Back to top

Öli a rovarokat az utcai lámpák fénye

A modern, ledes lámpák okozzák a legnagyobb kárt az élővilágban: a klímaváltozás, élőhelyük elvesztése és a vizek szennyezése mellett az utcai lámpák biztosította fényszennyezés pusztítja a rovarokat.

Nem ismert még a fényszennyezés okozta károk mértéke, de az biztos, hogy az éjjeli világítás negatív hatást gyakorol a rovarokra:

egy brit kutatás szerint az utcai lámpák megváltoztatják az éjjeli lepkék viselkedését, aminek végeredménye az lett, hogy a hernyók száma megfeleződött.

Ennek már a madarakra és a hernyókat élelemként fogyasztó egyéb állatokra gyakorolt hatása is komoly lehet –írja az Infostart a BBC cikkére hivatkozva.

Mindent megváltoztathat a fényes éjjel

Illusztráció
Illusztráció
A kutatás a fényszennyezés lokális következményeire jól rávilágít, azzal kapcsolatosan azonban még bizonytalanok a szakemberek is, hogy globálisan milyen jelentősége lehet a jelenségnek.

"Ha a rovarok bajban vannak – ahogy mi hisszük, és ezt bizonyítékok is alátámasztják –, akkor talán mindent meg kellene tennünk, hogy csökkentsük ezeket a negatív hatásokat" – mondja Douglas Boyes, az Egyesült Királyság Ökológiai és Hidrológiai Központjának vezető kutatója.

A tudósok azt feltételezik, hogy a lámpák kibocsátotta fény megakadályozza az állatokat petéik lerakásában,

illetve nagy veszélybe sodorja őket: a különböző ragadozók könnyebben észreveszik és elfogyasztják őket világosban, mint sötétben. Mindezen felül a fényben született hernyók étkezési szokási mások, mint a sötétben születetteké.

Van mit tenni

Vannak megoldások, amelyek a rovarok érdekeit figyelembe véve sem veszélyeztetnék a közlekedés biztonságát: a pirkadati órákban lejjebb lehet venni a lámpák fényerejét, illetve mozgásérzékelő szenzorral lehetne felszerelni azokat, hogy csak akkor világítsanak, ha valaki elhalad közelükben.

A kutatásban a Butterfly Conservation jótékonysági szervezet, a Newcastle-i Egyetem és az Egyesült Királyság Ökológiai és Hidrológiai Központjának szakértői hernyókat vizsgálták a dél-angliai utak mentén található füves és sövényes területeken.

Összetett kísérleteket folytattak

Illusztráció
Illusztráció
Az Oxfordshire, Berkshire és Buckinghamshire államokban található 26 közvilágítással ellátott helyszín mindegyikét összehasonlították egy hasonló, közeli, ám kivilágítatlan útszakasszal. A felmérések azt mutatták, hogy a megvilágított területeken a hernyók száma körülbelül felére csökkent:

egész pontosan 47%-os csökkenést tapasztaltak a sövényekben és 33%-os csökkenés a gyepszegélyekben.

Egy második kísérletben mezőkön állítottak fel lámpákat. A hernyók számának csökkenését tapasztalták a LED-világítótestek alatt, ami a táplálkozási viselkedésre gyakorolt hatásra utal.

A tudósokat egyre jobban aggasztja a rovarok számának csökkenése: 2019-es adatok szerint a rovarfajok 40 százaléka mutat drasztikus populációcsökkenést.

A méhek, hangyák és bogarak nyolcszor nagyobb sebességgel tűnnek el a föld színéről, mint az emlősök vagy madarak, de a csótányok és a házi legyek egyedszáma dinamikusan nő. A rovarok sok madár, denevér, kétéltű és hüllő táplálékforrásai, illetve a növények beporzásában is igen fontos a szerepük.

Forrás: 
Infostart

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Lebomló biotépőzár

A ragadós galaj (Galium aparine) levelein található mikroszkopikus méretű horgok mintájára fejlesztett ki egy lágy, biológiailag lebontható, és vízben oldódó tépőzárat Olaszországban az Istituto Italiano di Tecnologia (IIT). A Barbara Mazzolai vezette kutatócsoport által létrehozott tépőzárat környezeti monitoringban és a precíziós gazdálkodásban tervezik hasznosítani ideiglenes ragasztóként.

Zárul a Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítását célzó program

Decemberben zárul a Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítását célzó, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. konzorciumi vezetésével 2017 augusztusában indult, 1,9 milliárd forintos összköltségű program.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.

Vetőmagszövetség: eredményes volt az országos ökobúza fajtakísérlet

Eredményes volt az országos ökobúza fajtakísérlet, amelynek keretében hét helyszínen összesen 21, az ökogazdálkodás számára ígéretes hazai és külföldi nemesítésű őszi búzafajtát teszteltek az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet és a Vetőmag Szövetség öko kisparcellás fajtateszt-hálózatában - közölte a szövetség az MTI-vel csütörtökön.

A koffein javítja a reakcióidőt

A koffein dinamikus vizuális képességekre gyakorolt hatását vizsgáló első ilyen jellegű tanulmányban a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a koffein növeli az éberséget és a mozgó célpontok észlelési pontosságát. A koffein javította a résztvevők reakcióidejét is.

Nincs mibe tölteni a bort

A szállítmányozásban kialakult késedelmek miatt már üvegből is hiány van világszerte. Ez nehezíti az égetett szeszek és borok készítőinek munkáját. A munkaerőhiány és a megnövekedett árak is kihívások elé állítják az iparág képviselőit.

A kvantumbiológia területén is úttörő a MATE

A kvantumbiológia egyetemi oktatásba és kutatásba történő integrálásában világszinten úttörő szerepet vállal a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) – jelentették be a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében. A most formálódó új tudományterület hétköznapi gondolkodással szinte felfoghatatlan lehetőségeket tartogat, többek között az eddig rejtett élettani folyamatok megértése, a betegségek okainak feltárása és az egészséges élelmiszerek előállítása terén.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (I. rész)

2020 egy kihívásokkal teli évtizedet indított el. Az emberek élete komoly változáson ment keresztül egy globális világjárvány megjelenésével, és ezzel együtt bizonyos élelmiszerekből hiány is fellépett. Sajnos az élelmiszerhiány a világ számos országában folytatódott, és úgy tűnik, hogy a jövő évben sem lesz még vége…

Nem hiányoznak az életünkből az egyszer használatos műanyagok

A megkérdezettek csaknem 70 százaléka nem érezte meg az egyszer használatos műanyag termékek kivonását a piacról - közölte az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) az MTI-vel csütörtökön.