnyetermesztésben Európában a negyedikek vagyunk Spanyolország, Görögország és Olaszország mögött, azonban nemcsak mennyiségben, hanem minőségben is világszínvonalú a magyar dinnye, bárhol vásárolunk, mindig kiváló minőségű dinnyét fogunk kapni - fogalmazott Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a Nyár, dinnye, szeletem elnevezésű, a hazai dinnyefogyasztás ösztönzését célzó kampány sajtóeseményén.

Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy mindezért azoknak a gazdálkodóknak lehetünk hálásak, akik évről évre vállalják a dinnyetermesztés nehézségeit és kockázatait.

Fotó: Rass Krisztina
A dinnye igényes növény, öntözést és sok élő munkát igényel. A tavalyi évben a koronavírus-járvány nyomán mintegy 1000 hektárral csökkent a termőterület, mivel a márciusban bevezetett korlátozások miatt sok gazda döntött úgy, hogy nem telepít dinnyét. Ennek ellenére, 2020-ban és 2021-ben is elegendő dinnye termett köszönhetően annak, hogy a hozamok nagyon jól alakultak, a hektáronként termett 40-45 tonna termésből exportra is elegendő mennyiség jutott. Nem csak a termesztés sikere, de a fogyasztás is függ az időjárás viszontagságaitól.

Ha jobb az idő, akkor dinnyéből is több fogy, a dinnye ára azonban évre évre kockázatot jelent a termelők számára.  

A helyettes államtitkár elmondta, hogy idén mintegy 2200 termelő vetett dinnyét, körülbelül 3700 hektáron. 2018-ban megalakult a Magyar Dinnyetermesztők Országos Egyesülete, amellyel létrejött az fajta szervezettség és összefogás, amelynek eredményeképpen az árak is racionálisabbak lehetnek.  2020 júliusában az Agrárminisztérium előírta, hogy minden kereskedelmi egységben fel kell tüntetni a dinnye eredetét, így a vásárlóknak lehetősége van minél többet fogyasztani a világszínvonalú, kiváló minőségű, magyar földben előállított dinnyéből.

Tarpataki Tamás, Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára és Ondré Péter az Agrármarketing Centrum ügyvezetője
Tarpataki Tamás, Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára és Ondré Péter az Agrármarketing Centrum ügyvezetője
Fotó: Rass Krisztina

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője elmondta, hogy a Nyár, dinnye szeletem promóció keretében az országszerte látható hagyományos és közösségi média hirdetések mellett számos helyszínen és eseményen, így többek között a Strandfesztiválon Veszprémi Állatkertben, a balatonboglári strandon, a csopaki strandon és az EFOTT Fesztiválon is lehetett dinnyét kóstolni a nyár folyamán. A kampány során a fiatalok gyümölcs fogyasztását is ösztönzi szeretnék. A gyümölcsként fogyasztott zöldség gazdag C, A és B-vitaminokban, magnéziumban, káliumban, több mint 90%-a víz, kiválóan hidratál, szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, jótékony hatással van az emésztésre.

Mint mondta, a dinnyetermesztő ágazat egy folyamatos kockázatnak kitett ágazat.

Az időjárási nehézségek mellett gondot okoz az is, hogy a bekerülési költségek folyamatosan drágulnak, az értékesítési árak sem stabilak. A fogyasztók viszont közvetlenül segíthetik a dinnyetermesztőket azzal, ha keresik és megvásárolják a friss, ízletes, édes magyar dinnyét- fogalmazott az Agrármarketing Centrum ügyvezetője.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Még októberben is terem a magaságyásunk

A kiadónk udvarán tavasszal létesített magaságyás még így októberben is bőségesen terem. Mostanra felkerült rá egy tábla is: "Gyurka bácsi emlékére" felirattal, a tavaly júniusban elhunyt Bálint György emlékére.

Turul Expo, Kárpátalja legjava

Ma már világosan látszik, hogy azok cselekedtek bölcsen, akik a világjárvány első hullámai idején is kitartottak céljaik mellett, és azt az időt, amit mások kényszerűségből tétlenül töltöttek, fejlesztésre és innovatív ötleteik megvalósítására fordították, hangzott el a nyolcadik Turul Expón.

Harminc éve kínálnak zöldfűszereket

A Zöldpont ’98 Kft. története 1991-ben kezdődött, amikor Papp Ákos és későbbi felesége, Judit eldöntötték, hogy fűszernövényeket fognak termeszteni: de azokat nem a hazánkban addig megszokott módon értékesítik, hanem friss, cserepes zöldfűszerként.

Az érő szőlőfürtök védelme

Tartósan csapadékos időben, a szüret előtti időszakban még szükség lehet szürkerothadás elleni védekezésre. Az érő fürtökön a legnagyobb kárt a betegség gyors fellépése és lefolyása okozza. Ezért ahol feltűnnek a bogyók szürkésbarna foltjai, és kiverődik az egérszürke, bársonyos penészgyep, azonnal védekezni kell!

Szevasztok, itt a Palik Laci!

Palik László és felesége, Klára sikeres vállalkozást vezetnek a felvidéki Zselízen. Tevékenységük szerteágazó, pedig egyszerűen csak a hely, az Alsó-Garam mente természet adta lehetőségeivel élnek. Több rangos kitüntetés tulajdonosai, a Nemzetközi Lekvár- és Borverseny alapítói. A szakmán belül nincsen aki ne ismerné őket.

Vidéki Nők Magyarországért díjat adtak át

Átadták a Vidéki Nők Magyarországért díjat, amit az a személy kaphat, aki a vidék értékeinek, hagyományainak megőrzésében, a természeti környezet védelmében, a hazai mezőgazdasági gazdálkodás terén kifejtett munkájában, valamint az egészséges táplálkozást biztosító élelmiszer termelésben és előállításban élen jár.

Adománykonvoj hívta fel a figyelmet az élelmezési világnapra

Élelmiszeradománnyal megrakott kamionkonvoj hívta fel a figyelmet pénteken az élelmezési világnapra Budapesten, a világnapi akciót az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) valamint a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezte 16. alkalommal.

Apró maradt a burgonya

Nem könnyítette meg a burgonyatermesztők helyzetét az idei időjárás. Európában tavasszal volt egy olyan periódus, amely kedvezett a növényeknek, így átlagon felüli számban kötöttek, majd amikor a gumófejlődés időszaka jött, akkor ezek az extrém melegek lelassították, vagy akár meg is állították a fejlődést.

Megéri vegának lenni? - A növényi alapú étrend 5 egészségügyi előnye

A fogyás elősegítése mellett a cukorbetegség kezelésében is előnyben részesülnek a vegetáriánusok.

Megkezdődött a fűtési szezon

A kisméretű részecske szennyezés mintegy 78%-át a lakossági fűtés okozza, amit szemléletformálással lehet hosszú távon csökkenteni – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ laboratóriumában, pénteken.